OraNoua.ro
Publicat în 15 octombrie 2013, 18:26 / 258 elite & idei

Florian Bichir: De ce nu sunt Depardieu și sufletul rus!

Florian Bichir: De ce nu sunt Depardieu și sufletul rus!

de Florian Bichir

După ce citești excelentul eseu ”Sfânta Rusie” a lui Alain Besancon (Editions de Fallois, 2012, Humanitas 2013) nu poți să nu te întrebi, precum autorul, care este miracolul acestei țări, acestui imperiu.
Ce înseamnă acel intraductibil ”suflet rus”? 

Pentru rus nu există moderație. Rusul este ontologic un extremist. Extremist în bine, cu o inimă mare, darnică, plină de generozitate, disprețuitor față de cele materiale. Totodată e crud, capabil de cele mai mai barbarii…Pușkin, Gogol și mai ales Dostoievski au creat acest spirit care năcucește și astăzi Europa. Pentru că Europa nu a înțeles și nu va înțelege niciodată mentalitatea rusească.

Vorbele lui Dostoievski: ”Noi avem geniul tuturor popoarelor, dar avem în plus geniul rusesc, așadar, noi vă putem înțelege, în timp ce voi nu ne puteți înțelege” a devenit un laitmotiv al Rusiei, indiferent dacă s-a petrecut sub țari, sub liderii comuniști sau după cei post-conflictul rece. ”Noi vă putem înțelege, voi nu” e una din bazele panslavismului, alături de celebrul dicton al călugărului Filotei din Pskov: ”Moscova este moștenitoarea marilor capitale ale lumii: Prima Romă a cazut sub păgâni; a doua Romă a căzut sub turci; Moscova este a treia Romă, iar a patra nu va fi niciodată”.
Poate nu întâmplător ofensiva Rusiei se face sub aceleași coordonate. Iar Europa Occidentală nu a înțeles nimic din istorie, își frâmântâ mintea în fața unor realități pe care nu o pot pricepe. Chintesența, motto-ul panslavismului și al re-deșteptării Rusiei este dat tot de Dostoievski. În ”Demonii” un personaj spune: ”Cred în Rusia”, iar Tiutcev e mult mai clar: ”În Rusia nu poți decât să crezi”. Poate nu degeaba, de la Kremlin, noul țar, Putin declară până la obstinație: ”v Rossiu mojnp tolko veri” (În Rusia nu poți decât să crezi). Da, Rusia a intrat în propriile sale coordonate, s-a întors la matcă.
Sufeltul rusesc și mesianismul ortodoxiei rusești este fără întoială fabulos. Încântă, de incită și te seduce. Nu degeaba, căutând un ”surplus de suflet” Franța, dar mai ales francezii sunt leșinați după tot ce este rusesc. Marele actorul francez Gerard Depardieu și-a luat cetățenie rusă și s-a autoexilat în țara lui Pușkin.
Dacă aș fi fost francez puteam și eu să fiu exuberant în fața Rusiei. Român fiind îmi pot permite doar să o admir cu răceală, cu un ochi critic. Pentru noi, românii, priviți ca o simpla haltă pentru că suntem așezați în drumul spre Constantinopol, apropierea de Moscova nu a fost benefică. Rezultatul? 13 invazii rusești, iar Rusia a devenit ”dușmanul nostru natural”, după cum a denumit-o celebrul om politic Tache Ionescu.
Mă doare, dar nu pot vorbi despre Rusia în termenii pe care o face Depardieu deși poate mi-aș fi dorit. Francezii n-au o Basarabie și Bucovină, n-au sute de mii de români îngropați în Siberia, n-au simțit dragostea muscalului și nici cravașa sa civilizatoare.
Între noi și Rusia poate exista doar respect, nicidecum o dragoste pentru că acesta e imposibilă!

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe