OraNoua.ro
Publicat în 22 octombrie 2013, 18:15 / 212 elite & idei

Florian Bichir: Patriarhul Daniel și Chevron!

Florian Bichir: Patriarhul Daniel și Chevron!

Autor: Florian Bichir
Am scris în urmă cu câtva timp, aici în Evenimentul Zilei, că Patriarhul Daniel este cel mai puternic român. Ferit de intrigile politice și ales pe viață, vocea întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române se aude până în ultimul cătun fie el electrificat sau nu.

Are în subordine o mare oștire: ”o armată în negru” compusă din circa 15.000 de preoți. Văd că deunăzi numele Prea Fericirii Sale este alăturat scandalului privin gazele de șist. Protestul unor preoți locali împotriva companiei Chevron a fost perceput de mai multă lume din presa laică drept o comandă bisericească împotriva gazelor de șist.

Și eu mi-am arătat nedumerirea de ce anumiți preoți conduc răsculați, precum la Bobâlna. Rolul primordial al preotului este acela de sacerdot, de administrator al Sfintelor Taine, de pace și bunăastarea comunității. Nicidecum de revolte, de agitatori în reverendă! Pe de altă parte, preotul este dator să apere mediul. Este un fel de ecumenist avant la letrre. Nu degeaba de preoții se roagă la Ectenia Mare: „Încă ne rugăm pentru buna întocmire a văzduhului, pentru îmbelşugarea roadelor pământului şi pentru vremuri paşnice”. Deci Bisericii nu îi este indiferent unde trăiește sau după cum bine spune Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurențiu Streza; ”Biserica este o instituție divin-umană, dar nu aeriană”.

Cu un ochi plâng, cu un altul râd. Acțiunea câtorva preoți mă bucură, dar mă și sperie. Spun sperie pentru că nu aș vrea ca Biserica să fie catalogată anti-UE sau anti-capital străin. Să fie descrisă ca o forță centrifugă care vrea să ne izoleze, să ne țină departe de țările occidentale. Atât așteapă unii…Iar aici e vorba de România, de destinul ei geopolitic. Am vorbit cu episcopul locului Prea Sfințitul Corneliu. Sincer precum îl știu și-l prețuiesc mi-a spus că un preot i-a explicat că e în afara orelor de program și nu face nimic anti-constituțional. Nu-l poate aduce la ordine fiindcă nu încalcă niciun canon.

Mai mult, citat trunchiat PS Coreneliu cel acuzat de prea multă modernitate în scandalul Tanacu a ajuns să pară un extremist. Patriarhia nu are ce face. Nici nu a instigat nici nu poate stinge acest conflict local. Asta e partitura și trebuie să înțelegem. Ce ar putea face Patriarhul în acest caz? Dacă ar fi interzis astfel de manifestări era acuzat că l-a cumpărat Chevronul. Dacă le sprijinea fie și discret era automat omul rușilor. Așa a ales calea împărătească, cea de mijloc. Neimplicarea! Și bine a făcut!

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe