Adriana
Publicat în 5 martie 2013, 17:48 / 146 elite & idei

Floriana Jucan: Cândva „indignată”, astăzi tristă…

Floriana Jucan: Cândva „indignată”, astăzi tristă…
+ Observator

… pentru moartea lui Stephane Hessel. Înainte de toate evreu, apoi supraviețuitor al lagărelor de concentrare naziste, combatant în rezistenţa franceză în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, diplomat şi scriitor, l-am evocat des în discuții cu prieteni din Franța, ţara care l-a adoptat şi pe care a înnobilat-o cu spiritul său de umanist şi de apărător al demnităţii şi virtuții umane.
Francois Hollande l-a omagiat pentru „viața sa excepțională” declarându-l simbol național, iar Națiunile Unite l-au sărbătorit pentru ceea ce a fost şi va rămâne, „un monument” în istoria drepturilor omului.

După război, Hessel a fost implicat în redactarea Declarației Universale a Drepturilor Omului adoptată de ONU în 10 decembrie 1948 şi a devenit un campion incontestabil al apărării acestora, al justiției sociale şi al mediului înconjurător.

Discursul său, rostit la o adunare în memoria luptătorilor din Al Doilea Război Mondial, în timpul mandatului Sarkozy, a constituit un fel de manifest ulterior, intitulat „Indignați-vă!”, în care le cerea francezilor să nu uite principiile egalităţii, fraternităţii şi solidarității umane. O carte cu puține pagini, a inspirat milioane de oameni din întreaga lume, fiind fundamentul ideologic al unor mişcări de protest prin care s-a reclamat disproporția tot mai mare între săraci şi bogați.

Marcat profund de experiența lagărelor naziste, din care a evadat de două ori, de ororile războiului, Hessel era nu doar un intelectual de anvergură, ci şi un pacifist, un om care spunea „nu” expulzărilor şi persecuțiilor imigranților ilegali din Franța, într-un sens romantic, un idealist pentru timpurile din urmă pe care le-a trăit.

Diplomat în timpul celui mai longeviv președinte al Franței, Francois Mitterrand, Stephane Hessel a împrumutat în mesajul său public, pe care l-a exprimat ulterior şi în scrieri, o anumită doză de socialism, de antiliberalism, anticapitalism care au generat şi cererile protestatarilor reunite sub celebra mișcare „Ocupay Wall Street”.

„Motivele revoltei de astăzi pot fi mai puțin evidente decât în vremurile naziste, dar uitați-vă în jur şi le veți vedea!”, scria autorul, pe care-l citez din memorie.

Va recomand să recitiți manifestul lui, tocmai pentru a înțelege cât de rari sunt oamenii care mai curajul utopic de-a lupta cu sistemele, indiferent de natura lor.
Articol publicat pe www.qmagazine.ro

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe