OraNoua.ro
Publicat în 14 octombrie 2015, 17:24 / 227 elite & idei

Gabriel Biriș: Investițiile sunt la minime istorice; punem gaz pe foc, în loc să le stimulăm

Gabriel Biriș: Investițiile sunt la minime istorice; punem gaz pe foc, în loc să le stimulăm

Investițiile sunt la minime istorice, iar autoritățile ar trebui să încurajeze stimularea acestora, a declarat, joi, Gabriel Biriș, partner Biriș Goran, într-o conferință pe fiscalitate.

„Modul în care se transferă bunăstarea nu este unul care să genereze foarte mult optimism. Noi în această fuziune creată de o aparentă bunăstare deja am început să repetăm greșelile trecutului. Adică punem gaz pe foc, în loc să stimulăm investițiile. În toate raportările cu privire la nivelul investițiilor o să vedeți că sunt la minime istorice. Anul trecut a fost groaznic, anul acesta e un pic mai bun, dar e un pic mai bun pentru că se raportează la ceva groaznic”, a explicat avocatul.

De asemenea, el a precizat că România trebuie să fie mai prietenoasă în ceea ce privește capitalul.

„Capitalul este un animal extrem de sperios, precum o căprioară. Nu stă decât dacă ei nu îi e frică. Dacă îi e frică, fuge. Se duce la alții mai prietenoși. (…) Noi am avut un impozit implicit datorat inflației dintotdeauna. Capitalul investit nu a putut fi niciodată recuperat integral prin amortizare în special în perioada de hiperinflație. E un moment în care, datorită inflației spre zero, am putea să ne gândim să introducem ceea ce alte state mult mai prietenoase cu capitalul, Marea Britanie, Olanda, și cred că și Austria, anume acel „indexation” al ratelor de amortizare cu inflația”, a mai afirmat Gabriel Biriș.

El a mai spus că exporturile lasă prea puțină valoare adăugată în țară.

„Am avut așa o emulație. Ni se părea și nouă, dar mai ales politicenilor noștri, că pe aici o să curgă numai lapte și miere, câinii cu covrigi în coadă alergau peste tot și nu se putea întâmpla nimic rău. A venit criza care la noi a fost amplificată de greșelile făcute de noi și am văzut că nu e numai lapte și miere. Acum crește consumul, avem așa o senzație că ne crește și PIB-ul, cresc exporturile, dar de fapt exporturile cresc în buncăre de export. Lasă prea puțin din valoarea adăugată în România. Salariile în buncărele astea de export nu sunt cele mai mari. Sunt mici spre micuțe”, a precizat specialistul în fiscalitate.

Ultima ora:

ObservatorBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

PoliticNicuşor Dan: Nu se pune problema ca stimulentele pentru nou-născuţi sau voucherele materna să nu mai fie plătite

EconomieDaniel Dăianu: Chestiunea Energiei şi bugetul public

ExternBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

SocialGeorge Butunoiu: Asistentă de 47 de ani sau de 26?

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaDoina Banciu: Tradiție și continuitate în valorificarea patrimoniului imaterial, ediția I

EditorialAlina Bârgăoanu: 11 septembrie și noul InternetClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe