OraNoua.ro
Publicat în 19 februarie 2014, 16:23 / 216 elite & idei

Florin Georgescu propune implicarea CEC Bank în refinanțarea creditelor populației, ca alternativă la ‘schema Voinea’

Florin Georgescu propune implicarea CEC Bank în refinanțarea creditelor populației, ca alternativă la ‘schema Voinea’

Statul ar putea implica CEC Bank în procesul de refinanțare opțională a debitorilor persoane fizice pe bază de negocieri, ca alternativă la ‘schema Voinea’, privind acordarea de credit fiscal celor care își reeșalonează creditele, susține prim-viceguvernatorul Băncii Naționale a României, Florin Georgescu, într-o opinie publicată pe site-ul BNR.

‘De ce refinanțare (…)? Pentru că nivelul cererii de credite noi ale populației este redus, iar evoluția îngrijorătoare a acestui sector arată contracții care ar putea fi adresate prin noi fluxuri de lichiditate — credite refinanțate și reeșalonate — către debitorii bun-platnici, care ar beneficia de un venit disponibil suplimentar, generator de creștere economică sustenabilă. În acest sens ar fi eficient un mecanism opțional prin care, fără a afecta deficitul fiscal, CEC să contracteze, cu garanția statului (gen programul ‘Prima casă’) o linie de finanțare de la BIRD, BERD și/sau BEI, care să îi permită reeșalonarea, prin înțelegere amiabilă cu debitorii, a creditelor persoanelor fizice cu venituri de până la, spre exemplu, 5.000 euro net’, susține oficialul BNR.

Acesta susține că, în această formulă, criteriul utilizat ar putea fi cel al nivelului maxim de îndatorare suportabil de către debitor, respectiv reducerea acestuia de la 65-70% la 35-40%. ‘Astfel, CEC ar fi în măsură să refinanțeze un număr important de credite ale persoanelor fizice, contractate atât la această bancă cât și la oricare alta, pentru debitorii bun-platnici, având la dispoziție resurse financiare externe’, precizează Florin Georgescu.

În ceea ce privește ‘schema Voinea’, implicarea Băncii Naționale a constat doar în furnizarea unor date și în efectuarea unei evaluări primare a impactului macroeconomic și asupra stabilității sistemului bancar, la solicitarea Ministerului Finanțelor Publice, susține prim-viceguvernatorul BNR.

„În acest moment, schema se află în faza de proiect la Ministerul Finanțelor Publice, care urmează să desfășoare procedurile prevăzute de cadrul juridic actual’, a precizat oficialul BNR.

Totuși, Florin Georgescu susține că propunerea ministrului delegat pentru Buget, Liviu Voinea, privind reeșalonarea creditelor pentru debitorii bun — platnici, prin acordul părților, cu asigurarea unui stimulent fiscal sub forma unei deduceri fiscale pe perioada de doi ani ulterioară rescadențării, poate contribui, prin efectele ei favorabile, la soluționarea unor probleme economice de actualitate.

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe