FOTO: Volumul „7 teme fundamentale pentru România” s-a lansat la Chișinău


Volumul „7 teme fundamentale pentru Romania”, apărut la editura RAO, la inițiativa Clubului România a fost lansat marți, în Republica Moldova, la Chisinau. Evenimentul a reunit importante figuri din viață publica moldoveneasca, oameni de cultura, reprezentanți ai administrației centrale, studenti.
Cuvantul de deschidere i-a apartinut lui Dorin Chirtoaca, primarul Chisinaului, care a apreciat efortul de a structura conceptual o abordare a unor tematici atât de complexe pentru statul român, precum și necesitatea unei astfel de analize și pentru Republica Moldova. Edilul a afirmat că astfel de initiative au valoarea unor instrumente de lucru pentru toti factorii de decizie interesati sa creasca eficienţa naţională în privinţa domeniilor esenţiale. „Statul trebuie sa foloseasca aceasta masa importanta de informaţie care există în lumea contemporană, de date, de analiză, pentru a putea lua decizii utile pentru cetăţeani în aceste domenii, ca un veritabil stat inteligent, pentru a putea guverna mai eficient, mai inteligent, pentru a putea ţine pasul cu evoluţiile tehnologice, evoluţiile politice, sociale ale acestor timpuri”.
La randul sau, Dan Dungaciu, coordonatorul capitolului referitor la Republica Moldova a spus ca lucrarea se dorește a fi o enciclopedie utilă pentru analiști politici și savanți preocupați de soarta tarii.
Lucrarea a primit aprecieri din partea președintelui Academiei de Științe a Moldovei, Gheorghe Duca, care, deși nu a putut participa la eveniment, a transmis coordonatorilor felicitări pentru inițiativa, considerand ca exercitiul intelectual al autorilor se inscrie perfect in nevoia de reflectie colectiva asupra destinului Europei, ca si asupra zilei de maine a intreg spatiului romanesc.
In cuvantul sau, Marius Stoian a amintit despre geneza acestui proiect, care a fost inițiat de Clubul România.
„Deşi volumul s-a coagulat într-un interval extrem de scurt, de numai câteva luni, el este de fapt rodul existenţei unei platforme de real dialog care s-a consolidat în cadrul Clubului România de-a lungul ultimilor 3 ani. Cartea se doreşte a fi o invitaţie la aprofundarea dialogului, la multiplicarea ideilor, măsura succesului demersului urmând să fie dată de numărul şi calitatea dezbaterilor şi a propunerilor de soluţii care vor fi generate ulterior”.
Antonia Colibasanu si-a exprimat parerea potrivit careia situatia Republicii Moldova trebuie privita în contextul mai larg al problematicii Marii Negre și a vorbit despre necesitatea alianțelor regionale pentru promovarea intereselor la Bruxelles și Washington.
Coautorul capitolului despre Republica Moldova, ambasadorul Sergiu Celac, a ţinut să precizeze că toate temele abordate în paginile acestei cărţi sunt legate direct de realitatea din România. O realitate mult discutată dincolo de Prut este și Republica Moldova în ansamblu.
La eveniment a luat parte si fostul presedinte Mihai Ghimpu, care a susținut că soluția „integrării prin unificare” a celor două state românești este mult mai viabilă și mai ușor de realizat, dacă vorbim de mecanisme, decât cea a „unificării prin integrare”, soluție care necesită voință politică din partea Uniunii Europene.
În contextul apropierii datei de semnare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeana, Marcel Foca a ținut sa precizeze ca acest proces înseamnă aderarea la un set de valori care se va resimți în viața fiecărui cetățean, prin oportunitățile pe care le generează.
Manifestarea de la Chisinau a fost realizata cu sprijinul Tarom, Transelectrica si Transgaz.
Ultima ora:

ObservatorIonuț Stanimir: Fiti calmi si mergeti mai departe! Frica nu e o moneda

PoliticSorin Cucerai: Tocmai criza majoră prin care am trecut a transformat instituțiile în aliați ai reformei

EconomieKaroly Borbely: Hidroelectrica, cea mai mare companie din România, anunță investiții uriașe în 2025

ExternValentin Lazea: Greșelile Europei ideologice și soluțiile de corecție

SocialIonuț Stanimir: Fiti calmi si mergeti mai departe! Frica nu e o moneda

EvenimenteAlexandru Nazare, la BLACK SEA FORUM

EditorialRadu Puchiu: 𝗜̂𝗻𝘃𝗶𝗻𝗴𝗮̆𝘁𝗼𝗿𝗶𝗶

CulturaIonuț Vulpescu: Podcast – invitată, Bianca Ionescu-Ballo (sezonul 5, episodul 5)
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe