Matei Bogdan
Publicat în 28 octombrie 2020, 12:46 / 392 elite & idei

Florin Jianu: „75% dintre antreprenori şi-au reluat activitatea întreruptă în starea de urgenţă”

Florin Jianu: „75% dintre antreprenori şi-au reluat activitatea întreruptă în starea de urgenţă”

„Criteriile prevăzute în OUG 174/2020 sunt un nonsens economic”

Acordarea a 150.000 de euro pentru fiecare solicitare pe măsura 2 privind capitalul de lucru, stabilită prin OUG 130/2020 şi 174/2020, a fost un mod greşit de abordare din partea Guvernului, a declarat Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), în cadrul unei conferinţe de presă pe care a susţinut-o ieri.

„Am avut dialog cu reprezentanţii Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri şi cu antreprenorii. Spre deosebire de măsura 1 aplicată de Guvern, măsura 2 are mai multă apetenţă în rândul antreprenorilor, fiind vorba despre capitalul de lucru şi despre o sumă considerabilă alocată pentru fiecare cerere de finanţare. Iar acest lucru s-a văzut imediat după aplicare: primele 100 de companii au epuizat bugetul alocat, din care Guvernul preconiza că va finanţa 10.000 de companii. A fost greşită abordarea de a da 150.000 euro capital de lucru, în condiţiile în care în Germania acest ajutor se situează între 15.000 şi 20.000 de euro. Acum Guvernul trebuie să suplimenteze bugetul, să treacă sumele necheltuite – 40 milioane euro – de la măsura 1 la măsura 2 şi să transfere şi o parte din fondurile alocate pentru măsura 3 privind investiţiile”, a spus Florin Jianu.

Liderul patronatelor antreprenorilor mici şi mijlocii din ţara noastră a menţionat că există şi cazuri de firme care se califică pentru a accesa suma de 150.000 de euro, dar care în realitate au nevoie doar de 30.000 de euro pentru susţinerea capitalului de lucru.

„Eu aş face o analiză şi aş încerca un dialog cu fiecare firmă pentru coborârea pragurilor prevăzute de actul normativ. În unele cazuri, 150.000 de euro reprezintă profitul pe un an întreg al firmelor respective. Noi am fi văzut ca limita maximă să fi fost stabilită la 35.000 de euro sau programul respectiv să fi fost spart în două direcţii: una destinată IMM-urilor şi alta destinată companiilor mari. Dacă le bagi pe toate la un loc, ce faci? Companiile mari au experţi foarte buni, care cu asta se ocupă şi care au exerciţiul înregistrării la timpa firmelor respective în programul care funcţionează pe principiul primul venit, primul servit. Ar trebui acordate şanse egale tuturor antreprenorilor, stabilită o perioadă de timp, pentru că altfel o abordare de tipul click-viteză în depunerea cererilor pe aplicaţiile respective”, a precizat Florin Jianu.

El a criticat şi criteriile prevăzute pentru măsura 3 susţinând că nu poţi solicita o cofinanţare de 35% în actuala perioadă de criză şi nici să stabileşti o RIR (nota redactorului – rata internă de rentabilitate) mai mică de 5%, dar fără determinarea exactă a unei valori minime.

www.bursa.ro

Ultima ora:

ObservatorCodrin Scutaru, Andrei Stoian: Summit-ul NATO din Washington. Competiția pentru Casa Albă

PoliticMarcel Ciolacu: Tricolorul va fi mereu o mărturie a unității noastre, reper neprețuit al conștiinței românești

EconomieMihai Precup: In Tokyo – Japonia | Consolidarea cooperării economice româno-nipone

ExternAlexandru Grumaz: Este Ordinea Mondială într-o spirală descendentă!? Avem o criză a rachetelor nucleare tactice în Europa?

SocialCarmen Elena Cirnu: 🌟 Major Milestone Achieved! 🌟

EvenimenteVictor Vevera: ICI București este prezent la conferința „ Lumea Geospațială: 20 de ani de comunitate geospațială ” 2024

EditorialRadu Puchiu: Am moderat o nouă întâlnire pe care Aspen Institute Romania a organizat-o ca parte a Programului Technology & Society

CulturaCristina Popescu: Municipiul Cluj-Napoca, 1900 de ani de atestare documentară



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe