OraNoua.ro
Publicat în 8 octombrie 2013, 20:52 / 492 elite & idei

Florian Bichir: Ce facem cu Transilvania?

Florian Bichir: Ce facem cu Transilvania?
de  Florian Bichir
Pe 5/18 octombrie 1918, Alexandru Vaida-Voievod citea în Parlamentul ungar din Budapesta Declaraţia de independenţă a Transilvaniei, sub numele de „Declaraţia de autodeterminare a românilor din Imperiul habsburgic”. Aceasta fusese adoptată de Comitetul Executiv al Partidului Naţional Român din Transilvania, în şedinţa din 29 septembrie de la Oradea.
Este acum de notorietate că, ulterior, Iuliu Maniu a oscilat într-o unire imediată cu Patria-mamă sau declararea unui principat independent Transilvania, care după abia câţiva ani de „acomodare” să ceară Unirea cea Mare. Şi astăzi au apărut intelectuali care încearcă să creeze un curent «transilvănean » sau „ardelenesc” autonom. (…) Ei bine, şi astăzi au apărut voci româneşti care susţin că Transilvania trebuie să se autoguverneze, că «Miticii» de Bucureşti îşi bat joc de banii lor. Şi că, la urma urmei, pot să se înţeleagă cu maghiarii într-un spaţiu complementar. De aici şi până la secesiune nu ar mai fi decât un singur pas…
Dar nu despre asta este important de discutat, ci despre incapacitatea statului român, nu de ieri de azi, ci parcă dintotdeauna. Slăbiciunea statului, a administraţiei româneşti, s-a văzut clar imediat după Marea Unirea de la Alba-Iulia din 1918. A fost nevoie de ani de zile ca administraţia românească să se impună în Transilvania. Prin anii 1930 încă mai puteai descoperi, lucrând în administraţie, funcţionari cezaro-crăieşti care nu ştiau limba română şi foloseau pentru documente oficiale hârtii cu antetul defunctului Imperiu Austro-Maghiar! Exact aceeaşi situaţie s-a petrecut în Basarabia, unde în casele oamenilor, dar şi în sediile administrative, pe la 1923 trona portretul Ţarului Nicolae al II-lea. Un om cu capul pe umeri, profesorul Vasile Dâncu a scris pe blogul domniei sale un text pertinent, din păcate prea puţin băgat în seamă.
„Discuţia despre Transilvania ar trebui să fie una serioasă, strategică, nu o întâmplare sau o ceartă de trei zile cu ungurii sau, mai rău, o nouă ceartă între Putere sau Opoziţie. În douăzeci şi trei de ani de democraţie, ştiu doar un singur eveniment în care politicienii de la Bucureşti au lansat un proiect, acesta este Autostrada Transilvania, pe care s-au chinuit apoi cu toţii să-l îngroape. Se vor împlini peste puţin timp 100 de ani de la înfăptuirea Marelui Vis, unitatea naţiunii române. Dar noi cum decontăm asta? Într-un secol nu am reuşit să facem nici măcar o autostrada peste Carpaţi. Nu ajunge sentimentul că „noi suntem români” pentru a construi o Românie puternică şi prosperă.
Dacă clasa politică din România nu ar suferi de o crasă cultură istorică, am fi cu toţii îngrijoraţi de faptul că şi ardelenii ar putea să-şi pună întrebarea: ce s-a întâmplat timp de 100 de ani cu comunităţile noastre?”. Dureros de adevărat. Într-un secol (de fapt 95 de ani) nu am reuşit să construim o autostradă care să străpungă Carpaţii! Concluzia e dramatică: „Faptul că nu avem un proiect naţional pentru Transilvania, că nu avem nicio strategie şi niciun gând de viitor este cel mai mare pericol pentru integritatea statului naţional, nu extremiştii unguri”. Oare de unde ne provine acest virus autodistrugător, această sete de auto-dizolvare?
P.S. Sunt încă pe gânduri după ce l-am ascultat pe Acad. Thierry de Montbrial, preşedinte IFRI şi membru în comitetul director Bilderberg, invitat în România de Marius Stoian şi care a vorbit despre „O privire asupra lumii în 2014. Raportul RAMSES”. Voi scrie săptămâna viiitoare despre asta.

Ultima ora:

ObservatorGeorge Butunoiu: Cățeii mafioților bătrâni

PoliticMarcel Ciolacu, dialog cu delegația parlamentară condusă de șeful Parlamentului din Georgia: Energia și conectivitatea sunt la ora actuală factorii motrici ai cooperării bilaterale

EconomieRadu Hanga: Trebuie să ajungem la un anumit nivel de lichiditate pentru a fi interesanţi pentru platformele de tranzacţionare

ExternRobert Lupițu: “Planul (B)reton” – Comisarul european din partea Franței ar putea concura pentru a o succeda pe Ursula von der Leyen la șefia Comisiei Europene

SocialAlexandra Gătej: De ce este fooaarte greu să practici bunătatea în vremea noastră

EvenimenteElena Calistru: Am ajuns la Geneva pentru WTO Public Forum

CulturaIonuț Vulpescu: Podcast – invitat, Mihai Mălaimare (sezonul 3, episodul 4)

EditorialGeorge Butunoiu: Cățeii mafioților bătrâni



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe