Matei Bogdan
Publicat în 12 mai 2021, 12:20 / 469 elite & idei

Generalul de brigadă, Anton Rog (CYBERINT), intervievat de Floriana Jucan

Generalul de brigadă, Anton Rog (CYBERINT), intervievat de Floriana Jucan

de Floriana Jucan

Revoluția digitală a accelerat evoluția felului în care comunicăm, legiferăm sau guvernăm. Beneficiile oferite de tehnologie vin şi cu probleme de securitate. Căile de acces ale clienților devin vulnerabile, iar infractorii digitali au acum noi oportunități pentru furt, fraudă sau șantaj. Care este miza a răspuns pentru Q Magazine, ANTON ROG, General de brigadă, Director General al Centrului Național Cyberint din cadrul Serviciului Român de Informații.

AM REMARCAT UN INTERES TOT MAI RIDICAT PENTRU SECURITATE CIBERNETICĂ

Avem situația în care este atacată infrastructura critică – să ne imaginăm ce înseamnă lipsa apei la rețea în București timp de două săptămâni sau infectarea acesteia cu un agent patogen, plasat la punctele de alimentare ale clădirilor Parlamentului, Guvernului, spitalelor, ministerelor, chiar și ale SRI; sau lipsa gazelor pe timp de iarnă tot două săptămâni; sau afectarea rețelei electrice pentru două zile. Multe activități se pot face de pe calculator. Daunele fizice ale rețelelor vor fi consecința imediată. Sau, de exemplu, aerul care poate fi infectat cu un agent patogen lansat asupra instalațiilor de ventilare a imobilelor unde se află persoane cu rol important în asigurarea infrastructurii critice. Este suficient să le îmbolnăvească, mai departe sunt deschise porțile pentru orice scenariu. E posibil ca din cauza lipsei de fonduri, a coordonării, greșelii, lipsei de personal calificat etc. să survină o afectare a unei componente a infrastructurii critice care să aibă consecințe similare celor de mai sus și care să afecteze în mod direct și imediat populația? Altfel spus, putem conta că încă populația civilă este protejată?

În istoricul atacurilor cibernetice investigate la nivelului Centrului Național CYBERINT (CNC), România NU s-a confruntat cu un atac cibernetic care să perturbe sau chiar să întrerupă funcționalitatea unor infrastructuri critice din domenii esențiale și care să afecteze în mod direct și imediat populația civilă.

Având în vedere efectele pe care materializarea unui astfel de atac le-ar avea asupra securității naționale și populației civile, Centrul Naţional Cyberint acționează pentru realizarea atribuțiilor ce îi sunt acordate prin actele normative în vigoare.

Pentru a acoperi toate aceste aspecte se urmărește, inclusiv prin implicarea Centrului Național CYBERINT în noi proiecte finanțate din fonduri europene, dezvoltarea capacităților de protecție integrată a securității cibernetice a rețelelor și sistemelor informatice cu valențe critice pentru securitatea națională, inclusiv a celor asociate mediilor OT (Operational Technology).

Continuare, aici.

Ultima ora:

ObservatorCodrin Scutaru, Andrei Stoian: Summit-ul NATO din Washington. Competiția pentru Casa Albă

PoliticMarcel Ciolacu: Tricolorul va fi mereu o mărturie a unității noastre, reper neprețuit al conștiinței românești

EconomieMihai Precup: In Tokyo – Japonia | Consolidarea cooperării economice româno-nipone

ExternAlexandru Grumaz: Este Ordinea Mondială într-o spirală descendentă!? Avem o criză a rachetelor nucleare tactice în Europa?

SocialCarmen Elena Cirnu: 🌟 Major Milestone Achieved! 🌟

EvenimenteVictor Vevera: ICI București este prezent la conferința „ Lumea Geospațială: 20 de ani de comunitate geospațială ” 2024

EditorialRadu Puchiu: Am moderat o nouă întâlnire pe care Aspen Institute Romania a organizat-o ca parte a Programului Technology & Society

CulturaCristina Popescu: Municipiul Cluj-Napoca, 1900 de ani de atestare documentară



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe