Adriana
Publicat în 18 ianuarie 2017, 13:38 / 134 elite & idei

Georgeta Condur, despre prezidarea sedintei de guvern de catre presedintele Iohannis

Georgeta Condur, despre prezidarea sedintei de guvern de catre presedintele Iohannis
+ Observator

Am impresia că unii nu înțeleg cum e cu ”invitarea” lui Klaus Iohannis la ședința de Guvern de către primul-ministru și o exploatează în defavoarea Președintelui. Grindeanu o amețește și el în conferința de presă că e dreptul constituțional al Președintelui să participe și că n-a fost nicio intenție de introducere a elefanților pe ordinea de zi, deși, în mod ciudat, a ținut-o secretă și a făcut-o publică abia după ce începuse ședința.
Adevărul e că președintele țării are dreptul de a participa (și, automat, de a prezida) doar la ședințele de Guvern în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării și asigurarea ordinii publice. Pentru oricare alte situații, participarea Președintelui e posibilă, spune Constituția, numai la cererea primului-ministru.
Așadar, explicația e următoarea: dacă se discutau cele două proiecte (de grațiere și de modificare a Codurilor), Președintele putea invoca faptul că sunt probleme care țin de ordinea publică și avea dreptul să prezideze ședința, cu sau fără voia premierului.
Tratată în termeni populari, situația a fost, probabil, cam așa:
Iohannis se duce la Palatul Victoria, intră peste Grindeanu în birou și zice:
– Grindene, am informații că bagi elefanții pe ordinea de zi. Asta e problemă de ordine publică, așa că prezidez ședința.
Grindeanu bagă mâna în buzunare, le flutură și răspunde:
– Nu, șefu’, uite buzunarele goale, nu e niciun elefant pe ordinea de zi.
– Sorinache, tu mă minți/ că elefantul n-are dinți. Ia uite aici ce scrie că ați făcut voi înainte și cum ați discutat despre elefanți cu unii membri ai guvernului. Ați discutat sau n-ați discutat?
– Am discutat, da’ era numai așa, fiindcă suntem iubitori de animale…
– Aha, tu vrei să-i bagi pe ordinea suplimentară și să-mi arăți trompa după ședință. Stau aici și fac scandal. Ia dă-mă afară din Palatul Victoria!
– Șefu’, parol, nu-i niciun elefant.
– Atunci tre’ să stau să văd cu ochii mei. Invită-mă!
Grindeanu, plângăcios:
– Nu pot, că mă ceartă domnu’ Dragnea.
– Mă, tu vrei să bagi elefanții! Nu plec! Ce faci, mă dai afară cu portarul?
– Bine, șefu’, gata, te invit, numai stai calm.
Și uite-așa s-a gândit Grindeanu să-l invite pe Președinte la ședința de guvern.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe