Catalina Tolos
Publicat în 17 ianuarie 2012, 16:35 / 1241 elite & idei

Gabriel Biris: Lansarea dublei carti „Despre fiscalitate”

Gabriel Biris: Lansarea dublei carti „Despre fiscalitate”
+ Carti • + Observator

Gabriel Biriş, autor, şi Editura Universul Juridic vă invită la evenimentul de lansare a dublei cărţi „Despre fiscalitate”.

Lansarea va avea loc miercuri, 18 ianuarie, începând cu ora 18:00, la Sala Fortuna a Hotelului Intercontinental (etaj 21).
Noua apariţie editorială în colecţia Business a editurii Universul Juridic este o originală publicaţie „2 în 1”:
– Despre Fiscalitate şi Competitivitate – Principii, Probleme, Soluţii;
– Despre Fiscalitate şi Bun simţ – Opinii ale autorului in media româneasca.
Lucrarea este prefaţată de dl. Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României şi de dl. Florin Pogonaru, Preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România.

Pentru participare, vă rugam să confirmaţi prezenţa la numărul de telefon 0733.674.555 sau e-mail: marketing@universuljuridic.ro sau office@birisgoran.ro până la data de 17 ianuarie 2012.

Prefaţa cărţii este semnată de domnul Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României:

“Un avocat în arena fiscalităţii

Dublul titlu al cărţii lui Gabriel Biriş – „Despre fiscalitate şi competitivitate” şi „Despre fiscalitate şi bun simţ” – este fără îndoială incitant. Dincolo de titlu, cartea merită atenţie având în vedere faptul că autorul este un tânăr avocat specializat în fiscalitate, care în dezbaterile publice se remarcă prin competenţă şi bun simţ.

De ce semnez eu prefaţa acestei cărţi? Fiscalitatea nu se numără între prerogativele Băncii Naţionale. Am totuşi trei motive să o fac. Primul motiv: fiscalitatea poate contribui la întărirea stabilităţii financiare, domeniu în care Banca Naţională are mari răspunderi. Al doilea motiv: sănătatea economiei depinde în mod fundamental de un mix de politici (politica monetară, politica fiscală, politica salarială, politica de restructurare) care sunt complementare. Al treilea motiv: autorul însuşi, pe care îl apreciez pentru judecăţile lui în materie de fiscalitate.

În mai 2010, la Forumul Financiar organizat la Bucureşti, am fost invitat să vorbesc în deschidere. Îmi amintesc că, în acel context, m-am referit şi la nevoia de îmbunătăţire rapidă a disciplinei fiscale. Am salutat atunci prezenţa în sală a unui specialist în fiscalitate care vorbea deja, despre aceleaşi subiecte, de câţiva ani buni.

Şi iată că specialistul s-a decis să îşi adune ideile pe care le-a susţinut de-a lungul timpului într-o lucrare în care fiscalitatea este pusă în relaţie cu competitivitatea. O carte a cărei apariţie trebuie salutată în primul rând pentru curajul autorului de a prezenta simplu, concis şi sincer multe din problemele fiscalităţii româneşti, dar şi pentru modul în care a înţeles să o facă: propunând soluţii legislative pentru fiecare dintre problemele identificate şi descrise de el în cele mai importante trei legi fiscale: Codul fiscal, Codul de procedură fiscală şi Legea privind combaterea evaziunii.

Modul în care este scrisă lucrarea, ca de altfel şi articolele selectate de Gabriel Biriş în „Despre fiscalitate şi bun simţ”, arată o preocupare oarecum ciudată pentru un avocat, ştiut fiind că avocaţii pot câştiga din specularea neclarităţilor sau excepţiilor din legislaţia fiscală. Logica autorului pare a fi însă alta. El îşi doreşte o legislaţie fiscală competitivă, realizând că o astfel de legislaţie poate crea bunăstare prin creştere economică solidă în sectoare cu valoare adăugată mare. Îşi doreşte ca legislaţia fiscală să fie clară, uşor de înţeles şi de aplicat atât de către contribuabil, cât şi de către autorităţi. Şi îşi doreşte cât mai puţine excepţii pentru a se asigura lărgirea bazei impozabile iar prin aceasta stabilitatea veniturilor bugetare şi inclusiv a legislaţiei fiscale, dar şi instrumente prin care să atragă investiţii străine sau să scoată la lumină economia subterană, nefiscalizată.

Foarte multă lume vorbeşte despre aceste deziderate, Gabriel Biriş a făcut însă un pas în plus: oferă soluţii practice, uşor de implementat. Autorul o face într-un mod în care responsabilitatea şi moralitatea se îmbină interesant. Şi chiar dacă, firesc, nu suntem toţi de acord cu soluţiile propuse, faptul că ele sunt supuse dezbaterii publice îi conferă cu atât mai mult valoare acestei cărţi.

Această lucrare merită deci o lectură atentă. Inclusiv a contribuabililor, pentru că explică, într-un limbaj relaxat, multe din cauzele problemelor de care ei s-au lovit în ultimii ani.

Mugur Isărescu
Guvernatorul Băncii Naţionale a României”

 

Articol publicat pe: http://www.juridice.ro/lansarea-dublei-carti-despre-fiscalitate-autor-gabriel-biris

Ultima ora:

ObservatorKlaus Iohannis: România și-a atins deja 62% din țintele Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă

PoliticKlaus Iohannis: România și-a atins deja 62% din țintele Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă

EconomieCristian Grosu: Ieșirea din economia liberală de piață

ExternRobert Lupițu: “Planul (B)reton” – Comisarul european din partea Franței ar putea concura pentru a o succeda pe Ursula von der Leyen la șefia Comisiei Europene

SocialAlexandra Gătej: De ce este fooaarte greu să practici bunătatea în vremea noastră

EvenimenteElena Calistru: Am ajuns la Geneva pentru WTO Public Forum

CulturaDan Mircea Cipariu realizează ateliere de lectură și scriere creativă în cadrul proiectului ”Țesem legături”

EditorialAlexandru Lăzescu: G7 vs BRICS – competiția pentru o nouă ordine mondialăClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe