OraNoua.ro
Publicat în 17 martie 2014, 19:50 / 527 elite & idei

Florian Bichir – Cei 532 de secui merg la Bruxelles cu Budapesta în spate

Florian Bichir – Cei 532 de secui merg la Bruxelles cu Budapesta în spate

Autor: Florian Bichir

Intrarea UDMR la guvernare e bătută în cuie, dar negocierile sunt anevoioase. Iniţial, maghiarii au cerut funcţiile de prefect în zona lor predilectă, Covasna, Harghita şi Mureş.

Pe bune dreptate Bucureştiul a refuzat pentru că exista riscul de a se reînfiinţa sinistra Regiune Autonomă Maghiară. Ori în zone precum Covansna şi Harghita prefectul, ca reprezentant al Executivului, trebuie să apere autoritatea naţională, autoritatea unui stat naţional indivizibil. S-a ajuns la varianta Braşov şi Mureş şi ele destul de nefericite.
În Braşov comunitatea maghiară – ca urmare a renaţionalizării populaţiei făcută de Ceauşecu – reprezintă doar 8% din populaţie. Mai curând s-ar putea numi un prefect din Chişinău pentru că sub Tâmpa geme de moldoveni, iar în Braşovul numit cu simpatie Iaşov sarmalele sunt deja o legendă. Am mai spus că UDMR-ul este o formaţiune ne-reformată folosită de anumiţi grofi drept scut personal al unor afaceri fabuloase. Că UDMR-ul este o formaţiune culturală şi nu politică nu reprezintă altceva decât slăbiciunea statului român. Mai exact al politicienilor români care s-au complăcut în acestă situaţie şi au invitat permanent UDMR-ul la guvernare. Un partener comod, dar de multe ori în detrimentul naţiunii române.

UDMR-ul este într-un colaps ideologic, singura sa miză reprezentând-o arborarea problemei etnice. Şi că o fac pragmatic, calendaristic ne-o demonstrează şi o ştire din cotidianul „Uj Magyar Szo”, cotidian de limba maghiară editat la Bucureşti: „Cu prilejul Zilei Libertăţii Secuieşti (10.03.2014), la Sfântu Gheorghe, va fi dezvelit un monument ce va înfăţişa pasărea Turul (pasăre din mitologia maghiară, n.n.), a comunicat Arpad Antal, primarul Municipiului, precizând că participanţii la festivitate vor fi transportaţi, după eveniment, cu mai multe autobuze, la manifestarea Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), organizată la Monumentul Secuilor Martiri din Târgu Mureş. (…) Edilul a mai precizat că dezvelirea monumentului va avea loc la ora 10:30 şi este dedicată Zilei Libertăţii Secuieşti. (…)”
Mai contează că la ultimul recensământ din România s-au declarat secui 532 persoane? Ce autonomie vor o mână de persoane? Şi cum se face că sărbătoarea şi protestele au loc fix înaintea zilei de 15 martie, ziua maghiarimii? Fix protest după protest şi instalări de prefecţi maghiari cu fanfară!
Că Budapesta încurajează aceste acţiuni centrifuge, autonomiste stă mărturile comunicatul Ministerului de Externe Maghiar. Agenţia maghiară MTI a anunţat că Budapesta a decis să intervină pentru susţinerea la Curtea Europeană de Justiţie. „Guvernul Ungariei a informat Curtea Europeană de Justiţie în legătură cu decizia de susţinere a Consiliului Naţional Secuiesc, a comunicat Ministerul de Externe de la Budapesta. Guvernul Ungariei acordă o atenţie specială iniţiativelor care influenţează situaţia comunităţilor maghiare din afară ţării. Politicile UE nu trebuie utilizate, nici măcar indirect, pentru discriminarea comunităţilor maghiare, afirmă Zsolt Nemeth, secretar de stat în Ministerul ungar de Externe. (…) CNS spera să strângă un milion de semnături pentru a determina Uniunea Europeană să acorde o atenţie sporită regiunilor care sunt diferite de cele care le înconjoară din punct de vedere etnic, cultural, religios sau lingvistic.
Iniţiativa este legată de contestarea de către CNS a planurilor României de modificare a configuraţiei administrative. Consiliul Naţional Secuiesc a contestat decizia CE la CEJ. Liderul CNS, Balazs Izsak, a argumentat că, dacă regiunile administrative vor fi reorganizate, Tinutul Secuiesc ar fi integrat într-o zonă în care procentul etnicilor maghiari ar fi sub 30%.” Ca să fir clar: urmează atacul la România, mai exact regionalizarea ei! Se va trezi cineva din clasa politică până la urmă?

Ultima ora:

ObservatorGeorge Butunoiu: Cățeii mafioților bătrâni

PoliticMarcel Ciolacu, dialog cu delegația parlamentară condusă de șeful Parlamentului din Georgia: Energia și conectivitatea sunt la ora actuală factorii motrici ai cooperării bilaterale

EconomieRadu Hanga: Trebuie să ajungem la un anumit nivel de lichiditate pentru a fi interesanţi pentru platformele de tranzacţionare

ExternRobert Lupițu: “Planul (B)reton” – Comisarul european din partea Franței ar putea concura pentru a o succeda pe Ursula von der Leyen la șefia Comisiei Europene

SocialAlexandra Gătej: De ce este fooaarte greu să practici bunătatea în vremea noastră

EvenimenteElena Calistru: Am ajuns la Geneva pentru WTO Public Forum

CulturaIonuț Vulpescu: Podcast – invitat, Mihai Mălaimare (sezonul 3, episodul 4)

EditorialGeorge Butunoiu: Cățeii mafioților bătrâniClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe