OraNoua.ro
Publicat în 6 ianuarie 2016, 18:49 / 206 elite & idei

Gabriel Biriș – „Amenințarea Fantomei”: Guvernul ar putea să scutească persoanele fără venituri de la plata CASS

Gabriel Biriș – „Amenințarea Fantomei”: Guvernul ar putea să scutească persoanele fără venituri de la plata CASS

Valul de reacții stârnit după interviul acordat Republica.ro de secretarul de stat Gabriel Biriș a ajuns până la Guvern și ar putea duce la modificarea Codului Fiscal.

Executivul ia în calcul eliminarea prevederii prin care persoanele fără venituri, cu anumite excepții, sunt obligate să plătească contribuții de asigurări de sănătate. Prevederea a fost inclusă în Codul Fiscal pe vremea guvernului Ponta.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a declarat miercuri că în prezent se face o analiză pe această temă, care va fi gata până la finele lunii ianuarie, începutul lunii februarie.

„ Guvernul ia în calcul mai multe modificări la capitolul contribuții. (…) Vrem să eliminăm caracterul de obligativitate cât mai repede. (…) Rămân la această idee: cei fără venituri pot să intre în sistem plătind contribuția aferentă ultimelor șase luni. E bine ca plata CASS să se facă voluntar, nu obligatoriu, pentru că e un element de coeziune, de responsabilitate fiscală și socială. Vrem să eliminăm caracterul imperativ, pentru că există situații care nu se justifică”, a declarat Dan Suciu, la o conferință de presă după prima ședință de guvern din acest an.

Suciu a precizat că persoanele fără venituri nu vor fi „vânate prin țară” de autorități.

„Una e când persoana intră în sistem de bună-voie sau pentru că suferă de o anumită boală sau vrea să beneficieze de tratamentele sistemului de sănătate și alta e de a cere imperativ unor persoane care nu au venituri, dar nici nu au nevoie de asistență medicală, și să începem să îi vânăm prin țară, să vedem dacă chiar așa e. Acest lucru, vă spun de la bun început, nu o vom face”, a spus Dan Suciu.

Secretarul de stat din Ministerul Finanțelor, Gabriel Biriș, a declarat îninterviul din Republica.ro că trei milioane de români „fantome”, persoane adulte, nu există din punct de vedere fiscal.

În 2016, persoanele fără venituri, cu anumite excepții, stabilite de lege, vor trebui să depună o declarație fiscală, potrivit Codului Fiscal. Acestea vor plăti contribuții de asigurări sociale de sănătate (CASS) – 5,5% din salariul minim brut pe economie, adică 57 de lei pe lună – , pentru a avea calitatea de asigurat, această prevedere existând și până acum.

Excepţie fac, printre alţii, elevii şi studenţii în vârstă de până la 26 ani, soțul, soția și părinții fără venituri proprii, aflați în întreținerea unei persoane asigurate, femeile însărcinate, lăuzele şi persoanele cu handicap.

Codul Fiscal din 2015 prevedea că plătesc CASS persoanele care „doresc” să aibă calitatea de asigurat, adică să beneficieze de sistemul public de sănătate. În Codul Fiscal din 2016 se prevede obligaţia clară a persoanelor fizice fără venituri de a plăti CASS.

„Vrem să mai scoatem un pic la lumină, într-un fel, partea de «fantome». Pentru că dacă stai să te uiți în toate cifrele statistice, câți angajați, pensionari, elevi, români emigrați în străinătate, cu domiciliul acolo sau nu încă, și scazi din numărul total de cetățeni români, oricum ar fi nu îți ies vreo trei milioane de adulți. Nu îți ies. Nu vorbim de persoanele care primesc ajutoare sociale. Vorbim de persoane care nu există din punct de vedere fiscal. Nu este posibil așa ceva. Este (depunerea declarației fiscale de către persoanele fără venituri – n.n.) una din metodele de a-i scoate la lumină”, a explicat pentru Republica.ro secretarul de stat din Ministerul Finanțelor, Gabriel Biriș.

Una dintre declarațiile lui Biriș care a stârnit multe comentarii din partea publicului a fost legată de persoanele fără venituri.

„Cum poți să zici «am trăit fără nici un venit» timp de șase luni? Ce ai făcut? Ai vânat, ai săpat după rădăcini? Cum ai putut să trăiești șase luni fără să câștigi nimic? Nu cumva vorbim nu de faptul că nu ai câștigat, ci de faptul că nu ai declarat? Și atunci pentru persoanele care timp de șase luni nu au avut niciun venit s-a introdus obligativitatea să plătească 5,5% din salariul minim brut pe economie, adică 57 de lei pe lună, pentru asigurarea de sănătate”.

Secretarul de stat din Ministerul Finanțelor, Gabriel Biriș, a răspuns, într-o postare pe Facebook, la comentariile venite din partea cititorilor după interviul acordat Republica.ro.

„Am văzut valul de comentarii ridicat de răspunsurile la câteva întrebări, în urmă cu câteva zile. Sunt consternat de interpretarea dată răspunsurilor mele și îmi cer scuze tuturor celor care s-au simțit ofensați de cele spuse de mine”, arată Biriș în postare, făcând câteva precizări,printre care și aceea că prevederea de la art. 180 nu a fost introdusă de guvernul Cioloș.

Pe de altă parte, întrebat de jurnaliști dacă premierul Dacian Cioloş nu i-a cerut demisia secretarului de stat Gabriel Biriş, după declaraţiile acestuia referitoare la românii fără venituri, purtătorul de cuvânt al Guvernului a precizat că „nu se pune problema în termeni de demisie” adăugând că Biriş este „unul dintre reputaţii specialişti în legislaţie fiscală”. În opinia lui Suciu, declarațiile făcute de Biriș au o problemă de formă şi una de fond.

„Problema de formă (…) a sesizat-o şi domnia sa, şi-a cerut scuze pentru cei care au considerat că se simt jigniţi de o anumită formulare. Dar tocmai această formulare din păcate a împiedicat să se înţeleagă exact despre ce e vorba pe fond în chestiunile legate de contribuţiile la asigurări de sănătate. E vorba de acel articol care într-adevăr are un caracter imperativ, dar nu l-a introdus guvernul acesta şi nici măcar nu l-a luat în calcul până acum pentru că nu a fost la guvernare. Este din vară, asumat prin consens la nivelul Parlamentului. Sigur, e treaba guvernului de acum să clarifice aceste lucruri, dar nu putea un reprezentant al guvernului să aibă o altă interpretare a acestui articol, decât cea care rezultă din lege şi asta este interpretarea care rezultă din lege”, a spus Suciu.

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

PoliticKlaus Iohannis anunță candidatura României la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

EconomieIonuț Stanimir: Primul Raport de Inteligență Financiară realizat de BCR – Situația financiară este a doua dimensiune importantă pentru români, după sănătate

ExternElena Calistru: Un pic de voință de a te mișca spre mai bine

SocialAlina Rizi: Sa regenerezi orasul ia timp

EvenimenteFlaviu George Predescu: Vă invit la lansarea cărții mele „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Andrei Gavrilă

CulturaMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe