OraNoua.ro
Publicat în 2 ianuarie 2013, 13:01 / 941 elite & idei

Floriana Jucan: Există o Românie pozitivă

Floriana Jucan: Există o Românie pozitivă

de Floriana Jucan

Cum binele si raul sunt un binom in care ai posibilitatea optiunii, la fel sunt si cele doua Romanii in care traim shizofrenic noi toti: cea buna si cea rea.

Personal, am ales sa vad partea plina a paharului si sa o evidentiez, de sase ani incoace, in revista pe care o conduc. Am intalnit in curiozitatile mele jurnalistice oameni solari, cu reusita personala, care traiesc si dobandesc succesul sisific,chiar in nevroza colectiva si  vaietul prelung la scara nationala. Am refuzat  sa ma incolonez in corul bocitoarelor si sa aduc pe prima pagina non valorile, esecurile si mediocritatea.  Toti cei de aici sunt dovezi ale faptului ca in Romania exista si oameni de bine si oameni care vor sa faca bine.

Nu pot nega mentalitatile medievale, incultura crescanda- lucrez acum la un dosar despre cat si cum mai citim si parcurg statistici alarmante care arata ca romanii citesc, in medie,  o carte pe an-, nu putem ignora intoarcerea la misticism ca fenomen de masa si la credinta-nu ca sentiment interior, ci ca asteptare materiala- nostalgia dictaturii, apatia sociala etc.

In acelasi timp insa, Romania este o forta  formidabila demonstrata si prin faptul ca intre cele doua razboaie mondiale, leul romanesc era mai puternic decat francul elvetian.

Intr-o tara care importa din Occident masinile industriale, apar ingineri si constructori de geniu; intr-o tara care se baza pe leacuri si pe vraci apar deschizatori de drumuri in medicina moderna universala; intr-o tara in care principalul mijloc de transport era carul cu boi apar constructori si proiectanti de avioane; intr-o societate a imobilismului apar mari exploratori ai lumii, marinari, aviatori si astronauti de renume. Am dat lumii pictori si sculptori care stabilesc recorduri internationale la casele de licitatii. Numai in domeniul industriei petroliere, cuantumul pagubelor din timpul primului Razboi Mondial, prezentat Aliatilor la Paris in 1920 atingea un total de 10 miliarde de lire sterline-aur, fara sa mai vorbim despre Tezaurul pierdut la Moscova estimat la 1 miliard de euro.

Ca om care calatoreste permanent, pot testimonia ca problema noastra este in principal una de perceptie si de imagine. Pana si Transparency International lucreaza cu indici de perceptie a coruptiei si nu cu date reale.
Romania n-a avut niciodata o strategie coerenta de promovare, iar brandurile personale s-au autodistantat fiind confiscate de tarile de adoptie. Romania  n-a protestat vreodata.
In 2005, cand o romanca a injughiat un calugar francez, Mircea Cartarescu declara ca francezii o percep pe criminala de o suta de ori mai romanca decat este el. La intrebarea de ce o  labila psihic ar arunca asupra unei tari intregi anatema de criminali, in timp ce un scriitor respectat n-ar reusi sa faca din Romania un spatiu al intelectualitatii, raspunsul este simplu: pentru faptul ca acea criminala a fost vizibila, iar cultura romana nu.
Ne promovam penibil printr-o frunza cand am putea reaminti lumii  ca Romania a fost prima tara din lume cu o productie de petrol oficial inregistrata in statisticile internationale, inaintea  Statelor Unite ale Americii si Rusiei, ca am avut prima rafinarie si ca Bucurestiul a fost primul oras din lume  iluminat public cu petrol lampant, ca am inventat penicilina, ca am dat prima femeie neurochirug din lume si prima femeie inginer silvicultor,  ca aici s-a infiintat primul Institut de Geriatrie din lume-care a fost apoi preluat in mai toate tarile- si lista superlativelor si a unicitatilor romanesti este lunga. Veti spune, poate, ca apartin trecutului. Nimic mai gresit.
Intr-o ordine aleatorie, va dau cateva exemple de reusita contemporana, de romani care traiesc printre noi, aici, nu aiurea si despre care ati putut citi in paginile Qmagazine: violonistul Alexandru Tomescu, Uca Marinescu, prima femeie din lume care la 61 de ani cucerea cei doi Poli ai Pamantului, diplomatul Bogdan Aurescu care a adus Romaniei, dupa 40 de ani de dispute, 9.700 de kilometri patrati din platoul continental, medicul Serban Bradisteanu care a realizat primul transplant de inima din tara noastra, Raluca Van Staden care a inventat senzorul ce depisteaza prezenta cancerului in sange intr-un stadiu in care poate fi vindecat suta la suta, Mircea Tudor, cel care a inventat primul scanner de avioane din lume,o serie de tineri geniali carora le-am dedicat un coverstory intitulat „Desteptii Romaniei” si carora universitati de renume, companii internationale si institutii precum Banca Mondiala le-au omagiat performanta profesionala, acordandu-le demnitati si insarcinari dintre cele mai importante, Proiectul Strategic “Ana Aslan” de la Buzau cu o valoarea a investitiilor pana in 1.2 miliarde de €,  Proiectul ARCA o organizatie non-guvernamentala care are obiective indraznete de explorare  a spatiului cosmic printr-un proiect 100% romanesc, Liga Studentilor Romani din Strainatate, industria vinului care a crescut de la an la an in pofida lipsei unor masuri de stimulare sau a crizei, va reamintesc cel mai frumos film despre Romania pe care l-a facut din pacate un strain, Printul Charles, descoperirea telocitelor-considerate o solutie pentru regenerarea organelor vitale- de catre academicianul Laurentiu Popescu, impreuna cu o echipa de la Institutul “Victor Babes”, la Microsoft a doua limba vorbita este romana si din 3500 de angajati, 300 sunt romani,  10.000 de profesori universitari romani se regasesc in cele mai importante centre universitare din lume succesul, milioanele de romani care dinamizeaza economiile altor tari, succesul  Serviciului Roman de Informatii in combaterea terorismului-va rog sa fiti incredintati ca daca pe teritoriul Romaniei nu a avut loc nici un atentat terorist de anevergura nu este pentru ca nu s-a gandit nimeni sa-l organizeze, ci pentru ca ofiterii romani de informatii sunt de un inalt nivel profesional- va reamintesc misiunile armatei romane in Afganistan, descoperirea de noi resurse in Marea Neagra, faptul ca Romania are 8 mine, de cite 1000 t aur fiecare-din motive clare nu se doreste deschiderea lor- avem cel mai productiv sol din Europa ceea ce inseamna hrana pentru o jumatate din continent si as putea continua cu atatea alte exemple de Romanie pozitiva.

Pornind de la toate aceste realitati, in ciuda mefientei pe care probabil fiecare dintre noi o incearca uneori, cred in dezvoltarea unei culturi antreprenoriala competitiva in contextul  international actual folosind modelul  ideologiei  triple helix , o abordare multi disciplinara intre cercetare/educatie – sustenabilitate – si antreprenoriat.

Ultima ora:

ObservatorIonuț Stanimir: Fiti calmi si mergeti mai departe! Frica nu e o moneda

PoliticSorin Cucerai: Tocmai criza majoră prin care am trecut a transformat instituțiile în aliați ai reformei

EconomieKaroly Borbely: Hidroelectrica, cea mai mare companie din România, anunță investiții uriașe în 2025

ExternValentin Lazea: Greșelile Europei ideologice și soluțiile de corecție

SocialIonuț Stanimir: Fiti calmi si mergeti mai departe! Frica nu e o moneda

EvenimenteAlexandru Nazare, la BLACK SEA FORUM

EditorialRadu Puchiu: 𝗜̂𝗻𝘃𝗶𝗻𝗴𝗮̆𝘁𝗼𝗿𝗶𝗶

CulturaIonuț Vulpescu: Podcast – invitată, Bianca Ionescu-Ballo (sezonul 5, episodul 5)



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe