OraNoua.ro
Publicat în 2 septembrie 2015, 15:55 / 439 elite & idei

Florina Vevera: Nu este o conspirație, ci o situație care scapă de sub control

Florina Vevera: Nu este o conspirație, ci o situație care scapă de sub control

de Florina Vevera

Nu exista nicio soluționare rapida sau ușoară. Atâta timp cât războiul, represiunea politică și sărăcia extremă exista, numărul de emigranți, care vor statutul de refugiat, va crește.

Războiul din Siria – regimului împotriva populației și al Statului Islamic împotriva tuturor – și cele din Irak, din Afganistan, etc. nu arată nici un semn de atenuare, iar atâta timp cât această situație persistă numărul de emigranți din aceste țări și alte câteva va continua să crească. Deoarece cei mai multi dintre acești emigranți sunt eligibili pentru statutul de refugiat, nu există nici o altă soluție decât împărțirea „poverii” pe care o provoacă fenomenul, între țările europene.

Lupta împotriva traficanților de carne vie trebuie, asa cum a recunoscut UE, să crească și sa fie finanțată, chiar dacă această luptă nu este ușoara. Eliminarea acestor structuri poate fi la fel de dificilă cum a fost lupta împotriva Mafiei în Italia.

Aș sugera ca UE sa întocmească câte un raport anual cu privire la traficul international de persoane după modelul Departamentului de Stat al SUA. Oricare ar fi limitările acestor rapoarte, care ar trebui sa ofere și previziuni cu privire la tipare și tarife, acestea sunt utile pentru mass-media și autoritățile naționale și locale. O anexă clasificata cu nominalizarea suspecților neprinși ar trebui să fie pusă la dispoziția autorităților: politie și structuri de informații.

Desigur nu am nici o soluție pentru reducerea afluxul de imigranți pe termen scurt sau mediu. Nu știu dacă ar ajuta să ii spui unui sirian din Aleppo sau Homs, de exemplu, că viața nu va fi ușoara în Occident și că el sau ea se poate îneca în Marea Mediterană sau muri într-un camion neventilat pe o autostrada emigrând. Pentru ei nimic nu este mai rău decât situația în care se află deja. Așa cum a spus generalul WT Sherman, „Războiul este iadul. Întotdeauna.” Cum poți convinge o persoană să nu încerce să evadeze din iad?

Nu e o stare de ”normalitate” ceea ce se întâmplă. Emigranții, majoritatea lor, își doresc statutul de refugiați. Este vară și războiul s-a intensificat în Siria, Irak, Afganistan și Libia. Represiunile s-au intensificat în Eritrea. Nu există o autoritate a statului în Libia, și abia dacă există una în Siria. Rețelele de trafic de persoane au existat de mult timp, unele sunt foarte bine cunoscute, dar de-a lungul anilor și-au perfecționat metodele și și-au extins rețelele. Colapsul autorității statului în Libia le-a servit acestor scopuri.

Emigranții nu călătoresc pe banii proprii (nu au atât de mulți), ci familiile lor lărgite contribuie până ce s-a adunat suficient. Nu sunt banii ”lor”, ci ai unui număr de persoane pentru fiecare emigrant.

În multe părți ale Siriei și Irakului războiul face ca o viață decentă să fie imposibilă. Capturarea majorității teritoriului în Siria și Irak de către așa numitul Stat Islamic a creat milioane de refugiați în plus față de cei apăruți în urma războiului civil. Cei care trăiesc în taberele de refugiați din Turcia, Iordania, Liban nu își doresc să își petreacă restul zilelor în corturi, deci o parte din ei încearcă să ajungă în Europa de Sud, inițial, și apoi în Europa de Nord.

Reluarea ostilităților între guvernul turc, PKK și alte grupuri kurde va crește probabil numărul de persoane care vor încerca să ajungă în Europa.

Cum ajung ei pana în centrul Europei? Se pare ca poți trece ilegal orice graniță, dacă insiști.

Convenția Internațională a Refugiaților, din 1951 și Protocolul din 1967 își obligă toți semnatarii să acorde statutul de refugiat tuturor celor care au ”un motiv foarte bine întemeiat de a se simți persecutat pe criterii de rasă, religie, naționalitate, apartenență la un anumit grup social sau opinie politică, se află în afara țării a cărei cetățenie o are și care nu poate sau nu dorește să se pună sub protecția acestei țări sau care, neavând nicio cetățenie și aflându-se în afara țării în care avea reședința obișnuită, ca urmare a unor evenimente sau din cauza unor temeri, nu dorește să se întoarcă în această țară.”

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel este primul șef de Guvern din UE care a recunoscut că este datoria țării sale de a respecta prevederile convenției în ceea ce privește Siria, o țară sfâșiată de război, cu milioane de refugiați în țările vecine și milioane de persoane strămutate (IDPs) . Pentru că este, din punct de vedere material, imposibil pentru Grecia, Italia și Malta să primească și să proceseze atât de mulți refugiați, Germania tocmai a renunțat la prevederea acordului de la Dublin, care impunea ca cererea de refugiat să fie depusă în prima țară din UE în care a ajuns emigrantul. Regula Dublin spune că atunci când este prins un imigrant trebuie trimis înapoi în țara de intrare a lui în Europa. Dar acest lucru este foarte greu de gestionat. Prin urmare, este de ajutor să-i aduni de pe străzi și să-i trimiți în taberele de refugiați din țările unde sunt prinși, să-i verifici și dacă sunt eligibili să-i pui la muncă. Asta este regula Dublin, dar ar fi atât nerealist cât și nedrept să trimitem toți refugiații înapoi în Grecia, Italia și Malta. În orice caz, majoritatea emigranților posibil refugiați nu doresc să rămână în Grecia sau Malta, nici măcar în Italia, ei încearcă să ajungă în Europa de Nord.

Unii dintre acești oameni sunt foarte bine educați. Sunt ingineri, doctori, masteranzi, etc.. Când spun unii nu mă refer la 1% sau 2%, ci mai degrabă la 15-20% dintre ei. În orice caz, statutul de refugiat nu este acordat pe baza nivelului de educație, ci pe baza criteriilor pe care le-am menționat mai sus. Se pare că sirienii și irakienii sunt mult mai harnici și mai educați decât afganii. Să nu mai spunem că printre sirieni sunt comunități mari de creștini, care se presupune că ar putea să se integreze mai bine în cultura europeană. Este ilegal însă să se facă distincția între refugiați pe baza de religie. Slovacia a primit întrebări din partea Bruxellului privind unele afirmații pe care le-a făcut, dar dacă astfel de selecții ar fi puse în aplicare, Slovacia ar ajunge în boxa acuzaților la CEDO. Așa cum a afirmat președintele Comisiei Europene: ”Nu trebuie să dăm impresia că UE este un fel de club Creștin”.

Numărul potențial de refugiați din regiunile sfâșiate de război poate doar să crească din moment ce conflictul nu dispare. Statele membre UE plus Norvegia și Elveția ar trebui să ajungă la un acord de împărțire a costurilor, care să permită fiecărui stat membru să-și onoreze obligațiile în temeiul Convenției din 1951 și al Protocolului din 1967. Acest lucru presupune suspendarea prevederile acordului de la Dublin privind cererile de azil, care ar face toți refugiații să aplice numai în Grecia, Malta și Italia.

Propunerile cum ca potențialii emigranți/solicitanții de azil să aplice în propria lor țară pentru statutul de refugiat sunt destul de lipsite de sens, nu?!

Ultima ora:

ObservatorCorina Murafa, la emisiunea „Banii Azi”

PoliticMarco Badea: Două cazuri care arată cât de importantă este Uniunea Europeană pentru democrațiile fragile care au făcut parte din URSS

EconomieRadu Burnete: Cât de mult a crescut România de când a intrat în UE. Ascensiunea economică e destul de serioasă

ExternRobert Lupițu: Miniștrii de externe ai României și Olandei au discutat, la București, despre sprijinul pentru Ucraina și consolidarea apărării NATO pe flancul estic

SocialCiprian Stănescu: Câștigătoarea celei de-a treia ediții a primit premiul de 2000 de euro oferit de Social Innovation Solutions

EvenimenteAndreea Negru: Conferința „Dezvoltare sustenabilă între trend și necesitate” va avea loc în data de 22 mai

EditorialAlexandru Grumaz: „Liniile roșii” ale Orientului Mijlociu au fost șterse!

CulturaCristina Popescu: Sărbătoarea florilor la Senatul RomânieiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe