OraNoua.ro
Publicat în 19 iunie 2013, 19:27 / 627 elite & idei

Floriana Jucan: Despre complexul național

Floriana Jucan: Despre complexul național

de Floriana Jucan

Întrebarea „a fost sau nu coincidenţă” prezenţa celor doi înalți oficiali ai comunităţii de informații ruse şi americane, la București, în doua zile consecutive, a trecut în subsidiar aproape rolul important şi recunoașterea pe care România le merită, tocmai din perspectiva acestor vizite. Am demonstrat încă o dată că preocuparea noastră la nivelul dezbaterii publice  este una superficială şi nu de profunzime.

 

 

A fost şi n-a fost coincidenţă! Fără a şti în totalitate adevărul, pot pretinde că mă apropii de el.

Despre consecutivitatea celor două vizite au știut inițial patru oameni. Faptul că agendele celor doi oaspeți s-au putut sincroniza când le-au propus oficialii de la București a fost inițial o surpriză, iar ulterior a fost folosită drept o mare oportunitate strategică pentru imaginea României. Aici este meritul a trei dintre actori, în beneficiul primar al celui de-al patrulea, dar, în perspectiva unei big picture, în beneficiul ţării despre care s-a vorbit timp de două zile, cel puţin, ca despre un teren pe care se pot întâlni beligeranții unui război underground, dar şi ca despre un stat important pe harta geopolitică în regiune, pentru ambele părţi şi pentru aliații acestora de-o parte şi de cealaltă.

Sincronizarea celor două vizite a fost şi o favoare acceptată de cei doi oaspeți, făcută de Nikolai Patruşev unui fost ministru de externe român şi de John Brennan, directorului SRI, George Maior. În ambele cazuri vorbim despre relații de amiciție care sunt folosite evident şi în sens invers. Însă pragmatismul este acceptat şi chiar promovat la nivelul policy makers evoluați.

În cazul vizitei ruse, semnalul „dezghețului” este extrem de important şi Moscova vizează nu doar interese economice în ţara noastră, unde sunt deja investiții de anvergură, şi se mai pregătesc şi altele, inclusiv în sistemul bancar, ci şi o relație geopolitică în epoca post Băsescu.

De partea cealaltă, pentru comunitatea de informații română, prezenţa directorului CIA la București nu mai constituie nicio surpriză şi aproape niciun eveniment extraordinar, cât timp vizitele la acest nivel înalt au devenit o obișnuință de când George Maior a preluat mandatul conducerii SRI.

Deși acasă are încă probleme de imagine şi încredere, la nivel global, Serviciul s-a impus ca partener egal în faţa altor organizații omoloage, asta datorită capacitații diplomatice de leadership a Ambasadorului, dar şi excepționalei valori umane intelectuale a ofițerilor români. Decalajele dotărilor tehnologice şi a resurselor financiare au fost compensate prin performanţe intelectuale de analiză, sinteză şi procesare a informațiilor, ducând până la complimentul profesional de a însărcina SRI cu procesul de evaluare al ofițerilor aparținând serviciului de informații britanic, MI6.

Celor care cred că SRI este un serviciu mic comparativ cu altele, le reamintesc că în timp ce CIA are circa 25.000 de angajați, iar FSBul aproximativ15.000 (potrivit unor surse neoficiale), Institutul pentru Informații şi Operațiuni Speciale numără 35 de katsa, ceea ce nu a împiedicat această organizație să repurteze succese răsunătoare eclipsându-le adesea pe primele.

La nivelul organizației române, leadershipul a reușit schimbarea paradigmei trecând de la  focusul pe colectarea informațiilor la cel pe procesarea acestora pentru furnizarea unui produs cat mai complex decidentului in dinamica informațională adesea copleșitoare.

Într-o lume a rețelelor globale şi a atâtor surse deschise, capacitatea de analiză va fi uneori mai importantă decât numărul şi dotările „operativilor”.

Din păcate, trăim încă paradoxul complexului național în faţa marilor Puteri pe care, chiar dacă la nivelul unor organizații l-am surmontat, la nivel colectiv ne domină încă şi am putut constata acest fapt inclusiv din „mirarea” cu care o mare parte a presei – care se presupune ca are acces mai facil la cultura de securitate internațională – a tratat cele două vizite.

Am convingerea însă că echipa Traian Băsescu, Victor Ponta, George Maior va şti să folosească nu doar la nivel imagologic acest moment, ci şi pragmatic în termeni de real politik, poziționându-se la același nivel cu omologii lor.

Ultima ora:

ObservatorAdrian-Victor Vevera a avut o intervenție sâmbătă, 24 februarie 2024, în cadrul emisiunii iLike IT, pe tema deepfake

PoliticNicolae Ciucă susține o coaliție transpartinică pentru promovarea egalității de gen: Există o legătură directă între o democrație solidă și respectarea drepturilor femeilor

EconomieKaroly Borbely nu vede utilitatea a mai mult de 1.000 MW instalați în vânt și soare

ExternCristian Grosu: Nici viitorul nu mai e ce-a fost

SocialCsibi Magor: Sunt motivat de impact și de schimbare

EvenimenteAlexandra Dobre: Cea de-a XVI-a ediție a Galei Seniori de Colecție. Protagonistul ediției a fost marele maestru internațional la șah, domnul Florin Gheorghiu

EditorialTeodor Baconschi: Războiul cu sine al SUA și soarta lumii libere. La ce ne-am putea aștepta în cazul revenirii lui Trump la Casa Albă

CulturaCristina Popescu: Anul Avram Iancu, 200 de ani de la naștere



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe