Adriana
Publicat în 23 noiembrie 2016, 13:17 / 88 elite & idei

Gabriel Biriş: Fraudarea la TVA de tip carusel a explodat în România, după integrarea în UE

Gabriel Biriş: Fraudarea la TVA de tip carusel a explodat în România, după integrarea în UE
+ Observator

Odată cu dispariţia vămilor, după integrarea României în UE, şi pe fondul neaplicării taxării inverse, fraudele de tip carusel faţă de regimul Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) au crescut exploziv, a declarat miercuri avocatul Gabriel Biriş, fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor.

„Colectarea de TVA nu a trecut niciodată de 60% din potenţial, pentru că fraudele au crescut exploziv în aceşti 10 ani de la integrarea României în Uniunea Europeană. Era de aşteptat, pentru că vămile – care aveau rolul de a colecta TVA la intrarea mărfurilor în ţară – au dispărut după integrare. Soluţia era aplicarea taxării inverse, dar autorităţile nu au susţinut această formulă şi acum avem de-a face cu un regim confuz, din cauza căruia au de pierdut şi oamenii de afacerei, şi administraţia. Autorităţile sunt acum în pierdere, tocmai pentru că legislaţia TVA nu a fost pusă la punct”, a declarat Gabriel Biriş, în cardul unei conferinţe pe tema împlinirii a 10 ani de la integrarea României în UE, organizată de Finmedia.

„În 2006, când am văzut cât de complicată este legislaţia fiscală din Uniunea Europeană, am crezut că aceasta este făcută de consultanţi, pentru ca oamenii de afaceri să nu se descurce fără ei”, a mai spus Biriş.

Frauda de tip carusel este cea legată de rambursările ilegale de TVA (plăţile sunt fictive, pentru că mărfurile nu circulă în realitate, dar statul rambursează TVA ca şi cum plăţile ar fi reale). Taxarea inversă este regimul prin care TVA este decontată succesiv, dar nu de la producător la consumator, ci în sens opus, începând de la consumator (unicul plătitor).
http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/gabriel-biris-fostul-secretar-de-stat-in-ministerul-finantelor-fraudarea-la-tva-de-tip-carusel-a-explodat-in-romania-dupa-integrarea-in-ue-15996279

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe