OraNoua.ro
Publicat în 8 octombrie 2014, 14:26 / 307 elite & idei

George Maior: După alegerile prezidențiale e normal să îmi prezint demisia

George Maior: După alegerile prezidențiale e normal să îmi prezint demisia

Directorul Serviciului Român de Informații (SRI), George Cristian Maior, a declarat vineri la Timișoara că după alegerile prezidențiale își va prezenta demisia din funcție noului președinte, considerând că este normal acest lucru și precizând că niciodată nu i s-a propus să fie prim-ministru.

”Din punctul meu de vedere, voi merge către acest nou președinte, îmi voi prezenta demisia și rămâne la latitudinea lui să aprecieze dacă activitatea mea în fruntea acestui serviciu a fost potrivită și să continue sau să ia o altă decizie. Nu am nicio problemă din acest punct de vedere’, a afirmat George Maior.

Răspunzând unei întrebări, el a subliniat faptul că serviciile de informații nu trebuie să se implice deloc în politică, dar că în campaniile electorale, mai ales care au o miză atât de mare, discursurile politice aduc în atenție și serviciile de informații.

”Serviciile de informații nu trebuie să se implice deloc (în politică, n.r.), ca să fie clar. Din păcate, vedeți, în contextul oricărei campanii electorale, mai ales la nivelul acesta cel mai înalt, strategic, pentru Președinția statului, discursul politic aduce în atenție, din nefericire, și Serviciile de informații, dar din punct de vedere al propriului meu Serviciu, acesta nu face decât să acționeze în parametri de independență și neutralitate, de a sta departe de această luptă politică. Nu ne interesează rezultatul, ne interesează să ne facem treaba bine, chiar și pe acest fundal’, a punctat șeful SRI.

El a adăugat că în ceea ce-l privește, nu i s-a propus niciodată și nici nu a discutat cu cineva să devină premier al României iar într-un stat democratic este normal ca viitorul președinte să numească șeful SRI.

”Inclusiv în ceea ce mă privește — adesea se vehiculează, dar nu a venit niciodată dinspre mine acest lucru, tot felul de intenții sau tot felul de prognoze în legătură cu evoluția mea politică. Nu este cazul de așa ceva. Nu mi s-a propus niciodată și nu am discutat cu nimeni ideea de prim ministru, ba dimpotrivă, eu cred că un lucru normal într-un stat democratic este acela ca viitorul președinte să decidă în ceea ce privește serviciile de informații’, a explicat George Maior.

Directorul Serviciului Român de Informații a primit, vineri, titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Vest Timișoara, rectorul instituției academice, Marilen Pirtea, marcând faptul că gestul reprezintă ‘o recunoaștere publică a meritelor excepționale, a prestigiului și a contribuțiilor majore, atât la nivel național cât și internațional, în menținerea securității naționale în fruntea unei instituții reformatoare, neutre și echidistantă, care luptă pentru întărirea statului de drept și pentru securitatea cetățeanului’.

Oaspetele UVT și-a lansat, cu acest prilej, volumul intitulat ‘Incertitudine. Gândire strategică și relații internaționale în secolul XXI’.

În acest sens, George Maior a apreciat că trăim într-o lume incertă, cu o evoluții imprevizibile, puțini fiind cei care au anticipat ceea ce s-a întâmplat cu reasertarea forței Rusiei în această regiune, cu evenimentele din Ucraina.

”Această lume incertă ne determină mai ales pe noi, Serviciul de Informații, să încercăm să înțelegem în primul rând, să transmitem rapid informația către decidenți, astfel încât să ne putem apăra mai bine interesele noastre naționale(…)Nici noi, ca Serviciu de Informații, nu suntem perfecți, uneori nu captăm toată informația necesară, alteori, poate, la nivel analitic, interpretarea ei, e vorba de un aspect axiologic această interpretare, este diferită de ceea ce ar gândi unii, dar pe ansamblu, cred că există un cuplaj bun între fluxul de informații transmis decidenților și deciziile care se iau, mai ales în probleme vitale pentru stat, pentru securitatea lui și pentru evoluția sa în această lume’, a conchis George Maior.

Ultima ora:

ObservatorVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

PoliticAndrei Caramitru: Războiul din Ucraina si problemele pe care le avem acum vin de fapt dintr-o ideologie veche

EconomieRadu Hanga: OMRO IFN îşi continuă finanţarea prin bursă şi listează obligaţiuni în valoare de 10 milioane de lei

ExternSebastian Burduja: Vă propun să marcăm ziua Europei cu un exercițiu de sinceritate

SocialManuela Catrina: Cum stati cu parolele?

EvenimenteVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

CulturaCristina Popescu: Faună protejată din Marea Neagră

EditorialRadu Puchiu: 𝗠𝗶𝗻𝗶𝘀𝘁𝗿𝘂𝗹 𝗽𝗲𝗿𝗳𝗲𝗰𝘁Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe