OraNoua.ro
Publicat în 12 iunie 2013, 10:42 / 200 elite & idei

Floriana Jucan participă la conferință pe Cyber Security la Londra

Floriana Jucan participă la conferință pe Cyber Security la Londra

de Floriana Jucan

Sunt la o Conferință pe Cyber Security la Londra şi am o pauză scurtă. Voi reveni într-un material viitor asupra acestei amenințări pe care nu o vedem, nu o percepem, însă a cărei dimensiune asupra vieții noastre poate duce realmente la un haos mai greu de gestionat decât cel produs cândva de războaiele convenționale.

 

V-ați întrebat vreodată câte firme sunt angrenate în producerea computerului la care lucrați acum? Unul dintre vorbitori tocmai ne-a spus, evocându-l pe Thomas Friedman, care a analizat procesul de producție al notebook-ului său Dell Inspiration 600, din momentul în care a sunat la un număr de customer-service aflat în India şi a plasat comanda, până când i-a fost livrat acasă, într-o suburbie din Maryland.

Computerul a fost asamblat la o fabrică în Penang (Malaysia). A  fost conceput de o echipă de ingineri Dell în Austin şi de designeri din Taiwan. Partea cea mai grea a fost realizată de taiwanezi, iar pentru restul de 30 de componente-cheie, Dell a folosit diferiți furnizori. Procesorul Intel poate fi făcut în Filipine, Costa Rica, Malaysia sau China. Memoria computerului poate fi produsă în Coreea la Samsung sau într-o companie mai puțin cunoscută din Germania sau Japonia. Modelul cardului poate veni din una dintre cele două fabrici specializate din China. Placa de bază, deși concepută în Taiwan, poate fi fabricată acolo, dar şi într-una dintre uzinele chineze. Tastatura este realizată într-una dintre cele trei fabrici din China, între care două sunt deținute de companii taiwaneze. Cardul de wireless poate fi făcut într-una dintre fabricile chineze deținute de americani, dar şi într-o fabrică chineză din Malaysia. Hardul a fost făcut probabil de compania americană Seagate la fabrica din Singapore, sau la Hitachi sau Fujitsu în Thailanda, sau la Toshiba în Filipine.

După ce toate aceste componente sunt asamblate  la o fabrică din Malaysia, imaginea digitală a sistemului Windows XP este copiată pe hard. Codul pentru acest soft, care numără circa 40 de milioane de linii,  a fost scris în mai mult de douăsprezece locații aflate în toată lumea. După ce softul a fost imprimat în sistem, computerul a fost ambalat şi trimis în America, de unde i-a fost livrat clientului.

Ei, şi acum, spuneţi-mi dumneavoastră răspunsul corect la întrebare! Vă spun eu: peste 400 de companii din America, Europa şi Asia au lucrat într-o formă directă sau indirectă la fabricarea unui computer.

Oricare dintre aceste companii poate deveni „spion” într-un conflict interstatal, din propriul dvs. computer.

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe