OraNoua.ro
Publicat în 15 februarie 2017, 03:21 / 276 elite & idei

Gabriel Biriş: La noi, hoţul neprins e negustor cinstit, iar cel prins plăteşte ca cel cinstit! Este complet imoral!

Gabriel Biriş: La noi, hoţul neprins e negustor cinstit, iar cel prins plăteşte ca cel cinstit! Este complet imoral!

Chiar dacă ideea de amnistie fiscală poate fi bună pentru a obţine venituri importante la buget, folosirea acestei sintagme poate, în această perioadă, să compromită nişte măsuri necesare. Asta crede avocatul de business Gabriel Biriş, fost secretar de stat în Ministerul de Finanţe.

„Mi-am dat seama că folosirea acestui cuvânt distruge ideea. Noi nu trebuie să vorbim de amnistie fiscală, noi trebuie să vorbim de un moment zero, o modalitate prin care să impozităm ce nu s-a impozitat, să stimulăm oamenii să declare voluntar ce n-au declarat, să plătească impozit – dar nu 2% -, să plătească 16%, iar sumele respective să poată să fie folosite în mod onest”, a spus Biriş. Deocamdată, practica ANAF în această problemă este complet depăşită, în România nefiind deloc încurajată declararea voluntară.  Bineînţeles, de vină este legislaţia.

„Aşa cum avem acum procedura privind metodele de control indirect, este absolut scandalos. De ce? Pe de-o parte este foarte ineficienă, în primii cinci ani s-au remis şase decizii de impunere pentru nişte mărunţiş de 6 milioane de lei şi, pe de altă parte, este complet imorală. Adică dacă te prind că n-ai declarat şi nu poţi să justifici nişte venituri te controlez  şi-ţi emit decizie de impunere ţi-o emit pe 16%? Adică hoţul neprins e negustor cinstit, iar cel prins plăteşte ca cel cinstit? Este complet imoral!”, a explicat avocatul, care a identificat şi soluţia. „Era foarte important să reglementăm o declaraţie de patrimoniu pentru toţi românii care au o avere peste un anumit nivel, deci prezintă un anumit risc fiscal. Odată cu această declaraţie să se dea posibilitatea aşa cum s-a făcut şi cum se face şi în Marea Britanie, şi în Canada, şi în Belgia, şi în Germania, şi în Italia, şi în Rusia. Să dăm posibilitatea oamenilor ca odată cu această declaraţie să-şi facă o socoteală şi să plătească ce au de plătit. Dar după aceea, nu poţi să mai laşi 16%! Trebuie o sancţiune!”

capital.ro

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe