Matei Bogdan
Publicat în 8 februarie 2023, 18:55 / 61 elite & idei

Florin Abraham: Iuliu Maniu, un patriot în slujba Țării

Florin Abraham: Iuliu Maniu, un patriot în slujba Țării

În 5 februarie 2023 se împlinesc șapte decenii de la trecerea în neființă, în închisoarea de la Sighet, a lui Iuliu Maniu. Biografia lui a fost studiată în detaliu, fiind cunoscută celor pasionați de istorie. A fost lăudat ori criticat de istorici. Ca orice personalitate importantă generează controverse.

Dacă părăsim însă domeniul istoriei savante, din perspectiva timpului prezent Iuliu Maniu poate fi evaluat ca o personalitate inspirațională, din cel puțin două motive. În primul rând, a luptat pentru apărarea intereselor românilor și a avut un rol importat în realizarea Marii Uniri. Nu a putut împiedica destrămarea României Mari în fatidicul an 1940, însă a acționat cu bună credință pentru reîntregirea țării. În al doilea rând, acum, când autoritarismul este din nou la modă, uitând lecțiile dureroase ale Secolului XX, Iuliu Maniu este un veritabil reper: a fost un democrat convins, iar rolul său în crearea imperfectei democrații interbelice românești a fost semnificativ. Ca orice om politic, a avut ezitări și calcule tactice eronate, însă Maniu, printr-o carieră politică de peste cinci decenii, a demonstrat că este un democrat veritabil.

Pentru a argumenta calitatea lui Iuliu Maniu de personalitate inspirațională pentru societatea românească, sunt utile câteva considerații succinte asupra atitudinii sale politice în unele dintre cele mai tragice momente din istoria României.

Continuarea, aici.

Ultima ora:

ObservatorTheodor Paleologu: Un nou podcast al Casei Paleologu – „D’ale antropologiei” cu Alec Bălășescu.

PoliticKelemen Hunor: Politică trebuie să faci într-un singur moment, când te pregăteşti de alegeri

EconomieRamona Jurubiță: „Toate trendurile care erau latente s-au accelerat și sunt vizibile acum. Noi le vedem”

ExternOvidiu Nahoi: Lungul drum către „normalizare” între Serbia și Kosovo

SocialVlad Mixich: Nu mai am nicio îndoială că trăim acel punct istoric de inflexiune care este egalat ca importanță doar de evenimente ca descoperirea roții, a scrisului sau a electricității

EvenimenteAndreea Paul: Despre VIITORUL copiilor noștri

CulturaFlaviu George Predescu: Scriere creativă Verbum, la Cugir – Un veritabil schimb de idei între generații

EditorialAlexandru Lăzescu: Cum a apărut criza bancară din America și cum ne-ar putea afectaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe