Ana Iosif
Publicat în 13 martie 2012, 13:01 / 217 elite & idei

Fostul preşedinte al Consiliului de Administraţie al Băncii Republicane Transnistrene, Oxana Ionova, reţinută de KGB

Fostul preşedinte al Consiliului de Administraţie al Băncii Republicane Transnistrene, Oxana Ionova, reţinută de KGB

Fostul preşedinte al Consiliului de Administraţie al Băncii Republicane Transnistrene, Oxana Ionova, a fost reţinută de KGB-ul transnistrean (serviciile de informaţii din regiunea separatistă – n.r.).

Potrivit şefului KGB de la Tiraspol, Vladislav Finaghin, „Ionova a fost reţinută pentru 72 de ore şi aşteaptă decizia instanţei de judecată”.

Finaghin a explicat că Ionova este acuzată de „deturnare de fonduri în proporţii deosebit de mari, crearea şi utilizarea schemelor corupte pentru transferul banilor bugetari în străinătate prin intermediul companiilor off-shore, precum şi deturnarea ajutorului umanitar alocat Transnistriei de către Federaţia Rusă”.
Potrivit unei anchete desfăşurate de Rusia, din noiembrie 2008 până în noiembrie 2009, vicepreşedintele băncii centrale transnistrene, Oleg Brizitkii, în complicitate cu Oleg Smirnov, fiul fostului lider Igor Smirnov, şi alte persoane, au deturnat fonduri alocate de Moscova sub forma de ajutor umanitar.
În urma acestor acţiuni, Rusia a fost prejudiciată cu circa 160 milioane de ruble (5,39 de milioane de dolari).

Ulterior, Comisia rusă de Anchetă a declarat că în dosarul menţionat figurează în calitate de inculpat şi preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii Republicane Transnistrene, Oxana Ionova.

Totodată, liderul transnistrean, Evgheni Şevciuk, a anunţat că verificarea activităţii financiare a managementului Băncii Republicane Transnistrene, care îndeplineşte funcţia de bancă centrală în teritoriul separatist , s-a încheiat, iar informaţiile obţinute au fost transmise către anchetatori.
De asemenea, Şevciuk a spus că fosta administraţie a băncii a transferat 90% din rezervele valutare ale teritoriului în băncile din străinătate.

 

Ultima ora:

ObservatorCsibi Magor: „The enemy of good enough is great”

PoliticAdrian Hatos: Investițiile masive și susținerea economiei private trebuie combinate cu reforme care să eficientizeze și să profesionalizeze aparatul de stat

EconomieGruia Stoica a cumpărat terenul pe care se află fabrica sa de vagoane din Debrecen, Ungaria, în urma unei investiţii de 6,5 milioane de euro

ExternRadu Magdin: Options and possible solutions from an Eastern European perspective

SocialCsibi Magor: „The enemy of good enough is great”

EvenimenteSilviu Nate: „Jordan – A Stable and Peaceful Country in a Turbulent Region. A Review of Jordan’s Policy in the Last Decades and Some Future Perspectives”

CulturaIonuţ Vulpescu: Al cui ziceaţi că e Brâncuşi?

EditorialPetre Guran: „În Hristos v-ați și îmbrăcat”Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe