Adriana
Publicat în 23 iulie 2013, 20:36 / 111 elite & idei

Grampet Group, patronat de Gruia Stoica, a castigat licitatia pentru HZ Cargo, compania de stat croata pentru transportul feroviar de marfa

Grampet Group, patronat de Gruia Stoica, a castigat licitatia pentru HZ Cargo, compania de stat croata pentru transportul feroviar de marfa
+ Observator

Grampet Group a fost desemnat castigator al licitatiei pentru operatorul de stat de transport feroviar de marfa din Croatia, compania HZ Cargo, se anunta intr-un comunicat de presa al Grampet Group. Informatia este confirmata de presa croata, potrivit careia guvernul de la Zagreb estimeaza ca vanzarea a 75% din compania HZ Cargo catre Grampet se va finaliza luna viitoare. Valoarea totala a tranzactiei este estimata la 144 milioane de euro.

„Suntem extrem de bucurosi si de mandri ca putem sa fim unii dintre ambasadorii Romaniei peste hotare si ca putem sa fim o sursa de mandrie pentru Romania si pentru conationalii nostri, asa cum sportivii de marca ai tarii reprezinta cu onoare tricolorul romanesc oriunde concureaza”, se arata in comunicatul companiei.

Potrivit International Railway Journal, ministrul Transporturilor din Croatia, Sinisa Hajdas Doncic, a anuntat pe 22 iulie ca se asteapta ca vanzarea a 75% din actiunile HZ Cargo sa fie finalizata in luna august, dupa ce guvernul de la Zagreb a selectat Grup Feroviar Roman (GFR), subsidiara a Grampet Grup. Valoarea totala a tranzactiei este estimata la 144 milioane de euro.

Noul proprietar al HZ Cargo va trebui sa preia toate obligatiile companiile, inclusiv garantiile – care se ridica la 106,5 milioane euro -, si ar urma sa investeasca imediat 30 de milioane de euro in reinnoirea materialului rulant al companiei si in programele compensatorii pentru surplusul de angajati, scrie daily.tportal.hr.

„In plus, ramanem in pole-position in competitia pentru privatizarea operatorului feroviar de stat din Bulgaria, BDZ Cargo, unde asteptam continuarea privatizarii dupa asezarea situatiei politice”, se precizeaza in comunicatul Grampet, in conditiile in care, potrivit Novinite, agentia pentru privatizare de la Sofia a decis sa anuleze procedura de privatizare a diviziei de marfa din cadrul companei bulgare de cai ferate.

Gruia Stoica mai anunta in comunicatul de presa ca, in afara de castigarea licitatiei din Croatia, Grampet Group continua discutiile exploratorii pentru achizitionarea unei fabrici de reparat vagoane din SUA.

„Orice companie serioasa din lume face achizitii de companii de asemenea anvergura cu credite bancare, in completarea fondurilor proprii. GFR/Grampet este o societate bancabila, solida financiar, fara datorii la stat, un important angajator roman si un important contributor la buget, care isi mentine angajamentul de a plati suma ofertata in cadrul licitatiei. Conform calendarului stabilit prin caietul de sarcini, am depus deja garantia de 10 milioane de euro, suma importanta pentru o piata precum cea din Romania. Avem discutii in prezent cu institutii financiare din top 5 mondial si avem certitudinea ca vom face plata conform conditiilor stabilite”, se mai arata in comunicat.

GFR, parte a grupului Grampet, a castigat in luna iunie licitatia pentru privatizarea CFR Marfa, pentru care a oferit suma de 202 milioane euro si s-a angajat sa investeasca alte 900 milioane lei.
www.evz.ro

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera: Premiu pentru cercetarea științifică de elită

PoliticKelemen Hunor: Acest guvern rămâne şi va face treabă până în 2024. UDMR nu va vota nicio moţiune de cenzură

EconomieCristian Grosu: Săptămâna care modelează Europa și România ei

ExternAntonia Colibasanu: What the EU’s Green Deal Means for Europe and Russia

SocialAdrian Hatos, la dezbaterea despre meditații organizată de Societatea Academică din România

EvenimenteVictor Vevera: Premiu pentru cercetarea științifică de elită

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialTeodor Baconschi: D-ale pandemiei. Un final cu repetițieClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe