Adriana
Publicat în 12 februarie 2013, 13:41 / 301 elite & idei

Floriana Jucan: Discursul Papei prin care a demisionat

Floriana Jucan: Discursul Papei prin care a demisionat
+ Observator

Evenimentul este încă mult prea recent şi cred că trebuie să ne dăm timp pentru o analiză corectă. Impulsul meu primar de jurnalist este de-a mă îndoi că starea sănătăţii este adevăratul motiv pentru care Suveranul Pontif se va retrage. Iată discursul susținut aseară în faţa cardinalilor:

„Dragi frați, v-am convocat pentru acest Consistoriu, nu doar pentru cele trei canonizări, ci şi pentru a vă comunica o decizie de mare importanţă pentru viața Bisericii. După ce mi-am examinat în mod repetat conștiința înaintea lui Dumnezeu, am ajuns la certitudinea că puterile mele, din cauza vârstei avansate, nu mai sunt potrivite pentru o exercitare adecvată a ministerului petrin.

Sunt conștient că acest minister, datorită naturii lui spirituale esențiale, trebuie să fie îndeplinit nu doar prin cuvinte şi fapte, ci şi prin rugăciune şi suferință. Cu toate acestea, în lumea de astăzi, supuse la atât de multe schimbări rapide şi zguduită de întrebări de profundă relevanţă pentru viaţa de credinţă, pentru a conduce barca Sfântului Petru şi pentru a proclama Evanghelia, sunt necesare atât puterea minţii cât şi a trupului, putere care în ultimele luni s-a deteriorat în mine până acolo încât a trebuit să îmi recunosc incapacitatea de a îndeplini în mod adecvat slujirea încredințată mie.

De aceea, şi fiind conștient de gravitatea acestui act, în deplină libertate declar că renunț la ministerul de Episcop al Romei, Succesor al Sfântului Petru, încredințat mie de Cardinali în 19 aprilie 2005, ast

make man love you

fel că, de la 28 februarie 2013, ora 20.00, Scaunul Romei, Scaunul Sfântului Petru, va fi vacant şi un Conclav pentru alegerea noului Pontif Suprem va trebui să fie convocat de cei care au competenţa să facă aceasta.

Iubiți frați, vă mulțumesc sincer pentru toată iubirea şi munca cu care m-aţi susținut în slujirea mea şi cer iertare pentru toate defectele mele. Iar acum, să încredințăm Sfânta Biserică grijii Pastorului nostru Suprem, Domnul nostru Iisus Hristos, şi să o implorăm pe Preasfânta Sa Mamă Maria, pentru ca ea să îi asiste pe Părinţii Cardinali, cu grija ei maternă, în alegerea unui nou Pontif Suprem. În ceea ce mă privește, doresc de asemenea să slujesc cu devotament Sfânta Biserică a lui Dumnezeu în viitor, printr-o viață dedicată rugăciunii.

Din Vatican, 10 februarie 2013”

Uimitor este însă faptul că în cartea „Light of the World: The Pope, The Church and the Signs Of The Times”, Papa Benedict lasă uşa deschisă pentru posibilitatea unei retrageri în special din cauza de sănătate.
„If a pope realizes that he is no longer physically, psychologically or spiritually capable of handling the duties of his office,” Benedict says, “then he has a right, and, under some circumstances, also an obligation to resign.”
Canonul 332 al Codului Bisericii Catolice permite demisia unui papă, atâta timp cât este o alegere liberă, şi nu trebuie sa fie acceptată de cineva. Cu toate acestea, doar câţiva papi au demisionat, ultimul dintre ei în secolul al XV-lea.
Articol publicat pe www.qmagazine.ro

zp8497586rq

Ultima ora:

ObservatorMarco Badea: David Popovici a reușit! A devenit campion mondial la 100 de metri liber și atinge la doar 17 ani o performanță neegalată timp de 49 de ani

PoliticMarco Badea: 119 de zile de când Vladimir Putin a început războiul în Ucraina

EconomieSergiu Manea: Gândirea digitală înseamnă inclusiv să recunoşti foarte repede când eşti pe o cale greşită şi să înveţi din asta | Conferinţa Microsoft Envision România

ExternCristian Unteanu: Care este statutul exact al „luptătorilor străini” din Ucraina? Sunt şi români printre ei?

SocialSorin Ioniţă: Misiunea statului în lumea civilizată e să se ocupe de mediocrităţi ca mine, nu de genii

EvenimenteCiprian Stanescu: Despre economie circulara pe termen lung

CulturaMireille Rădoi: Studii despre Imperiul Bizantin la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

EditorialAlexandru Grumaz: IAR Ghimbav a jucat la două capete în ceea ce privește elicopterele Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe