Adriana
Publicat în 30 august 2016, 18:14 / 254 elite & idei

Floriana Jucan: Decăderea unei Opere pe care am iubit-o

Floriana Jucan: Decăderea unei Opere pe care am iubit-o
+ Observator

Unui regizor de excepție îi putem ierta chiar și faptul că ne poate dezamăgi uneori.
În locul managerului interimar l-aș fi încurajat pe Andrei Șerban să se dedice regiei, acolo unde face cu adevărat excelență, lăsând comunicarea unor specialiști. Ar fi putut, eventual, să introducă în informația de presă un cuvânt al regizorului în care ar fi avut libertatea să exprime orice.
Comunicatul este al Operei, nu al lui Andrei Șerban!
Personal, nu m-am lăsat convinsă de aceste precizări ulterioare și cred doar că Andrei Șerban din cavalerism și în virtutea unei relații bune pe care o are cu Beatrice Rancea, și-a arogat el paternitatea textului, vrând să o exonereze pe aceasta de eventualele comentarii care ar fi pus la îndoială profesionalismul ei în calitate de manager, fie el și interimar, al ONB.
Nu m-am lăsat convinsă și pentru că stilul bulevardiar seamănă perfect cu cel folosit în ultimii ani de Opera din Iași, acolo unde Beatrice Rancea a condus scena lirică locală.
Însă respectul de care se bucură Andrei Șerban o poate salva, temprorar, pe fosta balerină.
Pe 9 august, Royal Opera House scria pe Facebook: „Azi e ziua națională a iubitorilor de carte (deși, dacă avem gusturi comune, sărbătorim ziua asta 365 de zile pe an) – așa că vă întrebăm: care este cartea pe care ați dori să o vedeți transpusă într-un spectacol de operă sau de balet? Spuneți-ne în comentarii”.

Pe 15 august, Opera Națională București posta pe Facebook un anunț de un prost gust și de un provincialism nemaivăzute până acum în această instituție de cultură, care s-a străduit să păstreze decența, măsura și bunul gust, indiferent de cine s-a aflat în fotoliul managerial. Și pe care eu am iubit-o atât de mult în ultimii 20 de ani!

Toți managerii de până acum ai ONB au angajat specialiști în comunicare și le-au precizat tonul pe care doresc să comunice această instituție – prima scenă lirică a țării, totuși.

Odată cu instalarea – interimară – a directorului Beatrice Rancea, instalare decalată cu o lună de zile, pentru a-și putea securiza postul de manager al Operei din Iași pentru încă trei ani, mulți s-au bucurat, pentru că doamna Rancea a fost prezentată drept „un excelent manager” de însuși vicepremierul României, Vasile Dâncu.

Deși a fost extrem de reținută în relația cu presa, până acum neacordând niciun interviu și nerăspunzând vreunei întrebări adresate direct sau pe rețelele de socializare, Beatrice Rancea și-a adus în echipă un „excelent director de marketing”, care a preluat inclusiv responsabilitățile de comunicare ale instituției.

Decăderea unei Opere pe care am iubit-o

Ultima ora:

ObservatorMihai Toader-Pasti: Nu m-am mai simțit așa pesimist politic de când cu OUG13

PoliticMihai Toader-Pasti: Nu m-am mai simțit așa pesimist politic de când cu OUG13

EconomieCosmin Ghiță: Avem în derulare investiţii de 9 miliarde de euro şi ne dorim să identificăm tineri pasionaţi şi dedicaţi pe care să îi sprijinim să ajungă experţii de mâine şi să îi păstrăm în ţară

ExternBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

SocialGeorge Butunoiu: Asistentă de 47 de ani sau de 26?

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaMireille Rădoi, Flaviu George Predescu: Lansare de carte „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Gavrilă | Strada de C’Arte

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe