Florin Georgescu: România și-a îndeplinit angajamentele față de FMI

România s-a încadrat în primele şase luni în angajamentele asumate faţă de finanţatorii internaţionali, a declarat astăzi, la o conferinţă la Camera de Comerţ şi Industrie, ministrul Finanţelor Publice, Florin Georgescu.
„Avem o finanţare externă stabilă, la costuri avantajoase, tocmai pentru că reuşim să menţinem stabilitatea la nivel macroeconomic şi să avansăm în cadrul reformelor de ajustare sectorială. În domeniul de care ne ocupăm noi, Guvernul, cel al gestionării bugetului public, vă putem spune că în primele şase luni ne-am încadrat în angajamentele asumate cu finanţatorii internaţionali, deficitul bugetului general consolidat, adică bugetul de stat, bugetul de pensii, de sănătate, bugetul de fondului de şomaj şi alte câteva bugete mai mic, s-a încadrat sub aspectul deficitului pe care l-am negociat cu instituţiile respective”, a spus Georgescu, citat de Agerpres.
El a afirmat că avansul economic de 1,5% în 2012 va permite colectarea unor venituri bugetare corespunzătoare la bugetul de stat şi finanţarea corespunzătoare a sectorului public.
Inflaţia la nivelul lunii mai a fost de 1,8%, cel mai redus nivel de până acum, iar deficitul de cont curent este menţinut în limite rezonabile. Rata şomajului este în scădere, la 4,56%, iar datoria publică se situează undeva la 33-34%, sub pragul de 40% din PIB.
De asemenea, a spus oficialul MFP, cheltuielile de personal au fost menţinute în limitele negociate.
Pe ce ne bazăm creșterea economică
Georgescu a arătat că există premise bune pentru creşterea economică în 2012, menţionând creşterea cifrei de afaceri în comerţul cu amănuntul la cinci luni faţă de anul anterior şi creşterea investiţiilor în echipamente productive.
Ministrul Finanţelor a amintit că au fost interzise prin lege anumite cheltuieli bugetare, despre care experienţa a arătat că sunt ineficiente şi inoportune pentru sectorul public.
„Vom continua să monitorizăm atent parametrii macroeconomici, pentru un mediu stabil şi predictibil pentru oamenii de afaceri. Vom continua să accelerăm ritmul reformelor structurale, ajustărilor sectoriale, aceasta însemnând că se va intra în zonele de ineficienţă – energie, transporturi, sectorul sănătăţii, unde se cheltuieşte mai mult decât serviciile oferite în raport cu nevoile societăţii”, a spus șeful Finanțelor.
Articol publicat pe www.evz.ro
Ultima ora:

ObservatorCsibi Magor: „The enemy of good enough is great”

PoliticAdrian Hatos: Investițiile masive și susținerea economiei private trebuie combinate cu reforme care să eficientizeze și să profesionalizeze aparatul de stat

EconomieGruia Stoica a cumpărat terenul pe care se află fabrica sa de vagoane din Debrecen, Ungaria, în urma unei investiţii de 6,5 milioane de euro

ExternRadu Magdin: Options and possible solutions from an Eastern European perspective

SocialCsibi Magor: „The enemy of good enough is great”

EvenimenteSilviu Nate: „Jordan – A Stable and Peaceful Country in a Turbulent Region. A Review of Jordan’s Policy in the Last Decades and Some Future Perspectives”

CulturaIonuţ Vulpescu: Al cui ziceaţi că e Brâncuşi?

EditorialPetre Guran: „În Hristos v-ați și îmbrăcat”
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe