Bogdan Daradan
Publicat în 8 octombrie 2012, 10:50 / 579 elite & idei

Ghenadi Moskal, deputat ucrainian: Ucraina nu a recunoscut Transnistria pentru că face parte din Republica Moldova

Ghenadi Moskal, deputat ucrainian: Ucraina nu a recunoscut Transnistria pentru că face parte din Republica Moldova

„Lipsa frontierei demarcate pe segmentul transnistrean al Republicii Moldova aduce Ucrainei mari pagube economice”. Declarația a fost făcută de deputatul ucrainean din partea fracțiunii „Ucraina noastră”, Ghenadi Moskal, scrie www.unimedia.info.

Potrivit acestuia, demarcarea frontierei pe segmentul transnistrean al Republicii Moldova va proteja Ucraina de fluxul continuu de alcool de contrabandă și arme.

„Transnistria este parte a Republicii Moldova, iar Ucraina nu a recunoscut Transnistria. Din acest motiv, Tiraspolul nu poate face declarații diplomatice. Declarațiile pot face numai autoritățile moldovenești, deoarece am recunoscut Republica Moldova în cadrul hotarelor actuale în care este inclusă regiunea transnistreană. Consider că orice declarații venite din Transnistria, cel puțin, nu sunt corecte”, a spus Moskal.

„Dacă Ucraina nu va delimita hotarele, ea nu va fi în stare să mențină securitatea cetățenilor săi, da și securitatea sa economică. Este corect că a reînceput procesul, deși prea târziu”, a mai spus deputatul ucrainean.

Totodată politicianul consideră că partea moldovenească este cointeresată și mai mult de demarcarea frontierei, pentru că acesta rămâne unul dintre obstacolele pe calea integrării la Uniunea Europeană. „Republica Moldova are acum șanse mult mai bune de a deveni membru al Uniunii Europene decât Ucraina. În țara vecină au loc procese serioase de integrare. Republica Moldova se află deja la jumătatea drumului spre UE, și Chișinăul trebuie să demonstreze că teritoriul său este în întregime controlat”, a a conchis Moskal.

Ultima ora:

ObservatorMarcel Ciolacu, Nicolae Ciucă: Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene pentru 9 iunie. Românii vor mai vota pentru prezidențiale în septembrie și pentru parlamentare în decembrie

PoliticMarcel Ciolacu, Nicolae Ciucă: Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene pentru 9 iunie. Românii vor mai vota pentru prezidențiale în septembrie și pentru parlamentare în decembrie

EconomieAdrian Bulboacă: Vedem un 2024 cu oportunități semnificative în mai multe domenii

ExternDan Mihalache: Relațiile Ciprului cu România sunt în continuă dezvoltare

SocialSorin Cucerai: Macarena în cuvinte și imagini

EvenimenteVictor Vevera: ICI București a primit vizita unei delegații a Agenției Europene de Apărare (European Defence Agency – EDA)

EditorialTeodor Baconschi: Războiul cu sine al SUA și soarta lumii libere. La ce ne-am putea aștepta în cazul revenirii lui Trump la Casa Albă

CulturaCristina Popescu: Timbrul românesc, ambasador al orașului GiurgiuClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe