George Maior: Nu suntem o instituție de forță, precum poliția sau armata; suntem o instituție care produce cunoaștere

Fostul director al Serviciului Român de Informații (SRI), George Cristian Maior, a declarat sâmbătă, la lansarea volumului „25 de ani. Monografia SRI, 1990-2015”, că, în lucrare, cititorii vor vedea că SRI nu este „o instituție de forță a statului”, așa cum se spune de multe ori „într-un limbaj de lemn”.
„Noi producem informație pentru oameni care trebuie să o implementeze, să o folosească inteligent, pentru a duce statul mai departe, din toate punctele de vedere. Dar nu suntem acea instituție de forță, cum este, de exemplu, Poliția, care pune în execuție ceva, cum este Parchetul, care chiar arestează, noi nu arestăm, deci toată această mitologie este, după părerea mea, falsă. Nu suntem nici armata, care poartă un război direct, fizic în caz de necesitate, suntem o instituție care produce cunoaștere. Mai degrabă, m-aș vedea ca un fel de creier al statului, de ochi, de urechi ale statului, cum vreți să spuneți, dar nu o instituție de forță”, a arătat fostul director al SRI.
El a declarat că, din volum, reiese că SRI „nu este o putere ocultă”, ci este „o putere într-adevăr legitimată de un sistem legislativ, de un vot al Parlamentului” și a spus că ar avea o singură critică de făcut celor ce au realizat monografia.
„Trebuie să fim chiar și mai deschiși, că avem ce spune. Știu foarte bine că există o cenzură din interior, și e normal să fie așa, dar sunt și alte lucruri care se puteau adăuga, și acest lucru se știe foarte bine. Poate, la „updatarea” acestei monografii, securitatea internă din cadrul serviciului va fi mai îngăduitoare, pentru că într-adevăr se pot spune lucruri mai multe”, a apreciat Maior.
Președintele Comisiei parlamentare de control al SRI, Georgian Pop, a salutat ideea realizării și lansării unei astfel de monografii și a spus că se gândește „foarte serios” că ar trebui scrisă și „o carte a Comisiei parlamentare de control asupra activității SRI”.
„(…) Vă asigur că, având atâtea documente în seiful nostru, putem să scriem o carte tot la fel de groasă cum este aceasta”, a declarat Georgian Pop.
El s-a referit și la controlul parlamentar al activității SRI.
„Nu a existat nicio acuzație, nicio controversă publică, nicio acuză publică de natură să nu reprezinte obiectul unui control parlamentar, iar toate aceste controale parlamentare, ceea ce este cel mai important, s-au încheiat prin documente. Sigur, documente secrete, dar opozabile justiției”, a precizat Pop.
Directorul SRI, Eduard Hellvig, a arătat că, într-o democrație, la baza funcționării unui serviciu de informații trebuie să stea instrumentele care să-i asigure capabilitățile pentru securitatea statului, dar care să fie în echilibru și concordanță cu libertățile civile ale cetățenilor.
„Din această perspectivă, încurajez Comisia parlamentară ( de control al SRI — n.r.) să fie prezentă în viața noastră, așa cum a făcut-o și până acum, astfel încât și noi să devenim mai performanți, și dânșii să devină mult mai credibili în spațiul public”, a declarat Hellvig.
Primul director al SRI din perioada 1990-1997, Virgil Măgureanu, a apreciat volumul „25 de ani. Monografia SRI, 1990-2015” ca fiind „o carte de excepție prin conținutul ei”.
„Este vorba de faptul că, pentru prima oară, se spune pe de-a întregul care au fost principalii pași care au dus la apariția acestei instituții care ocupă un loc bine consolidat în societatea românească de astăzi, este o instituție fundamentală pentru România și pentru locul ei în lume și, totodată, este o instituție respectată și agreată de către marele public”, a afirmat Măgureanu.
La evenimentul de lansare au mai vorbit jurnalistul Ion Cristoiu și sociologul Vasile Dâncu.
Volumul „25 de ani. Monografia SRI, 1990-2015” poate fi achiziționat la Bookfest, la prețul de 44,99 lei.
Ultima ora:

ObservatorKlaus Iohannis: România și-a atins deja 62% din țintele Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă

PoliticKlaus Iohannis: România și-a atins deja 62% din țintele Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă

EconomieCristian Grosu: Ieșirea din economia liberală de piață

ExternRobert Lupițu: “Planul (B)reton” – Comisarul european din partea Franței ar putea concura pentru a o succeda pe Ursula von der Leyen la șefia Comisiei Europene

SocialAlexandra Gătej: De ce este fooaarte greu să practici bunătatea în vremea noastră

EvenimenteElena Calistru: Am ajuns la Geneva pentru WTO Public Forum

CulturaDan Mircea Cipariu realizează ateliere de lectură și scriere creativă în cadrul proiectului ”Țesem legături”

EditorialAlexandru Lăzescu: G7 vs BRICS – competiția pentru o nouă ordine mondială
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe