Adriana
Publicat în 23 octombrie 2012, 10:45 / 399 elite & idei

Geoana, despre reprimirea in „familia PSD” si nemultumirile legate de USL

Geoana, despre reprimirea in „familia PSD” si nemultumirile legate de USL
+ Observator

Senatorul PSD Mircea Geoana, proapat reprimit in tabara social-democratilor, sustine ca nu a parasit niciodata emotional partidul.

„Nu am plecat niciodata din PSD, mai ales emotional. E familia mea, e singurul colegiu pe care l-am reprezentat in Parlament pana acum. Formal, dar mai ales afectiv si emotional, sunt din nou in familia pe care nu am parasit-o niciodata”, a declarat Geoana, luni seara, la Digi 24.

„Sunt oameni fata de care am o prietenie si o afectiune deosebit de profunda si de sincera. Da, voi candida in colegiul pe care l-am reprezentat, cred eu, cu decenta si demnitate. Da, voi candida in numele PSD-ului, pe listele USL-ului”, a subliniat Geoana.

Nemultumirile legate de sondaje

Senatorul Mircea Geoana mai sustine ca nu este multumit de sondajele potrivit carora USL va obtine la alegeri intre 52 si 57% din voturi. In opinia sa, este nevoie de o majoritate solida, care sa garanteze guvernarea.

„Nu sunt multumit cu sondajele, nu pentru ca nu ar fi un scor foarte bun. Noi am mai castigat alegeri si am pierdut guvernarea. In 2008, de exemplu, PSD a avut la exit-polluri cinci puncte in fata PDL si intr-o noapte s-au topit”, a declarat Geoana.

„Am mai avut situatia in care exista o majoritate foarte clara, construita in jurul PSD, si m-am trezit cu o armata de mutanti, care s-a mutat in tabara portunistilor. Cand spun 55 de procente, spun ca cinci procente din 400 si ceva de parlamentari inseamna 20 si ceva de parlamentari. Pai se pot muta intr-o noapte, daca se apasa pe butoanele pe care unii stiu sa le foloseasca”, a spus Mircea Geoana, facand referire la precedentele alegeri parlamentare.

Acesta a explicat ca o victorie serioasa a USL inseamna o victorie care sa garanteze guvernarea.

„In clipa in care vii cu o majoritate atat de solida, orice discutie cu privire la cine si ce face practic se incheie. Ar fi foarte bine sa existe o majoritate solida, pentru ca fara o majoritate solida va fi foarte greu sa guvernezi acesta tara. Si 50,001% ar trebui sa fie suficient, dar nu in conditiile democratiei schioape pe care am exersat-o in ultimii ani in Romania.

Cand cineva este castigator si altcineva in spatele usilor inchise face jocurile. Am obligatia sa asigur o victorie serioasa, pentru a putea sa guvernam serios aceasta tara”, a adaugat Geoana.

„Imi este teama ca viitorul parlament va fi mai slab decat actualul”

Candidatul USL la colegiul Dabuleni spune ca a observat o degradare a calitatii profesionale in randul politicienilor. Geoana, care si-a rezolvat si problemele de apartenenta la PSD, din punct de vedere juridic, subliniaza aparitia frustrarilor in anumite situatii, cand oameni care au muncit sunt dati la o parte pentru a face loc vedetelor.

„Exista intotdeauna un moment delicat cand faci candidaturile pentru ca intotdeauna neindreptatesti pe cineva”, a mentionat fostul presedinte al Senatului.

Referitor la decizia USL de a arunca in cursa pentru parlamentare personaje din mass-media, Mircea Geoana spune ca este „nevoie de elemente de notorietate. A avea o chestiune terna poate deveni uneori plicticos, problema este de dozaj”.

Mircea Geoana regreta ca uneori oameni care au muncit nu se regasesc pe listele de Parlament, insa le transmite ca „viata nu se termina cu un post de parlamentar” si este convins ca se va gasi loc pentru ei dupa alegeri.

„Suntem de rasul curcilor in privinta fondurilor europene”

In alta ordine de idei, Geoana a criticat incapacitatea Bucurestiului de absorbtie a fondurilor europene si a subliniat ca este nevoie de recladirea imaginii Romaniei ca pol de investitii straine.

„Sunt miliarde de euro la care, daca se misca mai energic noul guvern si se creeaza personaje si mecanisme, putem sa avem dintr-un foc acces. As face un fel de concurs si as aduce 2-3 mari investitii straine in tara ca un semnal ca Romania a devenit din nou pol de investitii straine”, a spus pesedistul.

Mircea Geoana este de parere ca trebuie gasit neintarziat un „tar al fondurilor europene”, cineva dupa exemplul Poloniei.

„Este problema viitorului premier si Parlament sa decida, e nevoie de personaje influente, astfel incat sa jucam in Divizia A”, crede senatorul.

Mircea Geoana a subliniat ca anul viitor este unul extrem de important,in contextul in care Romania trebuie sa returneze 5 miliarde de euro la FMI, BCE si CE. „Cheia succesului este gasirea celei mai puternice si competente echipe. Sa i se dea puterea reala de a taia in carne vie. S-a cangrenat canalul in care se face treaba, de aceea nu merg lucrurile”, a mai spus Mircea Geoana.

Articol publicat pe www.ziare.com

Ultima ora:

ObservatorNicolae Ciucă: Apreciem sprijinul pe care Italia îl acordă României în admiterea în Spațiul Schengen și cu vămile terestre

PoliticNicolae Ciucă: Apreciem sprijinul pe care Italia îl acordă României în admiterea în Spațiul Schengen și cu vămile terestre

EconomieRadu Craciun: Etatismul – o falsa solutie la o problema reala

ExternCristian Unteanu: Cum vor crește planurile de pace în Ucraina sub o viitoare Administrație Trump?

SocialLigia Deca: Cam 96% din școli au beneficiat de serviciile unui consilier școlar / Vom cere din nou suplimentarea posturilor de consilieri

EvenimenteAndreea Negru: Patronatul European al Femeilor de Afaceri PEFA a fost premiat în cadrul Galei Club Antreprenor pentru promovarea egalității de gen și susținerea antreprenoriatului feminin

EditorialSilviu Cerna: Inflația și ideile economice

CulturaCristina Popescu: Timbrul românesc pe urmele civilizației, la RomaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe