OraNoua.ro
Publicat în 10 februarie 2016, 17:00 / 221 elite & idei

Floriana Jucan: Brigada OZ-o nouă unitate de elită a Israelului

Floriana Jucan: Brigada OZ-o nouă unitate de elită a Israelului
de Floriana Jucan

Acum o lună se înființau, săptămâna trecută au terminat primul exerciţiu care a durat patru zile şi „mâine” – probabil – sunt gata să execute prima lor misiune. Face parte din portretul robot al armatei israeliene: capacitatea de-a se organiza rapid, de-a se antrena imediat, de-a se coagula, coordona şi mobiliza pentru orice  operaţiune specială, într-un timp scurt.

La 27 decembrie 2015, sub conducerea colonelului David Zini, soldaţii noului Comando, intitulat „Bigada OZ”, au depus jurământul şi au primit insigna de recunoaştere.

Noua structură va acţiona ca parte a celei de-a 98-a Divizii de Infanterie a IDF (Forţele de Apărare Israeliene), condusă de Generalul de Brigadă Uri Gordin, şi reuneşte soldaţi din Unitatea Maglan (specializată în operaţiuni desfăşurate în spatele liniilor inamice), Egoz (unitate de recunoştere în antiterorism şi război de gherilă), Duvdevan (recunoscută pentru operaţiunile militare sub acoperire în mediile urbane) şi din Rimon (unitate de război în deşert).

Nu întâmplător, locul ales pentru primirea drapelului de luptă a fost în nordul ţării, în apropiere de Ein Harod, unde, potrivit Cărţii Judecătorilor, Gideon a ales isarelienii cu care avea să înfrângă armata medianiţilor, cu mult mai numeroasă şi mai dotată. Practic, aşa cum a remarcat şi Uri Gordin în discursul său, „acesta a fost locul în care pentru prima dată, în mod voluntar, israelienii au format o armată şi au luptat pentru ţara lor”.

„Brigada Comando nu este doar integrarea unei elite a trupelor de Infanterie sub o singură comandă, ci este şi unitatea care va conduce operaţiuni tactice şi operaţionale, care va dezvolta ştiinta şi arta războiului în operaţiuni speciale, pentru a câştiga războaie şi pentru a lovi inamicul între lupte”, a mai spus Gordin.

Care este singura armată din lume de care ISIS se teme

Insigna de recunoaştere descrie litera Kaf (C), prima literă în ebraică a cuvântului „comando” şi este înfăţişată sub forma unui cuţit care iese din mare şi are în spate munţii, simbolizând capabilităţile unităţii de dislocare terestră, pe mare şi în aer.

Pornind de la evocarea  personajului biblic Gideon, care aminteşte  diferenţa dintre cele două armate care s-au luptat atunci, cea israeliană ieşind în mod miraculos învingătoare, să comparăm, de pildă, cifrele stabilite de Operaţiunea „Protective Edge” în 2014, declanşată de forţele israeliene ca răspuns la atacurile cu obuze şi bombe venite din teritoriile palestiniene: 71 de isrelieni au murit, iar câteva sute au fost răniţi. De partea cealaltă, au murit 2203 de palestinieni, majoritatea combatanţi terorişti, şi au fost răniţi peste 10.000.

Comando-ul Oz este răspunsul IDF la ameniţările venite din proximitatea geografică, dar şi la ameninţările Statului Islamic.

http://qmagazine.ro/

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

PoliticKlaus Iohannis anunță candidatura României la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

EconomieIonuț Stanimir: Primul Raport de Inteligență Financiară realizat de BCR – Situația financiară este a doua dimensiune importantă pentru români, după sănătate

ExternElena Calistru: Un pic de voință de a te mișca spre mai bine

SocialAlina Rizi: Sa regenerezi orasul ia timp

EvenimenteFlaviu George Predescu: Vă invit la lansarea cărții mele „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Andrei Gavrilă

CulturaMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe