OraNoua.ro
Publicat în 21 octombrie 2015, 15:41 / 282 elite & idei

Florina Vevera: BRICS

Florina Vevera: BRICS

de Florina Vevera

Făcând un tur al analizelor geopolitice și economice și al previziunilor descrise de marile grupuri de referință am putea enumera toate provocările viitoare din lume. Cum va arăta lumea peste un deceniu, două sau chiar mai multe?

Am mai scris și înainte despre BRICS și chiar am dezbătut pe marginea unor teorii care explică cum ”criza economică actuală este într-un fel o reproiectare ușoară a ordinii mondiale, pentru că a surprins multe state și le-a permis altora să speculeze aceste slăbiciuni pentru a se repoziționa la un alt nivel geopolitic”. Am atras atenția asupra scopului strategic dezbătut și asupra unei caracteristici premeditate a crizei economice. În opinia mea, importanța acestui mesaj își găsește ecoul în faptul că această criză a subminat economiile statelor emergente (în curs de dezvoltare).

Este declinul Vestului principala tendință? Pentru prima dată, țările occidentale își vor putea pierde puterea în fața noilor puteri emergente. Este începutul ultimei faze a unui ciclu de cinci secole de dominație occidentală în lume. Chiar dacă Statele Unite ale Americii vor rămâne o putere planetară majoră, își vor pierde ele hegemonia economică în fața Chinei? Nu vor urmări ”hegemonia militară” așa cum au făcut-o la sfârșitul Războiului Rece? Unele cercetări arată că ne îndreptăm către o lume multipolară în care noi actori – China, India, Brazilia, Rusia, Africa de Sud – intenționează să devină poli regionali solizi și să lupte pentru supremația internațională cu Washington-ul și aliații săi – Marea Britanie, Franța, Germania, Japonia. Cifrele arată o decădere rapidă a Vestului și anunță că țările occidentale vor ajunge la 25% în mai puțin de un deceniu. În mai puțin de două decenii, Occidentul va pierde mai mult de jumătate din supremația economică și una din principalele consecințe este aceea că SUA și aliații săi nu vor avea mijloacele financiare să își asume rolul de jandarm al lumii.

Se confirmă faptul că, China este o locomotivă mai puternică decât SUA și Europa luate împreună în termeni de populație, PIB, cheltuieli militare și investiții în tehnologie? China se poate baza pe independența energetică datorită gazelor și petrolului (de șist) proprii. Pe de altă parte, SUA pot chiar să devină cel mai mare producător de petrol în lumina anilor 2020, depășind Arabia Saudită, actualul lider mondial și pot cauza o răsturnare de situație, fără precedent, în privința consecințelor supra relațiilor de putere.

Poate părea ciudat când unii sugerează intrarea în recesiune a Chinei. Totuși, Jim Walker (de exemplu) susține că acest lucru este posibil: ”este posibil să vedem China intrând în recesiune mai degrabă decât să-și încetinească creșterea economică”. În termeni de scenarii, această afirmație stimulantă poate ridica două întrebări importante. Prima, care ar putea fi cauzele unei recesiuni în China? O criză bancară, creșterea salarială și/sau venituri scăzute din investiții străine? A doua, schimbări în politicile economice, mai multă neliniște socială și/sau o mai agresivă politică externă?

Jim Walker prezice o „stabilizare forțată” (recesiune și inflație – mai rău decât stagnarea inflației) și nu una lentă. Eu aș merge mai degrabă pe o încetinire acută și nu pentru o recesiune în toată puterea cuvântului, dar dacă politicienii stabilesc politica băncii centrale chineze, se poate să devină și mai rău.

Este, într-adevăr un risc serios agravat de faptul că Banca Centrală a Chinei continuă să se supună intervențiilor politice care nu întotdeauna au o semnificație economică corectă. Zhou Xiaochuan a fost un guvernator foarte bun al Băncii Populare a Chinei, dar a trebui să se supună ingerințelor politice: nu se află printre cei mai puternici 20 de oficiali din China. Nu sunt semne până acum că noua conducere chineză va da mai multă autonomie băncii. Asta privează China de un instrument independent sau autonom pentru reglementarea masei monetare.

Rusia este activă în Organizația de Cooperare Shanghai, care este o societate atât economică cât și de securitate. Bineînțeles că în Asia Centrală, Moscova și Beijing-ul sunt competitori, dar nu se așteaptă nicio confruntare directă. Naționaliștii ruși promovează conceptul ”Eurasian”  sub conducerea Rusiei, dar asta e mai degrabă o ideologie decât orice altceva. Normalizarea relațiilor dintre China și India ar elimina un subiect de dezacord puternic. În cadrul adunărilor ONU, China socialistă votează invariabil cu Rusia.

Criza din Europa va dura cel puțin un deceniu, până în 2023 și nu este sigur că UE va fi capabilă să rămână unită. Între timp, China este a doua cea mai mare economie din lume și cât de curând va deveni prima. Alte țări din BRICS (Brazilia, Rusia, India și Africa de Sus) se vor instala în linia a doua și vor intra în competiție directă cu foștii conducători cum ar fi unii din grupul JAFRU (Japonia, Germania, Franța, Marea Britanie). În linia a treia sunt o serie de puteri intermediare, cu demografie puternică și o rată de creștere economică în urcare, și pot deveni poluri hegemonice și regionale în timp ce tind să devină un grup global de influență, CINETV – Columbia, Indonezia, Nigeria, Etiopia, Turcia, Vietnam.

Raportul RAMSES sau alte surse similare spun că, în noul sistem internațional, unii dintre cei mai mari actori ai lumii nu vor fi țările, ci comunitățile unite și conectate cel puțin prin intermediul internetului și a rețelelor sociale. ”Țara Facebook” va avea peste un miliard de utilizatori, Twitter–land 800 de milioane, și prin urmare influența lor în jocul politic mondial ar putea fi decisiv. Structurile de putere se vor disipa datorită accesului universal la Internet și folosirea noilor tehnologii digitale.

Tehnologia va continua să fie cel mai important criteriu de diferențiere între state, dar viitoarele state nu vor fi de pe Internet – ca cele ale Google sau Facebook, care vor deține munți de date în timp real și vor manevra mai multă informație decât statele-națiuni. Chiar dacă amenințările militare nu vor dispărea, pericolele vor apărea din partea entităților non-militare. Se prevede un risc crescut de conflicte în țările unde resursele naturale ca apa și pământul sunt foarte limitate și unde populația este foarte tânără (în timp ce UE are o populație în continuă îmbătrânire).

Nu vă pot spune cum va fi lumea organizată peste 400 de ani, dar în lumea de azi și chiar pentru o perioadă lungă de timp de acum încolo, statele – națiuni vor rămâne forma de organizare socială principală la nivel mondial. Se vor dezvolta, e adevărat, noi forme de comunicare și vor deveni mult mai importante, dar în momentul de față statele-națiuni nu slăbesc.

Viitorul este rareori predictibil.

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

PoliticKlaus Iohannis anunță candidatura României la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

EconomieIonuț Stanimir: Primul Raport de Inteligență Financiară realizat de BCR – Situația financiară este a doua dimensiune importantă pentru români, după sănătate

ExternElena Calistru: Un pic de voință de a te mișca spre mai bine

SocialAlina Rizi: Sa regenerezi orasul ia timp

EvenimenteFlaviu George Predescu: Vă invit la lansarea cărții mele „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Andrei Gavrilă

CulturaMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe