Matei Bogdan
Publicat în 19 decembrie 2018, 14:49 / 294 elite & idei

Gheorghe Piperea: Planul de reorganizare al Oltchim, un succes finalizat cu vânzarea către Chimcomplex; am făcut ultimele plăţi către creditori

Gheorghe Piperea: Planul de reorganizare al Oltchim, un succes finalizat cu vânzarea către Chimcomplex; am făcut ultimele plăţi către creditori

Planul de reorganizare al Oltchim a fost un succes, iar rezultatele obţinute au dus la finalizarea vânzării către Chimcomplex, dar şi la efectuarea ultimelor plăţi către creditori, a declarat miercuri Gheorghe Piperea, administratorul judiciar al Oltchim Râmnicu Vâlcea, într-o conferinţă despre vânzarea combinatului.

„În data de 7 decembrie 2018, s-a perfectat contractul de vânzare a activelor funcţionale ale Oltchim. Vorbim de aproximativ 60% din totalul activelor. Practic tot ceea ce este la Râmnicu Vâlcea. Astăzi am efectuat ultimele plăţi către creditorii din lista făcută odată cu deschiderea procedurii de insolvenţă. Suntem în curs să efectuăm toate plăţile care au mai rămas restante, inclusiv faţă de acei salariaţi care la un moment dat au fost disponibilizaţi”, a spus Gheorghe Piperea.

Acesta a apreciat că business-ul de la Oltchim este unul în plin proces de afirmare, un business cu cifre „interesante” comparativ cu cele din februarie 2013 când Oltchim a fost preluat pentru reorganizare.

„Procedurile de insolvenţă pot să fie metode de succes, chiar de eficientizare a unei întreprinderi. La finalul lunii septembrie 2018, cifra de afaceri a Oltchim aproape a atins-o pe cea pe întreg anul 2017, fiind vorba de 179 milioane de euro faţă de 210 milioane euro în 2017. În 2017, Oltchim, acea companie care avea nişte pierderi de aproape 200 milioane de euro în 2013, a ajuns la o cifră de afaceri de un miliard de lei. Oltchim este o societate care a ajuns la nivelul lui 2017, la 78% export, adică 163 milioane euro”, a punctat Piperea.

Acesta a apreciat că, de patru ani, Oltchim este o societate de top. Este una dintre primele cinci societăţi româneşti care reuşeşte să aibă o cifră de export de 125 milioane de euro într-un an.

„Important este că aceşti bani s-au dus în salarii, nu numai ale celor 1.600 de angajaţi, dar şi la cei circa 20.000 de angajaţi care lucrează pe orizontală. S-au plătit taxe şi impozite, TVA, comparând cu multe alte companii mari care obişnuiesc mai degrabă să externalizeze profitul şi să plătească taxe în alte ţări, nu în România. Cred că am reuşit să facem din Oltchim, în insolvenţă fiind, unul dintre cei mai importanţi, cei mai oneşti, cei mai credibili agenţi economici ai României. Salariaţii care au reuşit să rămână în Oltchim au avut cu ce să îşi plătească facturile, ratele la bănci”, a spus Piperea.

Potrivit sursei citate, în noua companie vor rămâne 1.164 de angajaţi din 1.600.

Specialistul în insolvenţă a apreciat că, din păcate, industria petrochimică românească se mai ţine în trei, patru întreprinderi, iar specialiştii dispar în urma pensionării.

„Ca urmare a vânzării Oltchim, CET Govora a încasat toate datoriile de la Oltchim, unele plăţi fiind făcute chiar în avans. Ieri, CET Govora a primit suma de 40 de milioane de lei, sumă cu care vor reuşi să evite falimentul. Practic, am reuşit să facem să supravieţuiască sistemul de încălzire centralizată a municipiului Râmnicu Vâlcea. Procedura de insolvenţă nu este un bau-bau, nici măcar un rău necesar. Astfel de proceduri pot fi soluţii de succes dacă sunt aplicate cu insistenţă şi profesionist. Fără insolvenţă, în cazul Oltchim am fi avut 20.000 de şomeri în loc de oameni cu salarii asigurate şi mai puţin TVA la bugetul de stat. Specialiştii în insolvenţă sunt nişte sanitari ai economiei”, a spus Piperea.

Acesta a apreciat rolul pozitiv avut în obţinerea rezultatelor bune de la Oltchim de Ministerul Economiei şi de Consiliul Concurenţei.

În urma acestei tranzacţii, Oltchim va rămâne cu active în conservare, pentru care se vor continua procedurile prevăzute prin Planul de Reorganizare.

Oltchim Râmnicu Vâlcea a anunţat luni, pe Bursa de Valori Bucureşti, că a finalizat contractul de vânzare încheiat cu Chimcomplex Borzeşti.

Chimcomplex a cumpărat cu 127 de milioane de euro pachetele de active 1-5 şi parţial 7, din cele nouă în care a fost împărţit combinatul Oltchim pentru a fi scos la vânzare: pachetul Clorosodice, pachetul Oxoalcooli, pachetul PO/Polioli, pachetul Servicii pe Teren, pachetul Vagoane şi parţial pachetul VCM/PVC. Activele includ terenuri, clădiri, investiţii în curs de execuţie, drepturi de proprietate intelectuală şi alte bunuri mobile reprezentând în principal utilaje, echipamente, tehnologii şi orice alte bunuri similare necesare procesului de producţie.

De asemenea, 1.164 salariaţi au acceptat încheierea de contracte individuale de muncă cu cumpărătorul Chimcomplex, se mai precizează în anunţul publicat de Oltchim pe bursă.

Ultima ora:

ObservatorAnca Dragu: O nouă etapă restauratoare pentru democraţia americană începe azi. O nouă şansă apărută în lupta împotriva schimbărilor climatice şi pentu promovarea creşterii economice sustenabile şi incluzive

PoliticAnca Dragu: O nouă etapă restauratoare pentru democraţia americană începe azi. O nouă şansă apărută în lupta împotriva schimbărilor climatice şi pentu promovarea creşterii economice sustenabile şi incluzive

EconomieCosmin Ghiță: Nuclearelectrica primește finanțare americană nerambursabilă pentru a găsi locuri potrivite construirii de mini-reactoare

ExternCristian Bușoi: Discuții cu ministrul sloven al educației despre dosarele legislative din timpul președinței Sloveniei la Consiliul UE, care va începe la 1 iulie 2021

SocialDaniela Vișoianu: În educație e nevoie de o vacanță. Adevărată.

EvenimenteAlexandru Lazescu: Curs gratuit de jurnalism online

CulturaFlaviu George Predescu: De Ce Citim – Despre poezia lui Marin Sorescu

EditorialGeorge Butunoiu: Clasificarea şi ierarhizarea managerilorClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe