Adriana
Publicat în 5 martie 2013, 17:48 / 401 elite & idei

Floriana Jucan: Cândva „indignată”, astăzi tristă…

Floriana Jucan: Cândva „indignată”, astăzi tristă…
+ Observator

… pentru moartea lui Stephane Hessel. Înainte de toate evreu, apoi supraviețuitor al lagărelor de concentrare naziste, combatant în rezistenţa franceză în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, diplomat şi scriitor, l-am evocat des în discuții cu prieteni din Franța, ţara care l-a adoptat şi pe care a înnobilat-o cu spiritul său de umanist şi de apărător al demnităţii şi virtuții umane.
Francois Hollande l-a omagiat pentru „viața sa excepțională” declarându-l simbol național, iar Națiunile Unite l-au sărbătorit pentru ceea ce a fost şi va rămâne, „un monument” în istoria drepturilor omului.

După război, Hessel a fost implicat în redactarea Declarației Universale a Drepturilor Omului adoptată de ONU în 10 decembrie 1948 şi a devenit un campion incontestabil al apărării acestora, al justiției sociale şi al mediului înconjurător.

Discursul său, rostit la o adunare în memoria luptătorilor din Al Doilea Război Mondial, în timpul mandatului Sarkozy, a constituit un fel de manifest ulterior, intitulat „Indignați-vă!”, în care le cerea francezilor să nu uite principiile egalităţii, fraternităţii şi solidarității umane. O carte cu puține pagini, a inspirat milioane de oameni din întreaga lume, fiind fundamentul ideologic al unor mişcări de protest prin care s-a reclamat disproporția tot mai mare între săraci şi bogați.

Marcat profund de experiența lagărelor naziste, din care a evadat de două ori, de ororile războiului, Hessel era nu doar un intelectual de anvergură, ci şi un pacifist, un om care spunea „nu” expulzărilor şi persecuțiilor imigranților ilegali din Franța, într-un sens romantic, un idealist pentru timpurile din urmă pe care le-a trăit.

Diplomat în timpul celui mai longeviv președinte al Franței, Francois Mitterrand, Stephane Hessel a împrumutat în mesajul său public, pe care l-a exprimat ulterior şi în scrieri, o anumită doză de socialism, de antiliberalism, anticapitalism care au generat şi cererile protestatarilor reunite sub celebra mișcare „Ocupay Wall Street”.

„Motivele revoltei de astăzi pot fi mai puțin evidente decât în vremurile naziste, dar uitați-vă în jur şi le veți vedea!”, scria autorul, pe care-l citez din memorie.

Va recomand să recitiți manifestul lui, tocmai pentru a înțelege cât de rari sunt oamenii care mai curajul utopic de-a lupta cu sistemele, indiferent de natura lor.
Articol publicat pe www.qmagazine.ro

Ultima ora:

ObservatorIonuț Stanimir: Fiti calmi si mergeti mai departe! Frica nu e o moneda

PoliticSorin Cucerai: Tocmai criza majoră prin care am trecut a transformat instituțiile în aliați ai reformei

EconomieKaroly Borbely: Hidroelectrica, cea mai mare companie din România, anunță investiții uriașe în 2025

ExternValentin Lazea: Greșelile Europei ideologice și soluțiile de corecție

SocialIonuț Stanimir: Fiti calmi si mergeti mai departe! Frica nu e o moneda

EvenimenteAlexandru Nazare, la BLACK SEA FORUM

EditorialRadu Puchiu: 𝗜̂𝗻𝘃𝗶𝗻𝗴𝗮̆𝘁𝗼𝗿𝗶𝗶

CulturaIonuț Vulpescu: Podcast – invitată, Bianca Ionescu-Ballo (sezonul 5, episodul 5)



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe