Adriana
Publicat în 11 iunie 2013, 00:09 / 321 elite & idei

George Maior si Ionel Nitu – Ars Analityca

George Maior si Ionel Nitu – Ars Analityca
+ Carti • + Observator

„Ars Analitica” reprezinta una dintre cele mai recente lansari ale editurii RAO, coordonate de George Maior si Ionel Nitu. Lucrarea ce a fost lansata la Targul international de carte Bookfest 2013 este, conform lui Ionel Niţu, primul volum colaborativ din zona studiilor de intelligence din România care încearcă să surprindă analiza de informaţii atât din perspectivă teoretică cât şi practică. Reunind contribuţiile a peste 40 de autori, cartea introduce cititorul în tainele unei componente extrem de importante a muncii de informaţii, analiza, evidenţiindu-i particularităţile, metodele specifice, virtuţile dar şi limitările. Potrivit lui Nitu, cartea nu oferă modele, reţete şi nici soluţii, ci mai degrabă problematizează şi ridică semne de întrebare.
Seful Serviciului Român de Informaţii, George maior, a subliniat importanţa independenţei în procesul de analiză şi a înţelegerii graniţei dintre zona de intelligence şi zona decizională. “Rolul nostru este de a sta departe de decizie, de politici, şi de a transmite cât se poate clar, de lipsit de prejudecăţi, informaţia care poate, adesea, să doară decidentul, dar care este necesară pentru ca el să ia decizia în cunoştinţă de cauză,” a declarat George Maior. Dar intelligence-ul nu poate să ofere soluţii şi să propună căi de urmat, acestea fiind prerogativa exclusivă a decidentului, aşa cum nici decidentul nu trebuie să intervină în procesul de analiză.

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

PoliticKelemen Hunor: Acest guvern rămâne şi va face treabă până în 2024. UDMR nu va vota nicio moţiune de cenzură

EconomieCristian Grosu: Săptămâna care modelează Europa și România ei

ExternAntonia Colibasanu: What the EU’s Green Deal Means for Europe and Russia

SocialAdrian Hatos, la dezbaterea despre meditații organizată de Societatea Academică din România

EvenimenteMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialTeodor Baconschi: D-ale pandemiei. Un final cu repetițieClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe