OraNoua.ro
Publicat în 9 decembrie 2015, 20:26 / 218 elite & idei

George Maior: România, o insulă de stabilitate și o ancoră a angajamentelor transatlantice pe flancul estic al NATO

George Maior: România, o insulă de stabilitate și o ancoră a angajamentelor transatlantice pe flancul estic al NATO

România reprezintă o insulă de stabilitate și o ancoră a angajamentelor transatlantice pe flancul estic al NATO, având totodată poziția și resursele pentru a deveni reperul central în cadrul oricărei strategii regionale privind securitatea energetică, a declarat ambasadorul României în Statele Unite, George Maior, în cadrul unui eveniment organizat la Biblioteca Congresului SUA cu ocazia Zilei Naționale.

Potrivit unui comunicat de presă remis, joi, AGERPRES de Ambasada României în SUA, la eveniment au participat peste 250 de invitați, membri ai Congresului SUA, reprezentanți ai administrației americane, membri ai corpului diplomatic și ai comunității românești din Statele Unite ale Americii.

Cu această ocazie, ambasadorul a primit din partea congresmenului Michael Turner Rezoluția Camerei Reprezentanților privind împlinirea a 135 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Statele Unite ale Americii, precizează sursa citată.

„Astăzi, Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii a devenit un pilon al politicii externe și de securitate a României. În mijlocul provocărilor care afectează regiunea, de la criza din Ucraina, anexarea Crimeii, până la situația complexă din Orientul Mijlociu, România reprezintă o insulă de stabilitate și o ancoră a angajamentelor transatlantice pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice. România poate deveni un centru de referință pentru companiile americane. Sectorul IT, construcția de mașini, domeniul energiei sunt zone cu un important potențial de cooperare. România are poziția și resursele pentru a deveni reperul central în cadrul oricărei strategii regionale privind securitatea energetică”, a afirmat Maior.

În clădirea Bibliotecii Congresului american, care adăpostește Premiul Nobel pentru Pace primit de președintele american Woodrow Wilson, ambasadorul George Maior a arătat că principiile și acțiunile acestuia i-au inspirat pe mulți lideri americani și europeni și „au modelat atât identitatea Europei Occidentale, cât și identitatea României, ca parte a Europei moderne”. Maior a subliniat, de asemenea, „relația specială” dintre România și SUA, „cimentată de activitatea susținută a comunității românești din SUA”.

Ziua Națională a României și marcarea a 135 de ani de relații diplomatice între România și Statele Unite ale Americii au fost celebrate, la Washington DC, în 2 decembrie, prin evenimente organizate de Ambasada României în SUA la Biblioteca Congresului, una dintre cele mai renumite instituții de cultură din Statele Unite, dar și la sediul misiunii oficiale a României.

Astfel, după cum arată comunicatul ambasadei, a fost vernisată expoziția documentară „135 de ani de relații diplomatice România-SUA”, care ilustrează cele mai importante momente ale relației bilaterale, din 1880, până în prezent.

„Evenimentul organizat la Biblioteca Congresului a debutat cu un moment de reculegere ținut în memoria victimelor tragediei din clubul Colectiv, precum și a atacurilor teroriste recente de la Paris și din alte părți ale lumii. În cadrul manifestării au luat cuvântul ambasadorul George Cristian Maior, congresmenul Michael Turner, reprezentantul Departamentului de Stat John Heffern și șeful Fondului European de carte din cadrul Bibliotecii Congresului SUA, Grant Harris”, se arată în comunicat.

În acest cadru, Turner a apreciat calitatea de partener strategic al României și „rolul crucial” jucat în Alianța Nord-Atlantică, precum și importanța comunității româno-americane în consolidarea relațiilor dintre cele două țări.

La rândul său, precizează sursa citată, John Heffern, a transmis felicitări din partea Administrației SUA cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale și a accentuat semnificația specială a acestui an, în care se împlinesc 135 de ani de la stabilirea relațiilor bilaterale dintre România și Statele Unite.

În discursul susținut, oficialul american a evidențiat, potrivit comunicatului citat, angajamentul României pentru consolidarea statutului de drept și a bunei guvernări și a arătat că țara noastră reprezintă un model pentru alte state din regiune.

Pe de altă parte, Grant Harris a făcut o prezentare a fondului românesc de carte existent în Biblioteca Congresului, care conține peste 80.000 de volume, reprezentând astfel cea mai mare colecție de carte românească existentă într-o bibliotecă din afara granițelor României și ale Republicii Moldova.

Ultima ora:

ObservatorMihai Toader-Pasti: Nu m-am mai simțit așa pesimist politic de când cu OUG13

PoliticMihai Toader-Pasti: Nu m-am mai simțit așa pesimist politic de când cu OUG13

EconomieCosmin Ghiță: Avem în derulare investiţii de 9 miliarde de euro şi ne dorim să identificăm tineri pasionaţi şi dedicaţi pe care să îi sprijinim să ajungă experţii de mâine şi să îi păstrăm în ţară

ExternBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

SocialGeorge Butunoiu: Asistentă de 47 de ani sau de 26?

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaMireille Rădoi, Flaviu George Predescu: Lansare de carte „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Gavrilă | Strada de C’Arte

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe