OraNoua.ro
Publicat în 2 aprilie 2014, 15:49 / 320 elite & idei

George Maior: Vin vremuri destul de tulburi în ceea ce privește securitatea regională

George Maior: Vin vremuri destul de tulburi în ceea ce privește securitatea regională

Directorul SRI, George Maior, a declarat duminică seară că un viitor președinte al țării va trebui să-și construiască cu atenție o echipă de securitate națională, deoarece „vin vremuri destul de tulburi în ceea ce privește securitatea regională, cu implicații asupra securității naționale”.

„E important ca un președinte să-și construiască o echipă și de securitate națională și economică foarte bună pentru a-și putea exercita un mandat bun la conducerea strategică a statului, în vremuri, repet, foarte tulburi care vor veni”, a afirmat George Maior la B1 TV.

El a făcut referire la situația din Ucraina și intervenția Rusiei în Crimeea, ceea ce a dus, din punctul de vedere regional, la „instabilitate și insecuritate”, care preocupă România și în calitate de vecin, de membru NATO și al Uniunii Europene.

Întrebat de posibilitatea reizbucnirii unui război rece, George Maior a spus că lucrurile pot fi privite și din această perspectivă, însă speră că se va evita un astfel de scenariu, care „ar fi absolut dezastruos din punct de vedere al ansamblului strategic regional și chiar internațional”.

„Sper ca lucrurile să se regleze într-un fel, pentru că, repet, efectele economice geopolitice vor fi importante, inclusiv în ceea ce ne privește, dacă ele nu se vor regla. Orice instabilitate la granițe este în sine un lucru grav, doar economic, din punct de vedere al securității energetice, chiar dacă avem, slavă Domnului, față de alte state, precum Ungaria sau Bulgaria, o anumită independență energetică în privința resurselor, totuși, vom fi afectați în câteva luni dacă s-ar ajunge la lucruri mai grave din acest punct de vedere”, a susținut Maior.

El a vorbit și despre resursele de la Marea Neagră, care ar fi puse în pericol de o instabilitate în regiune pe termen mediu și lung.

„Dar, dincolo de această problemă, aspectele de instabilitate în regiune, evoluția din Moldova din această toamnă, când vor avea loc alegeri, toate aceste chestiuni vor avea repercusiuni și de aceea trebuie să fim atenți, echipa de securitate națională a statului și cea viitoare, ar trebui să fie extraordinar de atentă la ceea ce ar trebui să facă România, atât ca membru NATO, cât și ca stat-frontieră, practic, în această regiune volatilă”, a subliniat directorul SRI.

În legătură cu declarațiile președintelui Traian Băsescu referitoare la analizarea posibilității de reacție a României și de repoziționare a forțelor NATO în regiune, Maior a arătat că este necesară „o repivotare strategică către zona de est și sud a NATO, inclusiv cu aspecte de ordin militar, inclusiv dintr-o perspectivă de descurajare și de disuasiune care este necesară atunci când elementul militar — ceea ce se credea că nu se va întâmpla — a fost folosit la un moment dat în proximitatea noastră geografică”.

Întrebat despre posibilitatea extinderii unui conflict în zona de sud-est a Europei, George Maior a răspuns că este dificil de prognozat în acest moment un asemenea conflict, însă există și o astfel de posibilitate.

„Vedeți foarte bine, în 2008, ce s-a întâmplat în Georgia, chestiunea Transnistria, care gestează de ani de zile în acest registru latent, ceea ce s-a întâmplat în Crimeea, situația tulbure din Ucraina, unde vor avea loc alegeri prezidențiale, unde anumite forțe și contraforțe se vor lupta, toate aceste chestiuni trebuie văzute în dinamica lor zi de zi, cu foarte mare atenție”, a spus George Maior.

Directorul SRI a mai arătat că nu crede că va exista o schimbare a cursului politicii externe a României, care este legată de parteneriatele cu Occidentul.

„Eu cred că axa de relaționare strategică naturală a României, oficializată de fapt, în ultimii ani, este legată de parteneriatul strategic cu Statele Unite și apartenența la UE. De aici pornind ca element de bază al politicii externe și de securitate a statului român și nu cred că vor exista din acest punct de vedere fluctuații majore. Nu cred că va exista o schimbare de curs în evoluția politicii externe și de securitate a statului, privind la toți candidații sau la toate formațiunile politice importante implicate în procesul electoral”, a declarat Maior.

Ultima ora:

ObservatorMarco Badea: David Popovici a reușit! A devenit campion mondial la 100 de metri liber și atinge la doar 17 ani o performanță neegalată timp de 49 de ani

PoliticMarco Badea: 119 de zile de când Vladimir Putin a început războiul în Ucraina

EconomieSergiu Manea: Gândirea digitală înseamnă inclusiv să recunoşti foarte repede când eşti pe o cale greşită şi să înveţi din asta | Conferinţa Microsoft Envision România

ExternCristian Unteanu: Care este statutul exact al „luptătorilor străini” din Ucraina? Sunt şi români printre ei?

SocialSorin Ioniţă: Misiunea statului în lumea civilizată e să se ocupe de mediocrităţi ca mine, nu de genii

EvenimenteCiprian Stanescu: Despre economie circulara pe termen lung

CulturaMireille Rădoi: Studii despre Imperiul Bizantin la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

EditorialAlexandru Grumaz: IAR Ghimbav a jucat la două capete în ceea ce privește elicopterele Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe