Gabriel Biriş: Din păcate suntem prizonierii zilei de azi
Avocatul de business Gabriel Biriş, cunoscut pentru pentru participarea la mai multe tranzacţii importante, precum achiziţia Upground de către RREEF în 2008 (340 milioane euro, cea mai mare afacere imobiliară românească), s-a implicat în lumea politică încă din 2004, când a participat la construcţia programului de guvernare al alianţei DA (PNL-PD). A făcut acelaşi lucru pentru PD-L în 2008, dar spune că liberal-democraţii nu au respectat niciun alineat din acel program. Anul trecut, Biriş a încercat marea cu degetul şi a participat la alegerile parlamentare din partea ARD, dar a pariat pe un cal şchiop şi a pierdut.
Pe Gabriel Biriş îl ştiu de prin 2007, am vorbit destul de des din postura de ziarist versus avocat, mai ales pentru că e unul dintre cei care a ştiut mereu că presa poate construi imagini, aşa cum le şi poate distruge. Ce crede acesta acum, după alegeri, în interviul de mai jos.
POLITICA
BC: Ce naiba v-a pus să candidaţi?
Gabriel Biriş: După atâţia ani în care oricum am colaborat cu politicieni am decis să intru în joc. Vroiam şi vreau încă să schimb ceva. Ar fi fost mult mai uşor pentru mine să impun din Parlament (n.red. Biriş a candidat pentru un post de deputat în Sectorul 1) legile de care cred că România are nevoie, în special în domeniul fiscalităţii. Am primit un sector dificil şi chiar şi aşa am fost pe locul trei ca număr de voturi pentru ARD din Bucureşti. Pe partea cealaltă, nivelul de educaţie politică e redus şi nu e vina electoratului, ci a politicienilor care au cauzat asta de-a lungul timpului. Se votează anti, nu ne uităm la programe, să vedem dacă politicile propuse au acoperire, aşa că votăm cu ură sau dragoste, să zicem.
BC: Şi cum a fost? Bine că n-a fost uninominal pur, până la urmă…
Gabriel Biriş: Am intrat în campania asta fără să atac pe nimeni. Rolul candidatului e să convingă cu ideile, programul, nu să-i atace pe alţii. Şi n-am folosit mesaj negativ, deşi aş fi avut prilejul. legea e oricum strâmbă, atâta vreme cât se ia în calcul numărul de voturi şi nu procentul obţinut. Până la urmă a fost un val de ură generat de greşelile PDL. Eu unul am fost foarte frustrat de faptul că nimic din programul d
e guvernare din 2008 nu a fost aplicat de PDL. Preşedintele a făcut o greşeală mare în 2010 când a anunţat tăierea salariilor şi creşterea TVA, cu o exprimare şi un discurs eronate. Până la urmă dacă eram măcar atât de eficienţi ca bulgarii n-aveam neevoie de tăieri. TVA, de exemplu, deşi a crescut cu 5%, a generat încasări mai mari cu doar 1%, aşa că…
Să ştii că uninominalul pur ajuta independenţii, şi dacă aceştia veneau cu un mesaj comun, sub o alianţă ar fi putut crea surprize. Nu singuri, însă. Oamenii nu dau voturi celor care nu pot face nimic, e teoria votului util. Din păcate legea asta electorală a ajutat doar baronii, d-aia e şi criticată sintagma cu 75% oameni noi. De fapt au rămas tot ei, cei vechi.
BC: Ai reuşit, continuă, n-ai reuşit, ce urmează?
Gabriel Biriş: Eu n-am intrat în politică ca să mă căpătuiesc. Aveam şi nume şi bani când am decis să candidez. A fost un pas din care am învăţat multe. Probabil că o să fiu în echipa unui coleg care a intrat în Parlament (n. red. probabil Mihai Răzvan Ungureanu), ca să pot să ma implic. Oricum nu aştept patru ani ca să apar din nou.
BC: Apropo de bani. 50.000 de euro?
Gabriel Biriş: Am cheltuit suma pe care o prevede legea. Dar eu am pierdut mult mai mult de 50.000 dacă e să cuantificăm. În perioada campaniei am abandonat afacerile şi am pierdut contracte, aşa că suma e mai mare. Asta e, nu se poate să faci şi una şi alta.
EVAZIUNE ŞI BANI NEGRI CU VOLUNTARII
BC: Şi pe ce s-au dus banii?
Gabriel Biriş: Pe chestii normale. Afişaj, întâlniri cu oamenii, voluntari. Apropo de voluntari. Din câte ştiu sunt singurul pe Bucureşti, dar cred că şi la nivel naţional care şi-a înregistrat pe hârtie costurile. Toată lumea vorbeşte despre voluntari. Sunt cazuri de voluntari adevăraţi, dar rare. Eu nu pot să cred că am fost singurul care a plătit oamenii care au alergat să pună afişe, să vorbească cu electoratul etc. Majoritatea celorlalţi i-au prezentat oficial ca voluntari, deci mulţi dintre cei 580 de aleşi au făcut pasul în Parlament printr-o infracţiune, măcar dacă vorbim despre cei aproximativ de 20 de voluntari pentru un candidat.
Articol integral publicat pe www.businesscover.ro
Ultima ora:
ObservatorCătălin Predoiu, întâlnire cu comisarul european pentru afaceri interne înainte de decizia intrării depline a României în Schengen: “Suntem pregătiți”
PoliticCătălin Predoiu, întâlnire cu comisarul european pentru afaceri interne înainte de decizia intrării depline a României în Schengen: “Suntem pregătiți”
EconomieAndrei Dudoiu: SeedBlink offers now access to Bolt, the $14B global leader in urban mobility, through a secondary investment opportunity
ExternRobert Lupițu: “ROEXIT” – Ce pierd românii, din țară și din diaspora, dacă România iese din Uniunea Europeană și NATO
SocialCsibi Magor: Burnoutul este legat mai degrabă de cât de mult lăsăm munca să ne domine viața
EvenimenteCiprian Stănescu: Inovatori în sustenabilitate din patru țări din CEE s-au reunit într-un eveniment regional la București
EditorialCristian Grosu: O crimă – Locul gol al României de la masa următorului deceniu
CulturaFlaviu Predescu: Despre Festivalul de Teatru de la Cluj, la Cultura pentru toți – Video
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe