Adriana
Publicat în 23 octombrie 2012, 10:32 / 166 elite & idei

Flavius Chircu: Romania ar putea adopta si o pozitie de „hedging”

Flavius Chircu: Romania ar putea adopta si o pozitie de „hedging”
+ Observator

Flaviu Chircu, unul dintre fondatorii Grupului de Consolidare Institutionala, a fost invitat recent la emisiunea „Euroatlantica” , difuzata de Radio Romania Actualitati, in care s-a incercat o analiza a strategiilor şi politicilor publice, în sprijinul stabilităţii şi securităţii euro-atlantice.

In acest context, Chircu a precizat  că pierderea elitelor, prin emigraţie şi prin faptul că copiii refuză sau rezistă actului educaţional – acestea vor avea urmări grave. „Dacă mi-e permis acum să merg la ce a spus domnul Dăianu – cu criza civilizaţiei industriale – pentru că aceea este o constatare seminală. Dacă vreţi să evaluăm asta din perspectiva teoriei jocurilor, adică strategiei pure şi fără implicaţie emoţională şi aşa mai departe, de fapt România este la o răscruce de drumuri, din punctul acesta de vedere, pentru că fie optează să meargă în continuare pe integrare, pe idee pe care am enunţat-o mai devreme, de izomorfism instituţional – asta asigurându-ţi, dacă vrei, un gen de comportament şi un gen de rezultat cu care să fii în acord cu lumea la care te-ai asociat, adică vestul Europei şi Statele Unite – fie noi putem să luăm o poziţie aşa-numită de „hedging”, adică să vedem în ce parte bate vântul, cum ar spune românul, şi să vedem că ne apropiem de asiatici sau de ruşi sau de ce alte forţe par a fi emergente pe, dacă vreţi, pe piaţa de valori, de insituţii, de modele şi aşa mai departe. Aici, iarăşi, trebuie să fie o opţiune clară şi opţiunea aceasta trebuie să fie dincolo de declaraţii şi parteneriate strategice lăsate în faşă sau nefructificate…”

Interviul integral poate fi accesat pe http://www.romania-actualitati.ro/efectele_crizei_economice_asupra_securitatii_nationale-44960

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe