Matei Bogdan
Publicat în 21 aprilie 2021, 14:06 / 85 elite & idei

Floriana Jucan: Din Biblie în spațiu. Cum au schimbat EVREII lumea

Floriana Jucan: Din Biblie în spațiu. Cum au schimbat EVREII lumea

Obișnuiesc deseori să spun că Israel הנס. (un miracol). Acest popor s-a născut din miracolul alegerii lui Avraam de către Dumnezeu și a continuat să stea sub semnul supranaturalului de-a lungul istoriei sale veterotestamentare.

CÂT DE MARE ESTE ISRAELUL

Răspândit în lume pentru mai bine de 2000 de ani, poporul evreu a fost ținut împreună, în cele mai îndepărtate puncte ale planetei, de o carte… miraculoasă și ea!

Nu există în istorie un alt exemplu de solidaritate și de liant perpetuu livresc.

Istoricul Élie Barnavi, povestește, în lucrarea Israël et ses paradoxes. Idées reçues sur un pays qui attise les passions, că, la începutul anilor ‘90, fiind invitat să țină un curs la Universitatea din Montreal, i-a întrebat pe studenți câți israelieni cred ei că există și ce suprafață are Israelul?La prima întrebare, răspunsul s-a situat între 80 și 180 de milioane, în timp ce la cea de-a doua, răspunsurile au oscilat de la „mare cât Canada”, până la „mic precum Quebecul”, adică între 10 milioane de km2 și 1,4 milioane de km2.

„Când le-am spus că suntem 4 milioane pe un teritoriu de 20.000 km2, adică un teritoriu pe care îl parcurgi în câteva ore de la un capăt la altul, au refuzat să mă creadă, unul dintre ei exclamând chiar: «Dar… vorbim non stop despre voi!!!»”, povestește Barnavi.

Da! Aceasta este țara care astăzi și-a dublat populația, dar care rămâne „un vârf de creion pe harta lumii”.

Israel este țara care, după 70 de ani de la Declarația de Independență rostită (în ceea ce s-a vrut, inițial, o ceremonie secretă, pentru a evita atacurile arabilor) de David Ben Gurion, a depășit orice așteptări.

https://youtube.com/watch?v=6ZDSBF5xtoo%3Ffeature%3Doembed

Theodor Hertzl, sprijinit pe o balustradă, la Basel, privind în zare, a știut că, în „5 sau în 50 de ani”, visul unui stat sionist, pentru care a militat, va fi înfăptuit, chiar dacă nimeni nu îi dădea vreo șansă atunci (1897), însă nici măcar el nu avea să-și imagineze miracolele pe care tânărul stat le-a realizat în 70 de ani de existență!

Deși supraviețuirea sa este mereu amenințată și deține puține resurse naturale, Israelul este singura țară din lume care a readus la viață o „limbă dispărută” – ebraica – după 2000 de ani.

De când a fost fondat, deține supremația la Premiile Nobel câștigate per capita. Deși populația Israelului reprezintă doar 0.2% din populația lumii, evreii au primit 22% dintre Premiile Nobel – cu un procent, aproape imposibil de explicat, de 11,25% peste probabilitatea statistică.

Continuarea, aici.

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

PoliticKlaus Iohannis anunță candidatura României la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

EconomieIonuț Stanimir: Primul Raport de Inteligență Financiară realizat de BCR – Situația financiară este a doua dimensiune importantă pentru români, după sănătate

ExternElena Calistru: Un pic de voință de a te mișca spre mai bine

SocialAlina Rizi: Sa regenerezi orasul ia timp

EvenimenteFlaviu George Predescu: Vă invit la lansarea cărții mele „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Andrei Gavrilă

CulturaMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe