George Maior: România, o insulă de stabilitate și o ancoră a angajamentelor transatlantice pe flancul estic al NATO

România reprezintă o insulă de stabilitate și o ancoră a angajamentelor transatlantice pe flancul estic al NATO, având totodată poziția și resursele pentru a deveni reperul central în cadrul oricărei strategii regionale privind securitatea energetică, a declarat ambasadorul României în Statele Unite, George Maior, în cadrul unui eveniment organizat la Biblioteca Congresului SUA cu ocazia Zilei Naționale.
Potrivit unui comunicat de presă remis, joi, AGERPRES de Ambasada României în SUA, la eveniment au participat peste 250 de invitați, membri ai Congresului SUA, reprezentanți ai administrației americane, membri ai corpului diplomatic și ai comunității românești din Statele Unite ale Americii.
Cu această ocazie, ambasadorul a primit din partea congresmenului Michael Turner Rezoluția Camerei Reprezentanților privind împlinirea a 135 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Statele Unite ale Americii, precizează sursa citată.
„Astăzi, Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii a devenit un pilon al politicii externe și de securitate a României. În mijlocul provocărilor care afectează regiunea, de la criza din Ucraina, anexarea Crimeii, până la situația complexă din Orientul Mijlociu, România reprezintă o insulă de stabilitate și o ancoră a angajamentelor transatlantice pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice. România poate deveni un centru de referință pentru companiile americane. Sectorul IT, construcția de mașini, domeniul energiei sunt zone cu un important potențial de cooperare. România are poziția și resursele pentru a deveni reperul central în cadrul oricărei strategii regionale privind securitatea energetică”, a afirmat Maior.
În clădirea Bibliotecii Congresului american, care adăpostește Premiul Nobel pentru Pace primit de președintele american Woodrow Wilson, ambasadorul George Maior a arătat că principiile și acțiunile acestuia i-au inspirat pe mulți lideri americani și europeni și „au modelat atât identitatea Europei Occidentale, cât și identitatea României, ca parte a Europei moderne”. Maior a subliniat, de asemenea, „relația specială” dintre România și SUA, „cimentată de activitatea susținută a comunității românești din SUA”.
Ziua Națională a României și marcarea a 135 de ani de relații diplomatice între România și Statele Unite ale Americii au fost celebrate, la Washington DC, în 2 decembrie, prin evenimente organizate de Ambasada României în SUA la Biblioteca Congresului, una dintre cele mai renumite instituții de cultură din Statele Unite, dar și la sediul misiunii oficiale a României.
Astfel, după cum arată comunicatul ambasadei, a fost vernisată expoziția documentară „135 de ani de relații diplomatice România-SUA”, care ilustrează cele mai importante momente ale relației bilaterale, din 1880, până în prezent.
„Evenimentul organizat la Biblioteca Congresului a debutat cu un moment de reculegere ținut în memoria victimelor tragediei din clubul Colectiv, precum și a atacurilor teroriste recente de la Paris și din alte părți ale lumii. În cadrul manifestării au luat cuvântul ambasadorul George Cristian Maior, congresmenul Michael Turner, reprezentantul Departamentului de Stat John Heffern și șeful Fondului European de carte din cadrul Bibliotecii Congresului SUA, Grant Harris”, se arată în comunicat.
În acest cadru, Turner a apreciat calitatea de partener strategic al României și „rolul crucial” jucat în Alianța Nord-Atlantică, precum și importanța comunității româno-americane în consolidarea relațiilor dintre cele două țări.
La rândul său, precizează sursa citată, John Heffern, a transmis felicitări din partea Administrației SUA cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale și a accentuat semnificația specială a acestui an, în care se împlinesc 135 de ani de la stabilirea relațiilor bilaterale dintre România și Statele Unite.
În discursul susținut, oficialul american a evidențiat, potrivit comunicatului citat, angajamentul României pentru consolidarea statutului de drept și a bunei guvernări și a arătat că țara noastră reprezintă un model pentru alte state din regiune.
Pe de altă parte, Grant Harris a făcut o prezentare a fondului românesc de carte existent în Biblioteca Congresului, care conține peste 80.000 de volume, reprezentând astfel cea mai mare colecție de carte românească existentă într-o bibliotecă din afara granițelor României și ale Republicii Moldova.
Ultima ora:

ObservatorDaniel David: Agresivitatea în public trebuie refuzată pur și simplu din jurul tău, chiar dacă „lovește în ceva care și pe tine te deranjează”, fiindcă „se va întoarce și împotriva ta”. Nu trebuie susținută în poziții de putere fiindcă este periculoasă

PoliticMarco Badea: Profilul celor mai importanți candidați înscriși în cursa pentru Palatul Cotroceni

EconomieTănase Stamule: România vrea nu vrea va trece în următorii ani printr-o schimbare profundă

ExternTiberiu Andrioaiei: Echilibrul regional în Balcani presupune și efortul armonizării legislațiilor sectoriale

SocialDaniel David: Agresivitatea în public trebuie refuzată pur și simplu din jurul tău, chiar dacă „lovește în ceva care și pe tine te deranjează”, fiindcă „se va întoarce și împotriva ta”. Nu trebuie susținută în poziții de putere fiindcă este periculoasă

EvenimenteAndreea Negru: Armata și antreprenoriatul fac echipă pe frontul leadership

EditorialAlexandru Grumaz: Războiul stelelor! (1)

CulturaAndrei Borțun – Alina Vîlcu – Omid Ghannadi – Design Stories – ROMANIAN DESIGN WEEK – S03-E03
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe