OraNoua.ro
Publicat în 22 februarie 2012, 09:26 / 280 elite & idei

Gabriel Biris: Avem un spatiu fiscal de 15 mld. euro. Reduceti evaziunea fiscala!

Gabriel Biris: Avem un spatiu fiscal de 15 mld. euro. Reduceti evaziunea fiscala!

Romania are trei rezervoare de spatiu fiscal care totalizeaza 15 miliarde euro, cel mai important fiind legat de reducerea evaziunii fiscale, al carei cost este cuprins intre 7 si 13 miliarde euro, a spus avocatul Gabriel Biris, intr-un interviu acordat Wall-Street.ro.

Potrivit lui Biris, co-fondator al casei de avocatura Biris-Goran, nu trebuie sa facem o legatura directa intre cheltuielile bugetare si majorarea taxelor, intrucat echilibrarea finantelor unei tari nu trebuie sa se faca prin cresteri de taxe, ci poate fi facuta si prin reducerea evaziunii si marirea bazei de impozitare

Astfel, daca Romania ar fi luat niste masuri eficiente in aceasta directie, nu ar fi trebuit majorate taxele.

„Costul evaziunii in momentul de fata pentru bugetul de stat este de minimum 7 miliarde euro si de maximum 13 miliarde euro, iar cea mai mare parte vine din TVA si accize”, a spus Biris.

El subliniaza ca, din surse guvernamentale, frauda din TVA in primele zece luni din 2011 s-ar cifra la 6 miliarde euro, suma care ar putea fi mare, dar nu imposibila.

Totusi, avocatul a remarcat ca, din pacate, statul a intervenit cu succes pentru a stopa evaziunea doar in anumite domenii unde exista si interes extern, adica din partea companiilor direct beneficiare de stoparea fraudei, cum este cazul marilor producatori de tigarete.

Domeniile unde producatorii nu sunt bine organizati, precum produsele alcoolice sau comertul cu produse alimentare nu au fost „atacate” la fel de eficient.

„Sa ne uitam cat de usor a scazut cota de piata a tigarilor de contrabanda de la 36 la 18%. De ce? Pentru ca dintr-o data a existat o presiune si o dorinta de a arata niste rezultate pe un anumit domeniu”, afirma co-fondatorul casei de avocatura Biris-Goran.

De asemenea, avocatul apreciaza ca prin taxarea inversa in domeniile sensibile se poate reduce semnificativ frauda la plata taxei pe valoarea adaugata (TVA), cat si cea la rambursarile de TVA.

Interviul complet poate fi citit pe Wall-Street.ro.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe