Gabriel Biriș: ANPC mărește ratele românilor! Asta se vrea?

de Gabriel Biriș:
Agenția Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a sancționat un număr de 11 bănci pentru ceea ce Președintele ANPC consideră „practici comerciale înșelătoare săvârșite de aceștia cu privire la modul de calcul al ratelor, prin faptul că, pe graficul de rambursare, rata era compusă, în primii ani, 25% din soldul principal de rambursat și 75% dobândă. Prin această modalitate de calcul, consumatorii plăteau, de fapt, preponderent dobândă”.
Începe să bata vântul alegerilor. Politicienii noștri au nevoie să creeze „vinovatul de serviciu” în fața alegătorilor…
ANPC plânge, deci, de mila consumatorilor, considerând că „să realizezi că, la jumătatea contractului de împrumut, nu ai făcut altceva decât să plătești dobânzi și foarte puțin din credit, este o povară mare pe umerii debitorilor. Dacă lucrurile ar fi fost echilibrate, într-un mod rațional și în favoarea consumatorilor, probabil multe familii, astăzi, nu ar mai trăi o dramă financiară”.
ADVERTISING
Mai mult, pe lângă amenzile date, „comisarii ANPC au propus măsura de emitere a unor noi grafice de rambursare, atât pentru creditele aflate în curs, cât și pentru cele viitoare, unde principalul creditului datorat să fie achitat de către consumatori în rate egale, pe întreaga perioadă de creditare, în raport cu dobânda aferentă creditului.”
Textele în italic sunt extrase din Comunicatul ANPC, pe care îl vedem integral aici: https://anpc.ro/en/anpc-sanctioneaza-11-banci-din-romania/.
Să analizăm puțin speța, ieșind din cheia populistă cu care suntem obișnuiți (băncile sug sângele poporului votant). Să vedem care este de fapt explicația pentru această practică și în beneficiul cui a fost ea îmbrățișată de întreaga piață (atât bănci cât și societăți de leasing).
În primul rând, să nu uităm, ca urmare a boom-ului din perioada ante Lehman Brothers (criza din 2008), creditul a explodat pe toate palierele, inclusiv celebrele „credite cu buletinul” pentru nevoi personale. În momentul în care criza financiară globală a explodat, băncile s-au trezit cu foarte multe credite neperfomante, adică pierderi. La noi, BNR a impus norme prudențiale mai severe, limitând gradul de îndatorare al clienților – persoane fizice, printr-o serie de măsuri, în prezent fiind interzis băncilor să accepte un grad de îndatorare mai mic de 40% din veniturile nete.
Ultima ora:

ObservatorDaniel David: Agresivitatea în public trebuie refuzată pur și simplu din jurul tău, chiar dacă „lovește în ceva care și pe tine te deranjează”, fiindcă „se va întoarce și împotriva ta”. Nu trebuie susținută în poziții de putere fiindcă este periculoasă

PoliticMarco Badea: Profilul celor mai importanți candidați înscriși în cursa pentru Palatul Cotroceni

EconomieTănase Stamule: România vrea nu vrea va trece în următorii ani printr-o schimbare profundă

ExternTiberiu Andrioaiei: Echilibrul regional în Balcani presupune și efortul armonizării legislațiilor sectoriale

SocialDaniel David: Agresivitatea în public trebuie refuzată pur și simplu din jurul tău, chiar dacă „lovește în ceva care și pe tine te deranjează”, fiindcă „se va întoarce și împotriva ta”. Nu trebuie susținută în poziții de putere fiindcă este periculoasă

EvenimenteAndreea Negru: Armata și antreprenoriatul fac echipă pe frontul leadership

EditorialAlexandru Grumaz: Războiul stelelor! (1)

CulturaAndrei Borțun – Alina Vîlcu – Omid Ghannadi – Design Stories – ROMANIAN DESIGN WEEK – S03-E03
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe