OraNoua.ro
Publicat în 29 iulie 2015, 17:57 / 479 elite & idei

George Maior a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Academiei Tehnice Militare

George Maior a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Academiei Tehnice Militare

Ambasadorul României în SUA, George Maior, a primit marți din partea Senatului Universitar al Academiei Tehnice Militare titlul de Doctor Honoris Causa, în cadrul unei ceremonii la care au participat numeroși invitați, printre care vicepremierul Gabriel Oprea, ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, ambasadori, personalități politice.

Titlul a fost conferit fostului șef al SRI de către președintele Senatului Universitar al Academiei Tehnice Militare, Laurențiu Mărgărit, ca semn de recunoaștere la contribuția de dezvoltare a învățământului universitar și cercetării științifice, precum și la creșterea vizibilității pe plan național și internațional a Academiei Tehnice Militare.

Laurențiu Mărgărit a apreciat, în discursul său, activitatea lui George Maior ca „om de stat”, care s-a dovedit un bun co-negociator al aderării României la NATO, senator, ambasador, „dedicat unei profesii de importanță majoră pentru securitatea națională”.

„Opera sa științifică scrisă sau transmisă prin lucrări de specialitate și prin cursuri este utilă atât celor care acum își dezvoltă vocația, cât și celor care peste timp vor dori să înțeleagă timpul nostru. Vă mărturisesc cu emoție că întreaga comunitate academică a considerat pe deplin justificat și îndreptățit demersul onorific de astăzi, ca drum deschis încă din 2004. (…) Vă urăm succes deplin și sănătate, precum și clarviziunea necesară reprezentării României în SUA”, a transmis rectorul Academiei Tehnice Militare, Cristian Barbu, la ceremonia desfășurată în aula acestei instituții de învățământ.

La rândul său, George Maior a mulțumit pentru titlul onorific primit, precizând că Academia Tehnică Militară înseamnă foarte mult pentru ceea ce a crezut că trebuie realizat în mandatul pe care l-a avut la MApN.

Fostul șef al SRI, în prezent ambasador al României în SUA, a adăugat că decernarea acestei distincții a fost „o surpriză plăcută”.

„Istoria umanității a cunoscut multe aspecte de natură revoluționară în ceea ce privește dezvoltarea tehnologiei care a influențat atât diplomația, cât și natura războiului, geopolitica, condiția umană până la urmă. Să ne gândim la apariția armelor de foc, care au schimbat strategia de desfășurare a războiului, la evoluția modernă a comunicațiilor care au influențat atât de mult diplomația și războiul, în general politica. Au fost momente semnificative, dar au fost încorporate cumva în fluxul istoriei și lumea a putut raționaliza aceste realizări”, a afirmat Maior.

El a punctat că, în prezent, statele se confruntă din perspectiva dimensiunii cyber cu o „revoluție tehnologică mai amplă ca niciodată”. Maior a atras atenția că există grupuri care folosesc această tehnologie pentru a crea disfuncții în viața socială, în viața politică a statelor și în modul în care acestea își duc strategia.

„Cred că pentru prima dată în istorie suntem într-o schimbare reală de paradigmă a relațiilor internaționale, a diplomației, a informațiilor. Mai cred cu tărie că un stat care se dorește puternic astăzi trebuie să își atașeze această dimensiune pe toate palierele, să o dezvolte și adapteze la evoluțiile internaționale tehnologice pentru a putea crea proiecție de forță, adică a-și realiza interesele relaționale”, a completat George Maior, subliniind că investițiile în această zonă cyber pentru un stat sunt „vitale” dacă vrea să își augmenteze puterea în sensul cel mai pozitiv cu putință.

Ministrul Apărării, Mircea Dușa, a menționat, cu această ocazie, importanța Academiei Tehnice Militare pentru domeniul de securitate națională, specialiștii formați aici fiind foarte apreciați de partenerii NATO și UE.

„Trebuie să apreciem hotărârea Senatului Academiei de a acorda de titlul Doctor Honoris Causa domnului George Maior ca o apreciere a activității științifice și profesionale. Domnul George Maior a dezvoltat în acești ani conceptul de securitate națională, dar și cooperarea între instituțiile din domeniul militar pentru a asigura obiectivele de securitate ale României, dar și obiectivele pe care ni le-am asumat odată cu intrarea în NATO. Domnul Maior a fost secretar de stat la Ministerul Apărării într-o perioadă foarte complicată, când ne pregăteam să intrăm în NATO și trebuiau luate măsuri de reformă a Armatei. De asemenea, ca senator al României (…) a contribuit decisiv la crearea sistemului de securitate de care ne bucurăm astăzi”, a afirmat Dușa, felicitându-l și urându-i succes în noua funcție de ambasador în SUA.

Vicepremierul Gabriel Oprea, ministru al Afacerilor Interne, a arătat că „este o onoare” să participe la acest eveniment „de recunoaștere publică” a unui „român care a făcut ceva pentru țara sa”.

„Alături de alte instituții, George Maior a pus umărul și a întărit securitatea națională a României. (…) Ca șef al SRI a crescut mult încrederea în această instituție. Dacă România este o țară sigură care generează securitate și stabilitate, este respectată de partenerii internaționali, acest lucru se datorează și lui George Maior. Este o onoare pentru mine să mă număr printre prietenii săi”, a spus Oprea.

Ultima ora:

ObservatorCorina Murafa, la emisiunea „Banii Azi”

PoliticMarco Badea: Două cazuri care arată cât de importantă este Uniunea Europeană pentru democrațiile fragile care au făcut parte din URSS

EconomieRadu Burnete: Cât de mult a crescut România de când a intrat în UE. Ascensiunea economică e destul de serioasă

ExternRobert Lupițu: Miniștrii de externe ai României și Olandei au discutat, la București, despre sprijinul pentru Ucraina și consolidarea apărării NATO pe flancul estic

SocialCiprian Stănescu: Câștigătoarea celei de-a treia ediții a primit premiul de 2000 de euro oferit de Social Innovation Solutions

EvenimenteAndreea Negru: Conferința „Dezvoltare sustenabilă între trend și necesitate” va avea loc în data de 22 mai

EditorialAlexandru Grumaz: „Liniile roșii” ale Orientului Mijlociu au fost șterse!

CulturaCristina Popescu: Sărbătoarea florilor la Senatul RomânieiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe