Adriana
Publicat în 16 aprilie 2013, 22:10 / 97 elite & idei

Gabriel Biris: Criza din Cipru trebuie să fie o lecţie pentru România

Gabriel Biris: Criza din Cipru trebuie să fie o lecţie pentru România
+ Observator

Cipru nu are problemele pe care le-a avut Grecia

Vom vedea ce se întâmplă. Trebuie să iasă din situaţia asta.

G. B.: Să ştii că eu cred că Ciprul va rămâne o opţiune. Va rămâne o opţiune chiar dacă opţiunea va veni la pachet cu un cont într-o bancă în altă ţară. Este foarte simplu să îţi structurezi operaţiunile în aşa fel încât să obţii avantajele pe care anumite jurisdicţii le oferă. Eu am susţinut că România are nevoie de o astfel de legislaţie tocmai pentru a elimina nevoia de a folosi astfel de jurisdicţii, să ne ţinem capitalurile noastre în România, să nu mai fie nevoie să, bine, aici poate că am şi eu un interes, că văd câţi bani plătesc clienţii mei avocaţilor ciprioţi, de ce să nu ni-i dea nouă? E simplu, pentru că ni-i dau nouă, noi plătim impozite aici, plătim angajaţii în România, cheltuim în România. De ce nu? Repet, Cipru nu este off-shore

Problema e, cum ies ei din criza asta?

G. B.: Greu. Din punct de vedere financiar, în momentul de faţă sunt la pământ, le va trebui foarte mult timp să-şi revină. O bună parte din PIB-ul lor era format din veniturile din industria serviciilor profesionale şi financiare. De-asta spun că le va veni foarte greu, pentru că ei au muncit foarte mult timp la a-şi crea o reputaţie bună, au fost foarte proactivi de-a lungul vremii, au fost mereu cu ochii pe ce fac alţii ca să nu rămână în urmă din punct de vedere al competitivităţii fiscale, iar în acest moment criza asta a distrus încrederea. Iar încrederea e cel mai greu lucru de câştigat. E greu s-o câştigi, foarte uşor s-o pierzi şi după ce o pierzi este inca si mai dificil sa o recastigi.Raul a fost făcut, pentru ei este foarte dificil să revină la nivelul la care au fost.

Până la urmă, nu au avut nici ingeniozitate asupra plasamentelor.

G. B.: Aici, este cum zic englezii, “greed”, suntem lacomi, oamenii sunt lacomi. De ce să plaseze disponibilităţile în obligaţiuni germane care plăteau 1 % şi să nu le plaseze în obligaţiuni greceşti care plăteau 7 % ? Risk and reward, tot timpul, ca să câştigi mult trebuie să-ţi asumi riscuri mari. Şi din păcate, ciprioţii şi le-au asumat.Încă odată: Cipru nu are problemele pe care le-a avut Grecia. Grecia a consumat aceşti bani. Ei i-au tocat. Pe protecţie socială, pe pensii foarte mari, ei au trăit din datorie mult timp, şi nici nu au spus că au datorii aşa de mari. Evaziunea fiscală foarte mare, am fost acum doi ani în vacanţă în Grecia, am alimentat de două ori şi la fiecare benzinărie scria mare “We do not accept credit cards, cash only”, şi n-am primit bon fiscal, în plină criză. Nu există restaurant în Grecia unde să primeşti bon fiscal fără să insişti, ceea ce în Cipru nu mi s-a întâmplat.

Nu întâmplător au fost şi rezerve privind ajutorarea Greciei.

G. B.: În Cipru am cerut o notă de plată, mi s-a adus bonul fiscal, am plătit. N-am fost cu maşina ca să văd cum e la pompă. Dar în Cipru evaziunea fiscală este foarte, foarte redusă, spre deosebire de greci.

„Au considerat că vor crea o facilitate IMM-urilor cu TVA obligatoriu la încasarea facturii; în realitate s-a întâmplat pe dos”

O să vedem cum evoluează situaţia, dar sa vorbim despre situatia din Romania. În ce măsură bugetul adoptat ar putea să fie unul care să stimuleze creşterea economică, în condiţiile în care noi în cursul anului 2012 am mers câteva trimestre pe scădere, ceea ce înseamnă că economia este in recesiune. Care ar putea fi motoarele de creştere economică?

G. B.: Atragerea de fonduri europene. Merge foarte prost. Investiţii străine sau investiţii directe noi în economie la minimum istoric.

Care sunt motivele pentru care România nu mai este atrăgătoare ca mediu de afaceri?

G. B.: Criza financiară e principalul motiv şi, pe de altă parte, o incoerenţă cronică a guvernărilor în România. Nu vorbesc numai de Guvernul Ponta sau Guvernele Ponta că deja sunt două, vorbesc de politicile economice şi fiscale din ultimii ani de zile. S-a generat (vorbeam mai devreme de încredere) neîncredere în capacitatea clasei politice de a guverna tara.

S-a schimbat foarte des codul fiscal?

G. B.: Nu ar fi numai numărul modificărilor ci calitatea lor. Au fost şi din păcate sunt în continuare modificări în timpul anului, am văzut anul acesta si foarte multe greseli tehnice in modificarea Codului Fiscal deşi Guvernul Ponta are un Ministru de Finanţe care are experienţă în domeniul fiscal, fost presedinte a Camerei Consultantilor Fiscali inca de la infiintare.

Te referi la Daniel Chitoiu sau la ministrul delegat Liviu Voinea?

G. B.: La Daniel Chiţoiu. Liviu Voinea a fost Ministrul Finanţelor până la alegeri şi din păcate şi-a lăsat şi dânsul urma într-un mod foarte dureros, în special pentru întreprinderile mici, cu acel TVA la încasarea facturii obligatoriu, care s-ar putea să atragă şi infrigement pentru că le omoară pur şi simplu. Adică o facilitate, care facilitate a fost obligatorie, ea a pus firmele mici în situaţia de a-şi pierde clienţii. Am atras atenţia cu luni de zile înainte de a intra în vigoare, nu am fost ascultat iar acum firmele sufera.
www.romanialibera.ro

Ultima ora:

ObservatorMarian Staș: În România vor funcționa 60 de școli-pilot unde elevii își vor putea alege o parte din materiile de studiu

PoliticCristian Diaconescu, în vizită de lucru în județul Alba

EconomieTraian Halalai: Focus pe identificarea de soluții pentru sprijinirea militarilor veterani din teatrele de operații

ExternTeodor Baconschi: Regimurile din China și Rusia joacă pe ideea că indivizii preferă prosperitatea înaintea drepturilor

SocialMarian Staș: În România vor funcționa 60 de școli-pilot unde elevii își vor putea alege o parte din materiile de studiu

EvenimenteAdrian Hatos, la evenimentul DEVISE – The 3rd Digital Session of EYP Romania – intitulat „Democracy as our sole future”

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialBarbu Mateescu: O dispută din care câștigă o singură persoană și un singur partidClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe