Adriana
Publicat în 6 iunie 2018, 09:27 / 898 elite & idei

Floriana Jucan: Din Biblie în spațiu. Cum au schimbat EVREII lumea

Floriana Jucan: Din Biblie în spațiu. Cum au schimbat EVREII lumea
+ Observator

Obișnuiesc deseori să spun că Israel הנס. (un miracol). Acest popor s-a născut din miracolul alegerii lui Avraam de către Dumnezeu și a continuat să stea sub semnul supranaturalului de-a lungul istoriei sale veterotestamentare.

CÂT DE MARE ESTE ISRAELUL

Răspândit în lume pentru mai bine de 2000 de ani, poporul evreu a fost ținut împreună, în cele mai îndepărtate puncte ale planetei, de o carte… miraculoasă și ea!

Nu există în istorie un alt exemplu de solidaritate și de liant perpetuu livresc.

Istoricul Élie Barnavi, povestește, în lucrarea Israël et ses paradoxes. Idées reçues sur un pays qui attise les passions, că, la începutul anilor ‘90, fiind invitat să țină un curs la Universitatea din Montreal, i-a întrebat pe studenți câți israelieni cred ei că există și ce suprafață are Israelul?

La prima întrebare, răspunsul s-a situat între 80 și 180 de milioane, în timp ce la cea de-a doua, răspunsurile au oscilat de la „mare cât Canada”, până la „mic precum Quebecul”, adică între 10 milioane de km2 și 1,4 milioane de km2.

„Când le-am spus că suntem 4 milioane pe un teritoriu de 20.000 km2, adică un teritoriu pe care îl parcurgi în câteva ore de la un capăt la altul, au refuzat să mă creadă, unul dintre ei exclamând chiar: «Dar… vorbim non stop despre voi!!!»”, povestește Barnavi.

Da! Aceasta este țara care astăzi și-a dublat populația, dar care rămâne „un vârf de creion pe harta lumii”.

Israel este țara care, după 70 de ani de la Declarația de Independență rostită (în ceea ce s-a vrut, inițial, o ceremonie secretă, pentru a evita atacurile arabilor) de David Ben Gurion, a depășit orice așteptări.

Theodor Hertzl, sprijinit pe o balustradă, la Basel, privind în zare, a știut că, în „5 sau în 50 de ani”, visul unui stat sionist, pentru care a militat, va fi înfăptuit, chiar dacă nimeni nu îi dădea vreo șansă atunci (1897), însă nici măcar el nu avea să-și imagineze miracolele pe care tânărul stat le-a realizat în 70 de ani de existență!

Deși supraviețuirea sa este mereu amenințată și deține puține resurse naturale, Israelul este singura țară din lume care a readus la viață o „limbă dispărută” – ebraica – după 2000 de ani.

De când a fost fondat, deține supremația la Premiile Nobel câștigate per capita. Deși populația Israelului reprezintă doar 0.2% din populația lumii, evreii au primit 22% dintre Premiile Nobel – cu un procent, aproape imposibil de explicat, de 11,25% peste probabilitatea statistică.

RECORD ÎN MEDICINĂ

Israelul este singurul stat care a intrat în secolul al XXI-lea cu o creștere netă a numărului de copaci, fapt cu atât mai remarcabil cu cât este situat într-o zonă preponderent deșertică. Practic, este țara cu cea mai mare pădure virgină nouă.

Peste 90% din locuințe folosesc energie solară pentru a obține apă caldă, acesta fiind cel mai mare procent din lume.

Companiile israeliene construiesc cel mai mare complex producător de energie solară la nivel mondial și dacă astăzi există în lume panouri solare, datorăm asta Israelului, care le-a inventat.

Totodată, Israelul deține cea mai mare fabrică de desalinizare din lume și este pe locul întâi la furnizarea de apă potabilă obținută din apă de mare.

Instituțiile israeliene de cercetare științifică sunt pe locul trei la nivel mondial și pe locul doi în privința cercetării spațiului.

Este statul care conduce lumea patentelor medicale și care a revoluționat medicina modernă. Oramed schimbă paradigma tratării diabetului, prin administrarea insulinei printr-o pastilă. Exoscheletul ReWalk permite paraplegicilor să meargă. OrCam le permite celor cu probleme de vedere să vadă prin intermediul tehnologiei.

Israelul are mai multe patente înregistrate în SUA decât Rusia, India și China la un loc, deși acestea au de 300 de ori mai multă populație. De asemenea, acesta are listate la Nasdaq mai multe firme decât toate țările Europei împreună.

Inovațiile evreilor au îmbunătățit modul în care lucrăm, printăm, șofăm, citim, mâncăm, bem apă, discutăm, facem mișcare și chiar modul în care ne jucăm.

Statul israelian este singura democrație liberală din Orientul Mijlociu, iar al treilea cel mai mare partid este, de multe ori, cel arab. Statul a oferit ajutoare umanitare pentru peste 140 de țări – chiar și unora care nu îi recunosc statutul, precum Siria și Liban. Daca unii sirieni sunt încă în viață într-o țară bombardată, acest fapt este datorat și curajului unor israelieni voluntari, care le duc ajutoare în secret.

Este a treia cea mai educată țară din lume, conform datelor OECD, și pe locul doi în topul celor mai multe cărți noi publicate per capita. Spun mereu că sărbătoarea de Upsherenish a evreilor ar trebui preluată de orice societate. Băieților de trei ani li se taie părul, iar fetele de aceeași vârstă sunt învățate să aprindă singure lumânările. Însă, mai important decât acest lucru, este faptul că această ceremonie marchează începutul educației. Literele alfabetului sunt unse cu miere și copiii încep să se joace cu ele și să învețe să citească. În timp ce alți copii încep să citească la 5-6 ani, copiii evrei știu acest lucru cu câțiva ani înainte.

RĂTĂCIȚI PRIN LUME, ÎNAPOI ACASĂ

Israelul este pe locul trei în topul antreprenoriatului în rândul femeilor la nivel mondial.

În 1969, în Israel a fost aleasă Golda Meir în funcția de premier, fiind a doua femeie din lume, în istoria modernă, care a condus o țară.

Este singura țară a cărei populație s-a întors pe tărâmurile sale natale după 2000 de ani de exil forțat, promisiune pe care a rostit-o fiecare evreu zilnic, în Psalmul 137.

La nivel mondial, există oficial 26 de state musulmane și 18 creștine, dar un singur stat evreiesc. Un stat mic, dar care face o atât de mare diferență.

Este pe locul 11 în lume, din 195 de țări, în ceea ce privește cei mai fericiți locuitori. Un fapt care pare inexplicabil pentru o țară care a dus, de la fondarea sa, în 1948, 15 războaie sau operațiuni militare.

Coloana vertebrală a acestei țări este Tzahal, armata sa, care nu a pierdut nicio bătălie contra dușmanilor, pentru că o singură înfrângere a trupelor israeliene ar însemna sfârșitul.

Din Biblie în spațiu. Cum au schimbat EVREII lumea

Ultima ora:

ObservatorNicuşor Dan, la summitul de la Odesa: Trebuie să fim fermi în denunţarea acţiunilor Rusiei, care face tot posibilul să submineze calea către pace

PoliticNicuşor Dan, la summitul de la Odesa: Trebuie să fim fermi în denunţarea acţiunilor Rusiei, care face tot posibilul să submineze calea către pace

EconomieCorina Murafa: De ce ne chinuim atât zilele astea să reducem deficitul?

ExternAnca Dragu: Slovenia, un exemplu de succes în reformă și integrare europeană

SocialDaniel David explică Reforma Educației: „Nu e vorba de mai multă muncă, ci de muncă mai eficientă”

EvenimenteAlexandra Dobre: Am fost gazdele lansării unei campanii care atinge o problemă profund umană, adesea invizibilă, dar cu un impact emoțional major – infertilitatea

EditorialSever Voinescu: Viitorul ministru de externe

CulturaMireille Rădoi: B.C.U. – efervescență culturală în inima Capitalei



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe