Adriana
Publicat în 9 mai 2014, 14:00 / 189 elite & idei

B1TV: George Maior: Rusia are atitudini neo-imperiale, care par să definească apariţia unui nou război rece (VIDEO)

B1TV: George Maior: Rusia are atitudini neo-imperiale, care par să definească apariţia unui nou război rece (VIDEO)

Rusia are atitudini neo-imperiale care par să definească apariţia unui nou război rece, în contextul evoluţiilor din Ucraina, a declarat directorul Serviciului Român de Informaţii, George Maior. Declaraţiile au fost făcute cu ocazia lansării Volumului „7 teme fundamentale pentru România”, un proiect al Clubului România, care reuneşte analizele a nu mai puţin de 59 de personalităţi din administraţie, economie, finanţe, cultură şi media.

„Iată, nu trăim timpuri foarte ușoare la granițele noastre și vedeți cum elemente care sunt aparent deșuete istoric, referitoare la politici de forță, la geopolitică. Mă refer la evoluțiile din Ucraina, la aceste atitudini neo-imperiale ale Rusiei, care, din pacate, par să definească din ce în ce mai mult apariția unui nou război rece sau neo-război rece, care, cu siguranță, ne va marca evolutia în această zonă a Europei și care, cu siguranță, ne va pune numeroase probleme politice și geopolitice”, a afirmat George Maior.

Declaraţiile şefului SRI vin în contextul evoluțiilor din Ucraina, făcute cu ocazia lansării volumului „7 teme fundamentale pentru România”, coordonat de către Dan Dungaciu, Vasile Iuga şi Marius Stoian şi care prezintă analizele a 59 de autori. Şeful SRI a sugerat că autoritățile române trebuie să sa decizii curajoase şi înțelepte, pe baza infomației şi a analizei, în gestionarea aspectelor geopolitice.

„Un stat puternic astăzi trebuie să fie un stat inteligent, care să știe să gestioneze aceste aspecte care, pe baza informației, a analizei, sa incerce sa ia decizii strategice curajoase, bune, înțelepte și să-și protejeze interesele naționale și să utilizeze oportunitățile care i se deschid în favoarea evolutiei societății și a cetățeanului”, a mai spus George Maior.

La festivitatea de lansare a participat şi jurnalistul şi scriitorul Florian Bichir, care se află printre cei 59 de autori ai volumului.

„O idee unică şi pentru prima oară în România, iată că 59 de personalităţi complet diferite venite din medii diferite din media, religie, politică pun mâna şi fac practic un raport despre România, 7 teme fundamentale despre România, despre ce e România, ce vrem să se întâmple cu ţara asta şi unde vrem să ajungem, iar eu sunt copleşit că sunt printre cei 59”, a afirmat scriitorul Florian Bichir.

7 coordonatori de capitole, 3 coordonatori generali şi 59 de autori au făcut posibilă apariţia volumului. Toţi fac parte dintr-un grup informal şi discret, numit „Clubul România”, care reuneşte peste 100 de personalităţi din diferite domenii.
http://www.b1.ro/stiri/eveniment/george-maior-rusia-are-atitudini-neo-imperiale-care-par-sa-defineasca-aparitia-unui-nou-razboi-rece-82206.html

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera: Premiu pentru cercetarea științifică de elită

PoliticKelemen Hunor: Acest guvern rămâne şi va face treabă până în 2024. UDMR nu va vota nicio moţiune de cenzură

EconomieCristian Grosu: Săptămâna care modelează Europa și România ei

ExternAntonia Colibasanu: What the EU’s Green Deal Means for Europe and Russia

SocialAdrian Hatos, la dezbaterea despre meditații organizată de Societatea Academică din România

EvenimenteVictor Vevera: Premiu pentru cercetarea științifică de elită

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialTeodor Baconschi: D-ale pandemiei. Un final cu repetițieClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe