OraNoua.ro
Publicat în 23 aprilie 2014, 16:26 / 267 elite & idei

George Maior a fost distins de președintele Hollande cu Ordinul Legiunii de Onoare în grad de Cavaler

George Maior a fost distins de președintele Hollande cu Ordinul Legiunii de Onoare în grad de Cavaler

Directorul Serviciului Român de Informații (SRI), George Maior, a fost distins joi cu Ordinul Legiunii de Onoare în grad de Cavaler de către președintele Republicii Franceze, Francois Hollande.

Potrivit unui comunicat al SRI remis vineri AGERPRES, distincția primită de către directorul SRI este o recunoaștere a calității deosebite a relației strategice dintre România și Franța, în special în domenii mai puțin cunoscute publicului, precum activitatea de ‘intelligence’.

„Sunt multe lucruri pe care le facem împreună în diverse colțuri ale lumii, care ne asigură, țărilor noastre și cetățenilor noștri, securitate, pace și o dimensiune a valorilor pe care se așază, de fapt, societățile noastre”, a declarat cu această ocazie George Maior.

În discursul susținut cu acest prilej, directorul SRI a subliniat importanța faptului că, în prezent, când provocările la adresa securității regionale, a Europei și a NATO se acutizează, România și Franța au un astfel de parteneriat matur, consolidat, în măsură să genereze soluțiile pentru gestionarea adecvată a acestor provocări.

„De-a lungul istoriei, România a văzut întotdeauna în Franța un aliat natural, în ciuda orientării ideologice impuse țării noastre în timpul Războiului Rece. Aceasta a făcut ca, odată cu revenirea României la democrație, interacțiunea dintre serviciile de informații române și franceze să fie cât se poate de naturală, astfel că astăzi s-a ajuns la o performanță intelectuală și operațională demnă de remarcat. Atât serviciile române de informații, cât și cele franceze împărtășesc aceeași viziune în ceea ce privește lumea contemporană, dispunând în același timp de capacitatea operațională necesară abordării provocărilor și reducerii incertitudinii care planează asupra securității statelor și cetățenilor noștri. Acestea sunt cu atât mai importante acum, având în vedere evoluțiile îngrijorătoare de la granițele de est ale Uniunii Europene și ale NATO. Relația strategică dintre România și Franța are potențialul să contribuie, pe de o parte, la înțelegerea acestei situații deosebite pentru Uniunea Europeană și pentru NATO, iar, pe de altă parte, să găsească soluțiile inteligente pentru evitarea unui neo-război rece, de natură să afecteze întreg spațiul euro-atlantic”, a spus Maior.

Acesta și-a exprimat speranța că, în spiritul alianței naturale istorice cu România, „Franța va înțelege interesele României legate de ceea ce înseamnă granița de est a Uniunii Europene și a NATO, inclusiv în ceea ce privește intențiile noastre de accedere în Schengen, o chestiune legitimă, la care s-a lucrat mult și pentru care, cel puțin din punct de vedere tehnic, îndeplinim toate criteriile”.

Potrivit directorului SRI, valoarea acestui demers al României capătă o nouă dimensiune acum, când o lume întreagă poate vedea evoluțiile din regiunea Mării Negre, o zonă importantă nu doar pentru România, ci pentru întregul spațiu al Organizației Tratatului Nord-Atlantic.

Ceremonia, găzduită de ambasadorul Franței, Philippe Gustin, s-a desfășurat în prezența mai multor personalități din mediul diplomatic, academic, guvernamental și din societatea civilă.

Ordinul acordat de președintele Franței reprezintă cea mai înaltă decorație onorifică franceză, instituită în anul 1802 de către Napoleon Bonaparte.

Ultima ora:

ObservatorCsibi Magor: Cine hrănește toxicitatea din organizații?

PoliticKlaus Iohannis a decorat cadre medicale, profesori și reprezentați ai societății civile cu prilejul Zilei Naționale a României: O recunoaștere a meritelor oamenilor care aduc cinste țării noastre

EconomieRadu Craciun: Vor fi pietele emergente la originea urmatoarei crize?

ExternSebastian Cochinescu: It was great to visit the Capital Factory Center for Defense Innovation last week in Austin, Texas.

SocialCsibi Magor: Cine hrănește toxicitatea din organizații?

EvenimenteAndreea Paul, la TEDx Baia Mare

CulturaRăzvan-Ioan Dincă, numit în fruntea Societății Române de Radio şi Televiziune

EditorialSilviu Nate: Noua coaliție, dilemele și liniaritatea politicii externe a GermanieiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe