Adriana
Publicat în 27 martie 2019, 16:09 / 169 elite & idei

Gabriel Dumitrașcu: Ministrul culturii, Daniel Breaz, continuator al năravurilor și mentalităților comuniste

Gabriel Dumitrașcu: Ministrul culturii, Daniel Breaz, continuator al năravurilor și mentalităților comuniste
+ Observator

După instalarea puterii comuniste în România, multe din clădirile cu semnificație de simbol, deținute de elita intelectuală și politică, au fost naționalizate și transformate în sedii pentru cooperative și asociații, sub pretextul folosului în interesul poporului, expunându-le premeditat deteriorării și distrugeri. Nu se distrugeau doar niște valori ale patrimoniului cultural românesc, se distrugeau niște ancore istorice  mentale, simbol ale aspirațiilor naționale spre libertate, emancipare, prosperitate și democrație.

Pe strada Biserica Amzei nr.5-7 se află un ansamblu de patrimoniu, construit între anii 1908 și 1947, cunoscut ca „Așezământul Brătianu”. Ansamblul este prin esență  o comoară arhitecturală și artisticăa stilului neo-românesc. Aici a fost strânsă  o colecție fabuloasă de peste 350.000 de documente, constând în cărți românești, stampe, hărți, fonduri de arhivă personale, fotografii, foi volante sau manuscrise. Istoria acestei clădiri de o deosebită valoare istorică și arhitecturală, începea cu dorința lui Ion I.C. Brătianu  de a întemeia o bibliotecă pentru cititorii pasionați de studiu și cercetare.

În prezent, situația Așezămintelor Brătianu este precară deoarece clădirea aflată într-o stare avansată de degradare necesită restaurare și consolidare urgenta, pentru a evita distrugerea unei astfel de bijuterii a culturii românești și a Bucureștiului. Întârzierea acestor lucrări ar însemna pierderea uneia dintre cele mai reprezentative mostre a expresiei arhitecturale naționale simțului estetic  și a culturii românești și nu în ultimul rând, un nucleu din personalitatea lui Ion I.C. Brătianu, unde s-a scris parte din istoria neamului reîntregit.

În noiembrie 2018, la propunerea mea și cu susținerea consilierilor generali PNL, Consiliul General al Municipiului București (CGMB), a aprobat hotărârea de preluare și administrare a imobilului “Așezământul Brătianu”, amplasat în strada Biserica Amzei(fosta Lascăr Catargiu), nr. 5-7 solicitând Guvernului să emită o hotărâre în acest sens.

“Se solicită Guvernului României emiterea unei hotărâri pentru transmiterea imobilului situat în strada Biserica Amzei, nr. 5-7, sector 1 București din domeniul public al statului și administrarea Ministerului Culturii și Identității Naționale, în domeniul public al municipiului București și administrarea Consiliului General al Municipiului București și declararea acestuia din bun de interes național în bun de interes public local”, se precizează în hotărârea CGMB.

Ministrul Breaz, continua neclintit calea proletcultiștilor, neacceptând că vremurile s-au mai schimbat.  În răspunsul dat solicitării de avizare a transferului imobilului, ministrul invoca lipsa de sedii pentru teatre, coruri sau direcții de cultură, dar nu suflă o vorbă că ar intenționa să treacă așezământul în poziție prioritara pe lista de investiții din 2019.

De prea mulți ani Ministerul culturii asista pasiv cum „Așezământul Brătianu ” continuă să se năruie, să fie mâncat de igrasie, să devină loc de depozitare a gunoaielor și bătaia de joc a aurolacilor. Până acum, la solicitările publice repetate de intervenție pentru salvarea ansamblului, ministerul invoca lipsa de fonduri. Acum, când a fost găsită o soluție de salvare prin preluarea de către CGMB, se invoca lipsa sediilor pentru instituții, altfel utile social și cultural. Domnul ministru are o fractură de logică: înainte de a deveni funcțional, ansamblul are nevoie de investiții de peste 5 milioane de lei., bani pe care ministerul nu-i are.  Domnule ministru, ca administrator public, dacă iubești cu adevărat un obiect de patrimoniu național, nu contează cine-l renovează, administrează și-l pune în valoare pentru interesul public.

București are interesul de a recupera acest ansamblu reprezentativ pentru zestrea culturală a orașului și fondurile necesare pentru a restaura, dar și pentru a administra eficient Așezământul Brătianu.

Așezământul Brătianu trebuie restaurat de urgență iar apoi trebuie redat publicului pentru realizarea obiectivului pe care familia Brătianu l-a lăsat prin testament  și anume: oricine să poată avea un loc public în care accesul la cultură și lectură să fie neîngrădit.

Arhivele Naționale, Direcția București–Fond C.F. Dos.1665,1666, Actul de donație (transcris la Tribunalul Ilfov cu nr. 6580) unde Elisa I.I.C. Brătianu, „donează o parte din imobilul situat în Bucureşti, str. Lascăr Catargiu nr. 5, în scopul de a servi pentru instalarea unei biblioteci care să poarte numele „Biblioteca Ion I.C.Brătianu” „După încetarea din viaţă a D-nei Elisa I.I.C.Brătianu uzufructul său stingându-se, “Așezământul” va dispune ca un plin proprietar de întreg imobil, cu obligațiunea de a lăsa intacte biroul și sala de așteptare atenantă ale lui I.I.C.Brătianu care vor fi păstrate astfel cum se găsește și cum se vor găsi, cu mobilierul din timpul vieții lui Ion I.C.Brătianu și cu obligațiunea ca biblioteca SĂ NU FIE NICIODATĂ MUTATĂ din imobilul dăruit, în care a locuit Ion I.C.Brătianu”.

Vă asigur că nu mă opresc aici. Voi solicita audiență ministrului și voi pleda cauza și dacă nici așa nu-l conving, voi organiza proteste la Ministerul culturii și la Guvern până când „Așezământul Brătianu” va fi salvat.

 

Ultima ora:

ObservatorAnca Dragu: O nouă etapă restauratoare pentru democraţia americană începe azi. O nouă şansă apărută în lupta împotriva schimbărilor climatice şi pentu promovarea creşterii economice sustenabile şi incluzive

PoliticAnca Dragu: O nouă etapă restauratoare pentru democraţia americană începe azi. O nouă şansă apărută în lupta împotriva schimbărilor climatice şi pentu promovarea creşterii economice sustenabile şi incluzive

EconomieCosmin Ghiță: Nuclearelectrica primește finanțare americană nerambursabilă pentru a găsi locuri potrivite construirii de mini-reactoare

ExternCristian Bușoi: Discuții cu ministrul sloven al educației despre dosarele legislative din timpul președinței Sloveniei la Consiliul UE, care va începe la 1 iulie 2021

SocialDaniela Vișoianu: În educație e nevoie de o vacanță. Adevărată.

EvenimenteAlexandru Lazescu: Curs gratuit de jurnalism online

CulturaFlaviu George Predescu: De Ce Citim – Despre poezia lui Marin Sorescu

EditorialGeorge Butunoiu: Clasificarea şi ierarhizarea managerilorClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe