Adriana
Publicat în 6 martie 2013, 00:07 / 102 elite & idei

Geoana: Situatia Schengen se poate repeta cu accesul romanilor pe piata muncii

Geoana: Situatia Schengen se poate repeta cu accesul romanilor pe piata muncii
+ Observator

Fostul ministru de Externe Mircea Geoana a precizat, luni, referindu-se la amanarea aderarii Romaniei la Schengen, ca adevaratul risc este crearea unui „alibi politic” pentru nerespectarea termenului din 2014 privind liberalizarea pietei muncii pentru romani.

„Din pacate, Schengen e legat de ansamblul problemelor. Un stat cu MCV si in afara zonei Schengen nu poate aspira la acces la zona euro. Mai mult, adevaratul risc este crearea unui alibi politic pentru nerespectarea termenului din 2014 pentru liberalizarea pietei muncii pentru romani.

Imi este teama ca, pe fundalul reputatiei precare pe care o avem in Europa, sa nu apara pana in 2014 mecanisme suplimentare, care sa impiedice dreptul de munca pentru fiecare roman in fiecare stat UE. Chiar daca se incalca din nou tratatele, ce se intampla cu Schengen se poate repeta cu accesul liber al romanilor pe piata muncii. Aceasta ar fi cu adevarat un dezastru „, a spus Geoana.

El a mentionat ca riscul reputational este semnificativ si se reflecta in perceptia investitorilor, a presei si a decidentilor, apreciind ca transformarea acestui subiect din principal element al interesului national in marul discordiei politice face Romania si mai vulnerabila.

„Nu pierdem doar accesul in Schengen, ci pierdem investitii si locuri de munca”

„Romania este, in 2012, la minimul investitiilor straine din ultimii 10 ani. Cand Ministrul de interne german vorbeste deschis despre coruptia din Romania, fiecare posibil investitor se gandeste de zece ori inainte sa vina in Romania si sa creeze locuri de munca. Pierdem deci nu doar accesul in Schengen, ci pierdem investitii si locuri de munca esentiale pentru economie”, a subliniat Geoana.

Potrivit fostului ministru de Externe, Romania are nevoie de o ampla ofensiva de comunicare publica si de refacere a reputatiei externe. „Aceasta ‘mare ofensiva de primavara’ pentru recladirea perceptiei trebuie sa inceapa imediat, cu Germania pe primul loc pe lista.

Cearta cu Germania, cea mai puternica economie a UE si cea mai influenta tara din Uniune, nu poate face bine Romaniei. Cuvantul Germaniei cantareste foarte mult in intarirea perceptiei noastre de tara corupta si lipsita de atractivitate pentru investitori”, a adaugat Geoana.

El a precizat ca „frustrarea” Guvernului este una justificata, tinand cont ca Romania indeplineste cerintele tehnice de acces in spatiul Schengen si a aratat ca, in acelasi timp, eforturile Romaniei in subiectul Schengen trebuie sa continue cu si mai multa determinare si coordonare, oricat de nedrepte ar fi raspunsurile pe care le primeste acum din partea unor oficiali ai unor tari UE.

Hans-Peter Friedrich (CSU) doreste impiedicarea unei aderari rapide a Bulgariei si Romaniei la spatiul Schengen si rdicarea controalelor de granita pentru cetatenii acestora. Daca in urma votului din cadrului reuniunii ministrilor de Justitie si Afaceri Interne (Consiliul JAI – n.r.) ambele tari vor fi admise, „intrarea acestora va fi impiedicata prin veto-ul german”, a declarat Friedrich in interviul pentru Spiegel, anticipat printr-un rezumat aparut duminica in pagina online a Rheinische Post.
Articol publicat pe www.ziare.com

Ultima ora:

ObservatorAneta Bogdan: Meaning 2021

PoliticLudovic Orban, despre comunicarea în Coaliţie: Nu fac bine declaraţiile polemice, coeziunea în comunicare e esenţială

EconomieCorina Popescu: Electrica anunță finalizarea primei etape a fuziunii prin absorbție a celor trei companii de distribuție a energiei electrice din cadrul Grupului

ExternRobert Lupițu: Președintele Klaus Iohannis îl decorează pe ambasadorul american Adrian Zuckerman pentru implicarea în dezvoltarea Parteneriatului Strategic România – SUA

SocialVictor Negrescu: Recomandări pentru sprijinirea educației și reducerea decalajelor

EvenimenteRăzvan Orășanu: Vrem să creăm un program săptămânal – un soi de mix de conferințe dedicate subiectului și webinarii dedicate profesorilor, toate legate de digitalizarea în educație

CulturaCristina Popescu: ZIUA CULTURII NAȚIONALE. 150 DE ANI DE LA PRIMA SERBARE A ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI

EditorialAneta Bogdan: Meaning 2021Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe