OraNoua.ro
Publicat în 27 martie 2014, 20:57 / 243 elite & idei

George Maior: Bilanț SRI – Starea de securitate a României a fost bună datorită activității Serviciului Român de Informații

George Maior: Bilanț SRI – Starea de securitate a României a fost bună datorită activității Serviciului Român de Informații

Starea de securitate națională a României a fost bună și datorită sau tocmai datorită activității SRI, a afirmat directorul instituției, George Cristian Maior, ca o concluzie a bilanțului Serviciului Român de Informații pe 2013 prezentat miercuri.

El a precizat că SRI nu a fost surprins de evenimente majore cu efect negativ privind securitatea națională a României, iar interesele strategice ale statului în domeniul securității naționale au fost conservate bine.

„Am transmis în 2013 peste 9.000 de informări autorităților abilitate, Președinției, Guvernului, autorităților locale, care au vizat diverse paliere ale securității naționale: mă refer la corupția în administrație și justiție, o vulnerabilitate care încă afectează serios buna funcționare a statului (…), informări legate de evaziunea fiscală, un flagel negativ care poate prejudicia bugetul de stat cu efecte directe asupra condiției sociale și economice a cetățeanului, am abordat frontal și în forță multe aspecte legate de crima organizată transfrontalieră, acțiuni de contraspionaj, mai ales în contextul regional actual, am dezvoltat noi capacități cu privire la securitatea cibernetică, cu securitatea economică și energetică a statului”, a declarat George Maior.

Șeful SRI a afirmat că în ceea ce privește dimensiunea contrateroristă, instituția pe care o conduce a încercat să evite evenimente catastrofale, recurgând inclusiv la interdicția intrării în țară a unor persoane suspecte de terorism.

„Am abordat fenomene legate de extremism, fie că vorbim de un anumit activism social, legitim de altfel, dar și extremismul de factură etnică. Pentru 2014 aminteam de evoluțiile regionale complexe, vom încerca să ne concentrăm mai mult pe o cunoaștere strategică în profunzime a acestor evoluții. Ne vom focaliza pe construcția unui baraj informatic bun, pentru a proteja interesele strategice ale României, geopolitice și economice, în principal securitatea energetică”, a spus Maior.

El s-a arătat mulțumit din punctul de vedere legislativ și a apreciat că prin adoptarea noilor Coduri legislația în domeniul securității naționale s-a îmbunătățit.

„Cred că avem capacități adecvate pentru a răspunde prompt în fața acestor amenințări. Anul 2014 va fi un an complex din punct de vedere al unor evoluții politice și sociale exterioare Serviciului. Ținând cont că e ultimul bilanț la care participă Traian Băsescu, îi mulțumesc pentru colaborarea foarte bună, pentru sprijinul acordat în modernizarea SRI, cu un trecut atât de complicat. SRI a evoluat până la punctul în care reprezintă o instituție credibilă, apreciată de populație”, a susținut George Maior.

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

PoliticKelemen Hunor: Acest guvern rămâne şi va face treabă până în 2024. UDMR nu va vota nicio moţiune de cenzură

EconomieCristian Grosu: Săptămâna care modelează Europa și România ei

ExternAntonia Colibasanu: What the EU’s Green Deal Means for Europe and Russia

SocialAdrian Hatos, la dezbaterea despre meditații organizată de Societatea Academică din România

EvenimenteMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialTeodor Baconschi: D-ale pandemiei. Un final cu repetițieClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe