Matei Bogdan
Publicat în 9 noiembrie 2022, 21:15 / 140 elite & idei

Grațian Mihăilescu: „Am plecat cu o misiune în acest raliu și o să o ducem la capăt”

Grațian Mihăilescu: „Am plecat cu o misiune în acest raliu și o să o ducem la capăt”

Reșițeanul Grațian Mihăilescu, fondatorul UrbanizeHub, face parte – alături de prietenii săi Cosmin Savu, jurnalist, membru al echipei „România, te iubesc!”, și Mihai Lupu, fondator EduCaB – din echipa UCaB care a pornit, pe 21 octombrie, în cel mai mare raliu caritabil din lume: Budapesta – Bamako. Echipa reșițeanului a ajuns în Senegal, unde a desfășurat prima parte a misiunii umanitare.

Doar patru zile îi mai despart pe temerarii Grațian Mihăilescu, Cosmin Savu și Mihai Lupu de finalul aventurii vieții lor: o cursă off-road pe coasta Africii de Vest pentru a ajuta comunități defavorizate din Senegal și Sierra Leone să aibă acces la o viață mai bună. „Budapesta – Bamako nu este un simplu raliu sau o aventură prin Africa de Vest. Este o poveste despre proiecte, oameni, energii și prieteni care vor fi alături de noi pe tot parcursul călătoriei. Mergem să facem puțin de bine în jurul nostru, atât cât putem noi și oamenii faini care au fost în jurul nostru”, a spus Grațian Mihăilescu înainte de startul din 21 octombrie, iar acest lucru s-a adeverit în cele 14 zile în care echipa a parcurs aproape 9.000 de kilometri până la prima destinație a misiunii umanitare: Ngaolé, Senegal.

Au fost zile pline de adrenalină, peripeții, probleme tehnice, dar și oameni de bine care le-au întins o mână de ajutor: „Ultima săptămână a fost cât o lună. Am schimbat ambreiajul de două ori, în Maroc și Mauritania, am rămas împotmoliți în nisip la campingul de la Sahara Bivouac, la granița Mauritania cu Senegal am pierdut pentru 30 de min talonul mașinii, am ajutat pe șeful poliției locale să iasă din nisip alături de localnici și colegul Cosmin Savu, am condus pe zi, pe noapte, pe teren accidentat, prin savana, pe malurile oceanului, prin deșert. Am fost tractați de către Idoumou, șeful indigenilor din Mauritania pe cel mai periculos drum până în Nouackchott, cu 110 pe oră pe o funie de 2 m, iar colegul Mihai Lupu a ținut mașina sub control pe tot parcursul acelui drum nebun. Am trecut prin emoții, frici, bucurii, resemnări, dar tot timpul am găsit soluții pentru problemele apărute. Am plecat cu o misiune în acest raliu și o să o ducem la capăt”, povestește Grațian Mihăilescu.

Iar întregul efort a meritat pe deplin, miercuri, 2 noiembrie, echipa UCaB reușind să aducă zâmbete și un strop de bine comunității din Ngaolé, Senegal, unde, prin intermediul Senegal Educab și Association des Élèves et Étudiants de Ngaolé, a fost activat un hub comunitar într-o bibliotecă publică recent deschisă. „Toată comunitatea ne-a întâmpinat cu bucurie, de la copii până la bătrâni, femei îmbrăcate cochet și colorat, lideri formali și informali. A fost o sărbătoare pentru ei. Opt laptopuri noi, un video proiector, două computere cu ecrane, o tabletă, un sistem de sunet pentru proiecții, cărți în franceză, agende și pixuri, toate pentru a contribui la activarea spațiului ca și hub comunitar, pentru a fi folosit de toți membrii comunității”, a precizat Grațian Mihăilescu. Care în urmă cu câteva minute a anunțat că echipajul românesc se află acum în Guinea, unde a ajuns aseară: „Am campat la început de pădure tropicală. Am făcut și un «duș» (o baie într-un râu, n.r.) că nu mai făcusem de câteva zile. Azi încheiem etapa 11. Am condus toată ziua prin pădurea tropicală ca să ajungem la Labe, unul din orașele mari din Guinea. Mai avem 4 stagii și puțin peste 600 de km de parcurs”.

Misiunea UCaB continuă, spre Sierra Leone, unde, printre altele, va fi sprijinit un spital de copii, prin donarea mașinii cu care Grațian Mihăilescu, Cosmin Savu și Mihai Lupu au ajuns în Africa de Vest. Expediția ar urma să se încheie pe 8 noiembrie.

www.resita.ro

Ultima ora:

ObservatorMarius Stoian: TREI NUME PENTRU O ISTORIE ÎN CONSTRUCȚIE

PoliticMircea Geoană, despre riscul escaladării conflictului în Orientul Mijlociu: ”Există un risc autentic. Riscul de război este real”

EconomieAdrian-Cătălin Bulboacă, Bulboacă & Asociaţii: Există o mare provocare între lumea riguroasă a fondurilor de investiţii, a băncilor, şi antreprenorii care trebuie să producă bani, să asigure locuri de muncă, să plătească taxe şi impozite

ExternLuca Niculescu: România, prezentă la Conferința ministerială a OCDE dedicată științei și tehnologiei

SocialCsibi Magor: Cel mai mic task ne poate încărca în momentele în care înțelegem sensul acțiunilor noastre

EvenimenteNicoleta Munteanu, la Maratonul pentru Educație Antreprenorială

EditorialMarius Stoian: TREI NUME PENTRU O ISTORIE ÎN CONSTRUCȚIE

CulturaCristina Popescu: Romfilatelia introduce în circulație o emisiune comună realizată împreună cu Statul Israel având un subiect inedit – Hora, punte culturală între România și Israel



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe