Matei Bogdan
Publicat în 24 martie 2021, 18:50 / 60 elite & idei

Gabriel Biriș, care a lucrat la facilitatea de 1.500 pentru creșă sau grădiniță: Nu pot să pricep cum gândesc oamenii ăștia. O mare greșeală. E dorința de a nu munci ca să facă normele de aplicar

Gabriel Biriș, care a lucrat la facilitatea de 1.500 pentru creșă sau grădiniță: Nu pot să pricep cum gândesc oamenii ăștia. O mare greșeală. E dorința de a nu munci ca să facă normele de aplicar

Ministrul Finanțelor propune ca facilitatea de 1.500 pentru creșă sau grădiniță să fie suspendată anul acesta. HotNews.ro a scris deja despre asta. Unul dintre cei care a fost implicat în elaborarea acestei măsuri a fost Gabriel Biriș, specialist în fiscalitate și fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor.

El crede că este o mare greșeală ce a propus Ministerul Finanțelor.

“Nu există argumente pentru a veni cu astfel de propunere mai ales în contextul în care educația timpurie este introdusă inclusiv în Strategia Națională de Apărare a Țării, tocmai datorită vulnerabilităților pe care analfabetismul funcțional îl creează pentru viitorul României. În acest moment mie mi se pare că din dorința de a nu munci ca să facă normele de aplicare, s-au gândit că mai bine să o amâne mai încolo”, a spus el pentru HotNews.ro.

• Argumentul lor că TVA este bază de raportare la Comisia Europeană este cel puțin pueril. Adică baza de raportare este TVA întreg și faptul că din TVA-ul ăsta, o mică parte, poate fi folosit ca și credit fiscal nu are treabă cu raportările noastre la Comisie.

• Faptul că noi nu colectăm 35% din TVA ne reduce obligațiile?

• Nu facem ce avem de făcut de peste un deceniu ca să îmbunătățim colectarea și ne uităm la ceva mărunțiș pentru creditul fiscal care e esențial pentru viitorul nației?

• Nu pot să pricep cum gândesc oamenii ăștia.

„Era nevoie de norme ca să clarifice niște aspecte practice. Nu sunt multe. Adică să clarifice ca se poate aplica la creditul fiscal și atunci când angajatorul face un contract cu unitatea de educație timpurie și plătește direct și atunci când angajatul plătește și se contează”, a explicat Biriș.

• Mai trebuiau să vină cu niște modificări de formulare: Declarația 112, Declarația 100 și 101 la impozitul pe profit, Declarația 300, ca să poți să incluzi acolo raportarea cu privire la credit. Atât trebuiau să facă.

“M-am oferit să avem o discuție să clarificăm dacă sunt probleme. Ei s-au gândit că, mai bine decât să avem o discuție să vedem cum facem lucrurile să meargă, să le omoare. Noi avem clienți care chiar în lipsa formularelor, legea fiind în vigoare, au aplicat facilitatea, urmând să solicite manual creditul. Ce faci cu oamenii ăia? Unii poate s-au întors mai repede la muncă în baza creditului fiscal”, a precizat specialistul în fiscalitate, precizând că este șocat.

• Mai trebuie corectat ceva în lege, anume că e o discriminare acolo, că ar aplica doar angajatorii care plătesc impozit pe profit. Din păcate, în România nu mai sunt nici 5% din numărul total. În loc să ne gândim cum să o facem să meargă… că aici nu vorbim nici măcar de cheltuieli, ci de investiții.

• Educația e o investiție în viitorul țării.

www.hotnews.ro

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe